中考英语阅读理解解析版汇编一、阅读理解1.阅读理解Denies Walme in Texas, USA, now 14 years old, published his best-seller Unbending Gisula eight years ago. The book is about a little whale named Gisul.One day, Gisula did not take his mother's words and went up the beach. Then he got lost and had to learn to live by himself. The colour pictures were drawn by Denies himself. Denies published the books at the age of six He is said to be the youngest writer and picture artist.Another surprising thing about the book is that it became a best seller immediately after it was published and brought him a lot of money. Because he spent much time writing the books, his study was not very good and he had to learn the year's work again but his gift of writing is highly praised by the teachers and student. And he was even invited to give talks on writing.But Denies does not want to be a writer. He said, 'I like planes most. I dream of becominga pilot someday.'(1) From the story we can learn that Denies__________.A. published his Unbending Gisula at the age of 14B. wants to be a writer when he growsup C. drew the pictures for his own bookD. does not go to school anymore(2) What Denies liked most is________.A. writing storiesB. drawing picturesC. whalesD. planes(3) When did Denies publish the books?A. At the age of sixB. At the age of eightC. At the age of sixteenD. I don't know.【答案】( 1) C(2) D(3) A【解析】【分析】大意:本文主要介绍作者丹尼斯个人的一些基本情况以及他的最畅销的书,他虽然学习怎么好,但是他善于写作,他梦想将来能成为一名飞行员,他的书主要介绍一只小鲸鱼,有一天小鲸鱼Gisula 不听妈妈的话,爬上了海滩。
然后迷路不得不独自生活的故事。
(1)细节题。
根据 The colour pictures were drawn by Denies himself. 可知,通过这个故事我们知道丹尼斯为自己的书画画,故选C。
( 2)细节题。
根据I like planes most. 可知,丹尼斯最喜欢飞机,故选D。
(3)细节题。
根据 now 14 years old, published his best-seller Unbending Gisula eight years ago. 丹尼斯现在14 岁,他的最畅销的书是8 年前出版的,可知,他那是才 6 岁,故选A。
【点评】考查阅读理解。
细节题是阅读理解题中常考题型。
细节题需要从文中寻找答案。
2.根据短文内容理解选择正确答案。
BEveryone worries. But how do you deal with your worries? Whether your worries are big orsmall, you can take these three steps to deal with your worries:Try to find out what you're worried about.Sometimes, you will know what you're worried about. Other times, you might not. Try to findit out first. If you can't, you can ask for help.Think of ways to make it betterThere is always something you can do to help you feel less worried. Sitting there worrying is nofun and it won’ t solve your problem.Grades at school are often a top worry for kids. If you're worried about grades, askyourself these questions:☆Why are grades important? What do grades mean to me?☆How do I get ready for class? Do I go over (复习) my notes even when there isn't a test?☆Do I have a good place to do my homework?☆Have I tried different ways of studying?Ask for helpWhen you're worried, it can help to find someone to talk to. You can ask your parents, friends,or teachers for help.(1) How many steps of dealing with your worries are mentioned(提及)in the passage?A. TwoB. ThreeC. FourD. Seven(2) When you don't know what you're worried about, _______.A. you should try to find it outB. you can't ask for helpC. you don't need to think of waysD. you can sit there worrying(3) If you're worried about grades, you can ask yourself these questions except“_______”. A. Why are grades important? B. What do grades mean to me?C. How do I get ready for class?D. Why don't my friends like me?【答案】(1) B(2) A(3) D【解析】【分析】这篇短文主要讲述了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问题,二是想办法让情况变得更好,三是请求帮助。
⑴细节理解题。
根据Whether your worries are big or small, you can take these three steps todeal with your worries: 描述,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。
故选B。
⑵细节理解题。
根据Try to find it out first; if you can't, you can描述,可知当你’ t ask for help.不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。
故选A。
⑶细节理解题。
根据文中列出的几个问题★,可知不包括选项D。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。
3.根据短文内容选择正确答案。
BShu Pulong has helped at least 1000 people bitten by snakes.“ It was seeing people with snake bites that led me to this career,” he said.In 1963, after his army service, Shu entered a medical school and later became a doctor ofChinese medicine. As part of his studies he had to work in the mountains. There he often heard ofpeople who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.“ I was greatlyupset when they told me the story of an old farmer I met. It was a very hotafternoon. The old man was pulling grass in his fields when he felt a pain in his left hand. He atonce realized he had been bitten by a poisonous snake. In no time he wrapped(缠绕)a clothtightly around his arm to stop the poison(毒)getting to his heart. Running home he shouted,`Bring me the knife' Minutes later the man lost his arm forever.”“ The heartbroken story touched me so much that I dec ided to devote myself to helping peoplebitten by snakes. Shu” added, “ Iworked very hard and tried my best to make a good snakedoctor. ” And at last he made it.(1) The best headline (标题) for this newspaper article is.A. Amazing MedicineB. Farmer Loses ArmC. Dangerous BitesD. Snake Doctor(2) Shu decided to devote himself to snake medicine because.A. he wanted to save people's arms and legs C. he had seen snakes biting people (3) Why did Shu go into the mountains?B. he had studied it at a medical school D. his army service had finishedA. He wanted to study snake bites.B. He wanted to help the farmers.C. He was being trained to be a doctor.D. He was expected to serve in the army.(4) Which of the following can explain the word upset in the third paragraph?A. sadB. surprisedC. interestedD. frightened 【答案】( 1) D(2) A(3) C(4) A【解析】【分析】这篇文章主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事,文中介绍了他从医的经历和原因, 1963 年他服完兵役以后,上医学院,稍后成为一名中医,无意中他听说当地很多农民被蛇袭击,为了保全性命,切断胳膊或大腿,因此他决定研究蛇药,取得了巨大成就。