话题十五天气(Weather)Ⅰ.完形填空AIt was a very foggy day in London. The fog was so thick that it was __1__ to see more than a foot or so. __2__, cars and taxis were not able to run and were standing by the side of the road. People were trying to __3__ their way about on foot but were losing their way in the fog.Mr. Smith had a very important __4__ at the Houses of Parliament and had to get there but no one could take him. He tried to walk there __5__ found he was quite lost. Suddenly he bumped into a stranger. The stranger said, “Sir, if you want to go somewhere, I can__6__ you.”Mr. Smith was very __7__ and asked,“How can you find the way when there is thick fog __8__?”“Don't worry, sir,” answered the stranger. “__9__ me.” So told the stranger __10__ he wanted to go, and they started. The fog was getting thicker every minute but the stranger had no __11__ in finding the way. They went along one street, turned down __12__, crossed a square and at last after about half an hour's __13__ they arrived at the Houses of Parliament. Mr. Smith __14__ the stranger a pound. “It is wonderful. I'm not late for meeting on time.” he said. “But how do you find the way in this fog?”“It is no trouble at all to me,” said the stranger, “I am __15__. It's exactly the same for me in the fog.”(C) B.probable C.impossible D.enjoyable(B) B.Buses C.Ships D.Trains(A) B.push C.lose D.force(D) B.concert C.speech D.meeting(B) B.but C.therefore D.and(A) B.teach C.remind D.choose(D) B.afraid C.tired D.surprised(D) B.somewhere C.anywhere D.everywhere(B) B.Believe C.Forgive D.Remember(A) B.what C.how D.which(B) B.difficulty C.time D.need(A) B.other C.one D.the other(D) B.work C.drive D.walk(D) B.borrowed C.returned D.gave(B) B.blind C.clever D.lucky【文章大意】本文是一篇记叙文。
主要讲述了史密斯先生要去国会开会但是在大雾的天气里迷了路,一位陌生人带他到了开会的地点,史密斯先生很好奇他是如何在大雾天找到方向的,陌生人告诉他说自己是一名盲人。
【答案精析】1.C 考查形容词辨析。
able“有能力的”;probable“可能的”;impossible“不可能的”;enjoyable“享受的”。
由上文大雾如此厚可知此处表示,人们不能看清楚。
故选C。
2.B 考查名词辨析。
planes“飞机”;buses“公交车”;ships“轮船”;trains“火车”。
由后文“and were standing by the side of the road”可知是一种停靠在路边的交通工具,故选B。
3.A 考查动词辨析。
find“找到”;push“推”;lose“失去”;force“迫使”。
结合上下文内容可知此处表示,人们努力找寻路的方向,但是都迷路了。
4.D 考查名词辨析。
lecture“讲座”;concert“音乐会”;speech“演讲”;meeting“会议”。
由后文“It is wonderful. I'm not late for meeting on time.”可知史密斯先生有一个重要的会议。
5.B 考查连词辨析。
so“所以”;but“但是”;therefore“因此”;and“和;并且”。
由空格前后的内容可知此处表示,他努力走去那儿,但是发现自己迷路了。
6.A 考查动词辨析。
guide“带领,引导”;teach“教”;remind“提醒”;choose“选择”。
由后文内容可知,陌生男子带领史密斯先生去了国会。
故选A。
7.D 考查形容词辨析。
disappointed“失望的”;afraid“害怕的”;tired“疲惫的”;surprised“惊讶的”。
因为雾很浓大家都看不清楚路,史密斯先生对于陌生人能帮他带路感到惊讶,通过后文他问的话可以看出。
故选D。
8.D 考查不定代词辨析。
nowhere“没有地方”;somewhere“某个地方”;anywhere“任何地方”;everywhere“到处”。
由上下文语境可知此处表示,到处都是浓雾,故选D。
9.B 考查动词辨析。
leave“离开”;believe“相信”;forgive “原谅”;remember“记得”。
由上文内容陌生男子叫史密斯先生别担心,说明他很自信,因此他说“请相信我”。
10.A 考查疑问代词辨析。
where“哪里”;what“什么”;how“怎样”;which“哪一个”。
由空格后的want to go可知此处表示史密斯先生告诉他要去哪里。
11.B 考查名词辨析。
interest“兴趣”;difficulty“困难”;time“时间”;need“必要”。
由上下文语境可知此处表示,陌生男子在浓雾下找路没有任何困难,have no difficulty in doing sth. 表示“做某事没有困难”,故选B。
12.A 考查代词辨析。
another“另一个”;other“其他的”;one“一个”;the other“两者中的另一个”。
由上下文语境可知此处表示,他们走过一条街转向另一条街。
one...another...“一个……,另一个……”,故选A。
13.D 考查名词辨析。
ride“乘;骑”;work“工作”;drive“驾驶”;walk“步行”。
由上文可知,他们是步路去的,故选D。
14.D 考查动词辨析。
lent“借(出)”;borrowed“借(进)”;returned“返回”;gave“给”。
由空格后的a pound及上下文语境可知此处表示,史密斯先生给了带路的陌生人一英镑。
give ab. sth.“给某人某物”,为固定搭配,故选D。
15.B 考查形容词辨析。
deaf “聋的”;blind“盲的”;clever“聪明的”;lucky“幸运的”。
由下“句对他来说有没有雾都一样”,可知他是盲人。
B请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给的词的适当形式填空。
每个词限用一次。
happen weather terrible go but die show home clear endangeredThere have been thousands of studies on climate change. The main message of all those studies is: climate change is real, and it is 1 happening here and there in our world.Scientists recently showed a study on climate change, from the effects on 2 endangered animals to changes in agriculture(农业). The new report tells us just how 3 terrible the effects of a warming world will be.According to the study, rivers of ice will continue to 4 go away as the climate warms. Living things on land and in the sea are changing their range in answering the warmer 5 weather,__and some will face an increased risk of 6 death. The seas will continue to become more acidic(酸的), killing many living things in the sea.7 But the report does not try to show us the extent of the effects. It just wants8 to__show how difficult it is to find out how the planet will deal with rising temperatures. The report makes us9 clearly know about a changing climate. And it puts climate change in the situation of the too many other risks that humans face.The planet that is 10 home to some 7 billion people is already a place that's kind of small—and uncontrolled warming could get us into trouble.【文章大意】本文是一篇说明文。