当前位置:文档之家› 2019-2020年高考英语二轮复习专题三阅读理解第一节六大解题技巧

2019-2020年高考英语二轮复习专题三阅读理解第一节六大解题技巧

2019-2020年高考英语二轮复习专题三阅读理解第一节六大解题技巧一、关键信息定位法(xx·天津,A片段)Writing the wrong nameThe sooner you notice,the better.Respond quickly and briefly,apologising for your mistake.Keep the tone measured:don’t handle it too lightly,as people can be offended,especially if your error suggests a misunderstanding of their culture (i.e.incorrect ordering of Chinese names).37.If you have written the wrong name in an email,it is best to . A.apologise in a serious mannerB.tell the receiver to ignore the errorC.learn to write the name correctlyD.send a short notice to everyone答案 A解析细节理解题。

由题干中的“written the wrong name”可定位到“Writing the wrong name”下的“...apologising for your mistake.Keep the tone measured:don’t handle it too lightly...”。

由此可知,如果在电子邮件里写错了名字,以一种严肃的方式向对方道歉是最好的,故选A项。

(xx·全国Ⅰ,A片段)Visit Pacific Science Center’s StoreDon’t forget to stop by Pacific Science Center’s Store while you are here to pick up a wonderful science activity or souvenir to remember your visit.The store is located(位于) upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome. 21.Where can you buy a souvenir at Pacific Science Center?A.In Building 1.B.In Building 3.C.At the Laser Dome.D.At the Denny Way entrance.答案 B解析细节理解题。

首先根据题干中的“souvenir” 可将答案锁定在Visit Pacific Science Center’s Store这一部分;再根据本段中的“The store is located(位于) upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.”可知Pacific Science Center 的购物点在Laser Dome旁边的3号楼上,故选B。

二、关键词法(xx·天津,D片段)I read somewhere that we spend a full third of our lives waiting.But where are we doing all of this waiting,and what does it mean to an impatient society like ours?To understand the issue,let’s take a look at three types of “waits”.55.The author supports his view by .A.exploring various causes of “waits”B.describing detailed processes of “waits”C.analyzing different categories of “waits”D.revealing frustrating consequences of “waits”答案 C解析细节理解题。

根据第一段最后一句“To understand the issue,let’s take a look at three types of ‘waits’.”可知,作者是通过分析这三种类型的“等待”来帮助理解这个问题,故选C项。

(xx·全国Ⅰ,A片段)Support Pacific Science CenterSince 1962,Pacific Science Center has been inspiring a passion(热情) for discovery and lifelong learning in science,math and technology.Today,Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and brings inquiry-based science education to classrooms and munity events all over Washington State.22.What does Pacific Science Center do for schools?A.Train science teachers.B.Distribute science books.C.Inspire scientific research.D.Take science to the classroom.答案 D解析细节理解题。

由标题及该段第二句“Today,Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and brings inquiry-based science education to classrooms and munity events all over Wash ington State.”可知此处的关键词应是“science”,太平洋科学中心把基于探究的科学教育带入课堂。

三、题段一致法(xx·天津,A片段)Clicking “reply all” unintentionallyYou accidentally reveal(透露) to the entire pany what menu choices you would prefer at the staff Christmas dinner,or what holiday you’d like to take.In this instance,the best solution is to send a quick,light-hearted apology to explain your awkwardness.But it can quickly rise to something worse,when everyone starts hitting “reply all” to join in a long and unpleasant conversation.In this instance,step away from your keyboard to allow everyone to calm down.38.What should you do when an unpleasant conversation is started by your “reply all” email?A.Try offering other choices.B.Avoid further involvement.C.Meet other staff members.D.Make a light-hearted apology.答案 B解析细节理解题。

由题干中的“reply all”可定位到“Clicking ‘reply all’ unintentionally”下的“In this instance,step away from your keyboard to allow everyone to calm down.”。

由此可知,此题应选B项“避免进一步的参与”。

(xx·全国Ⅰ,A片段)It’s an amazing acplishment and one we cannot achieve without generous supportfrom individuals,corporations,and other social organizations.Visit to find various ways you can support Pacific Science Center. 23.What is the purpose of the last part of the text?A.To encourage donations.B.To advertise ing events.C.To introduce special exhibits.D.To tell about the Center’s history.答案 A解析推理判断题。

根据该部分中的“Visit to find various ways you can support Pacific Science Center.”可知作者呼吁读者支持Pacific Science Center,也就是鼓励人们为之提供捐助。

故选A。

四、释义法(xx·天津,C片段)The proposal attempts to deal with what some call the “death valley” of autonomous vehicles:the grey area between semi-autonomous and fully driverless cars that could delay the driverless future.46.What does the phrase “death valley” in Paragraph 2 refer to?A.A place where cars often break down.B.A case where passing a law is impossible.C.An area where no driving is permitted.D.A situation where drivers’ role is not clear.答案 D解析词义猜测题。

相关主题