初中英语阅读理解练习题及解析一、阅读理解1.根据短文内容出选择正确答案。
AA farmer had a brother in town who was a gardener, and his brother had a garden full of the finest fruit trees. So his skill and his beautiful trees were famous everywhere. One day the farmer went into the town to visit his brother, and was surprised at the trees that grew quite well."Look, my brother," said the gardener. "I will give you an apple tree, the best from my garden, and you, and your children, and your children's children will enjoy it."Then the gardener called his workmen and ordered them to take up the tree and carry it to his brother's farm. They did so, and the next morning the farmer began to wonder where he should plant it."If I plant it on the hill," he said to himself, "the wind might catch it and shake down the delicious fruit before it is ripe. If I plant it close to the road, passersby will see it and take away the apples--but if I plant it too near the door of my house, my children may pick the fruit." So, after he had thought the matter over, he planted the tree behind his barn (谷仓).Time passed, but the tree had no fruit the first year, nor the second-then the farmer called his brother. When the gardener came, the farmer said angrily, "You have cheated me, and given me a useless tree instead of a fruitful one. This is the third year and still it brings out nothing but leaves! "The gardener laughed and said, "See where the tree was planted, it has no sun or warmth. How could you expect flowers and fruit?"(1)From the passage, we can see the farmer planted the apple treeA. behind his barnB. on the hillC. close to the roadD. near his house(2)The underlined word "ripe" means "__________" in Chinese.A. 挂果B. 成熟C. 开花D. 成长(3)What is NOT mentioned in the fifth paragraph?A. What happened to the apple tree.B. Why the farmer got angry with his brother.C. What kind of man the farmer was.D. Why the farmer called his brother.(4)Which of the following is NOT true?A. The farmer's brother had a garden full of the finest fruit trees.B. The gardener gave his brother the best apple tree from his garden.C. No flowers, fruit or leaves were on the apple tree.D. The farmer thought his brother gave him a useless tree.(5)What do you know from the end of the story?A. The farmer moved the tree to the roadside.B. The gardener took the tree to the roadside.C. The tree will have no fruit any more.D. The gardener taught the farmer a lesson.【答案】(1)A(2)B(3)C(4)C(5)D【解析】【分析】农民从城里的园丁那里移植了一棵苹果树,把它种在他的谷仓后面,三年了,果树没有长出像园丁说的那样的果子。
这是为什么呢?园丁来了一看恍然大悟。
(1)细节理解。
根据文章第四段So, after he had thought the matter over, he planted the tree behind his barn (谷仓).可知选A。
(2)词义猜测。
句意:“如果我把它种在山上,在果实成熟前大风会吹果树,把可口的果实晃掉。
”因此选B。
(3)细节理解。
根据第五段可知,两年树没有结果实;农民很生气,给哥哥打电话说他哥哥骗他。
没有提到农民是怎么样一个人,故选C。
(4)细节理解。
根据第五段This is the third year and still it brings out nothing but leaves! 可知树没有开花结果,但是长有叶子。
故选C。
(5)推理判断。
根据最后一段,园丁告诉农民树不结果的原因,故选D,给他上了一课。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。
2.根据短文内容选择正确答案。
DIf you could see a movie of your life before you lived it, would you want to live it? Probably not. The excitement of living is that you don’t know what’s coming.Sure, it’s hard to see uncertainty in such positive(积极的)light when you’re out of work, or when you feel like you’re failing. But uncertainty is really another word for chance.When Allison graduated from Harvard, she had chan ces all over the place but had no idea what she wanted to do. She took a job in consulting(咨询), but she knew she wouldn’t stay there. She took the GRE and scored so high that she was able to increase her income(收入)by teaching stud ents. Still, she didn’t think she wanted to go to graduate school. Allison knew she wasn’t doing what she wanted, but she didn’t know what she wanted.She worried. All her friends were going to graduate school or starting their own businesses. She was lost and felt that she would never find anything out. After six years, Allison, by having a general(全面的)plan in mind, got married, moved to the Midwest, and used her consultingexperience to get a great job. Allison realized that she spent her years finding her way: time well spent, and time we must all take if we’re being honest with ourselves.The only way to lead an interesting life is to face uncertainty and make a choice. Otherwise your life is not your own—it is a path someone else has chosen. Moments of uncertainty are when you create your life, when you become who you are. Uncertainty usually begins with a job hunt, but it doesn’t end there. Every new role we take on means another round of uncertainty. Instead of fearing it, you should find some ways to deal with uncertainty.(1)From the first two paragraphs, we can learn that .A. being out of work is a sad thingB. uncertainty is what makes life interestingC. life in a film is more exciting than real life.D. chance never appears when we need it(2)What troubles Allison after graduation?A. She couldn’t find a well-paid job.B. She had no money to start a business.C. She was not sure what to do.D. She didn’t score high enough for graduate school.(3)How did Allison feel about her six years’ working experience?A. Uncertain.B. Amazed .C. Sorry.D. Satisfied.(4)What may be discussed in the following paragraph?A. How to deal with uncertainty.B. What role uncertainty plays in life.C. Why people fear uncertainty.D. Whom to go to when facing uncertainty.【答案】(1)B(2)C(3)D(4)A【解析】【分析】这是一篇关于人生的议论性短文。