当前位置:文档之家› 2020_2021学年高中英语学业水平合格性考试模拟测试卷二含解析

2020_2021学年高中英语学业水平合格性考试模拟测试卷二含解析

高中学业水平合格性考试模拟测试卷(二)(时间:90分钟满分:150分)Ⅰ.情景交际(共5小题;每小题3分,满分15分)阅读下列简短对话,从A,B,C和D中选出最佳答案,将对话补全。

1.—I will have a math test tomorrow.—________.A.Good luck B.Thank youC.Well done D.The same to you解析:句意:——我明天要参加数学测试。

——祝你好运。

根据语境,对方要参加考试,推断说话人表示祝愿,故选A。

答案:A2.—Anything serious with my leg,doctor?—________.Nothing serious,as a matter of fact.A.Take your time B.Forget itC.Take it easy D.Good luck解析:根据“Nothing serious”可知,医生在安慰病人,故选C项。

Take it easy表示“别紧张,放松”。

答案:C3.—Shall we ask Diana if she'd like to join in the party tonight?—________.I'd like her to join us.A.As you wish B.You're welcomeC.Hurry up D.Not likely解析:句意:“我们要不要问一下戴安娜今天晚上愿不愿意参加晚会?”“如你所愿,我希望她能加入我们。

”As you wish“如你所愿”,符合句意。

You're welcome“不客气”;Hurry up“快点儿”;Not likely“不可能”。

答案:A4.—Shall we drop in at the Williams' on our way home,dear?—________.Time permitting,we will.A.By all means B.It makes no differenceC.Forget it D.It depends解析:根据空后的“Time permitting,we will”可判断用“It depends”,其含义为“视情况而定”。

答案:D5.—Linda,you couldn't have chosen a much better present for me.—________A.Oh,it can't be helped. B.I'm glad you like it so much.C.That's all right. D.It's nothing,isn't it?解析:not和better连用,表示最高级含义,此处表示“Linda,你为我挑选的礼物再好不过了”,故选B项,意为“我非常高兴你这么喜欢它”。

答案:BⅡ.阅读理解(共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的A,B,C和D项中选出最佳选项。

AWhen you are reading something in English,you may often meet with a new word.What's the best way to know it?You may look it up in the English­Chinese dictionary.It will tell you a lot about the word:the pronunciation,the Chinese meaning and how to use the word.But how can you know where the word is in thousands of English words? How to find it in the dictionary both quickly and correctly?First,all the English words are arranged(安排) in the letter order.In the dictionary you can first see the words beginning with letter A,then B,C,D....That means,if there are two words “desert” and “pull”,“desert” will be certainly before “pull”.Then if there are two words both beginning with the same letter,you may look at the second letter.Then the third,the fourth...For example,“pardon” is before “plough”,“judge” before “just”,etc.Do you understand how to look up in the dictionary?The dictionary will be your good friend.I hope you'll use it as often as possible in your English study.6.This passage is about________.A.different dictionariesB.new words in writingC.using an English­Chinese dictionaryD.the best way of reading【语篇解读】你在阅读英语读物时会遇到不认识的单词,这时你会想到查词典,但该如何查英汉词典呢?就此作者在文中作了着重讲解。

解析:主旨大意题。

本文详细介绍了如何查英汉词典。

故选C。

答案:C7.In the dictionary you may not find________.A.how to use the wordB.how to pronounce the wordC.the spelling of the wordD.who used the word first解析:细节理解题。

由第二段第二句“It will tell you a lot about the word:the pronunciation,the Chinese meaning and how to use the word.”可知,只有D项词典中没有涉及。

答案:D8.In an English­Chinese dictionary,the last word________.A.begins with A B.begins with ZC.is not often used D.is a short one解析:推理判断题。

由第三段第一句可知,词典中的单词是按照字母表的顺序排列的,故词典中的最后一个词是以字母Z开头的。

答案:B9.Which group of words is in the right order in an English­Chinese dictionary?A.century,center,businessB.perhaps,produce,plentyC.straight,subject,surpriseD.foreign,entrance,headache解析:细节理解题。

由第三段提到的查词典的规则可知C项符合要求。

答案:C10.In the passage the writer tries to tell us that________.A.we have to use a dictionary when we read something in EnglishB.an English­Chinese dictionary can tell us everything about a wordC.an English­Chinese dictionary can help us a lot in our English studyD.all English­Chinese dictionary are the same解析:推理判断题。

由短文最后一段可知,作者想告诉读者词典很有用。

答案:CBCarnival(狂欢节) is one of the most important national holidays in Brazil.It is not held to celebrate a big historical event,but it is a time of friendship and freedom(自由).Besides this,it's also a time when Brazilians don't have to work.People can choose to hold parties or just have a good rest instead.Most people hold parties,day after day,night after night.There is a forty­day period called Lent(大斋期)before Easter.During that period,Christians (基督教徒) can't eat meat or take part in any activities.Carnival is held during the four days before the start of Lent.People put on their holiday clothes and go out to enjoy themselves. Some dance schools often hold activities to show their dances.Many people enjoy this festival.After Carnival,everything returns to the normal state,but some people don't respect its end.They always continue their parties.However,some people are not happy with this behavior and they feel it leaves a bad image of the holiday.I like Carnival.It's a time for people from all over the world to get together and understand each other better.It's a wonderful holiday and I hope more people will respect it.11.Carnival usually starts ________.A.4 days after Easter B.4 days after LentC.44 days before Easter D.44 days after Lent【语篇解读】本文主要介绍了巴西狂欢节的一些基本情况。

相关主题