当前位置:文档之家› 2020-2021年 英语八年级英语上册阅读理解20(附带答案解析)

2020-2021年 英语八年级英语上册阅读理解20(附带答案解析)

2020-2021年英语八年级英语上册阅读理解20(附带答案解析)一、八年级英语上册阅读理解专项练习(含答案解析)1.阅读理解Bike-sharing is a new and great idea for short trips in the city. It can also help to keep the city clean and green.A new report finds that shared bikes in China make people interested in riding bikes again. Now more and more Chinese people would like to choose shared bikes to take short trips. On the one hand, it is easy to find them on the streets and the heavy traffic won't influence(影响) the riders too much. On the other hand, riding a bike is also a kind of exercise, so it is good for the rider's health.The report says that as soon as they appear, fewer and fewer people take short trips by car. Now not only young people who were born in the 1980s and 1990s love shared bikes, but also people over sixty do!At weekends, the number of the riders in Shenzhen reaches the top of all cities in China. On weekdays, the number of people who use shared bikes to travel to work is going up in Shanghai.Someone thinks that bike sharing will help to improve the cities' environment. It helps to solvethe traffic problems. Also, it will help to make better use of space in cities. The most important thing is that it can make the city get less pollution.So would you like to try to ride a shared bike to travel, too?(1)What's the main idea of the second paragraph(段落)?A. Where people like to take short trips.B. How people take short trips in China.C. When people take short trips by bike in cities.D. Why people choose shared bikes to take short trips.(2)What does the underlined word "them" refer to?A. Buses.B. TaxisC. Shared bikes.D. Cars.(3)Which of the following is NOT bike sharing's advantage(优点) according to the passage?A. It is good for the environment.B. It helps solve the traffic problems.C. It helps make good use of space in cities.D. It helps people save more money.【答案】(1)D(2)C(3)D【解析】【分析】主要讲了人们短途旅行选择共享单车的原因及好处。

(1)细节题。

根据On the one hand, it is easy to find them on the streets and the heavy traffic won't influence(影响) the riders too much. On the other hand, riding a bike is also a kind of exercise, so it is good for the rider's health.可知人们短途旅行选择共享单车一方面不会影响交通,另一方面对骑自行车的人的健康是有好处的,故选D。

(2)细节题。

根据句意可知人们在街道上很容易发现共享单车,故选C。

(3)细节题。

根据Someone thinks that bike sharing will help to improve the cities' environment. It helps to solve the traffic problems. Also, it will help to make better use of spacein cities.可知共享单车会改善城市环境;解决交通问题;更好利用城市空间,故选D。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

2.阅读理解Mother's Day is a holiday for mothers. And on this day, mothers don't work. It is on the second Sunday in May. It is celebrated in the United States, England, Sweden, India, Mexico and some other countries. Little by little, it becomes widely celebrated. On that day, many people send presents of love to their mothers. Those whose mothers are still living often wear a pink or red rose or carnation(康乃馨), while those whose mothers are dead(去世) wear a white one. The idea of a day for mothers are first given by Miss Anna Jarvis of Philadelphia(费城). The celebration of the first American Mother's Day was held in Philadelphia on May 10, 1908. Soon the holiday became popular around the country and the world.(1)Mother's Day is on ____________.A. the second Saturday in MayB. the second Sunday in MayC. May the secondD. May the twelfth(2)When one's mother is still living, she often wears a____________ rose or carnation.A. whiteB. pinkC. yellowD. blue(3)The idea of____________ for mothers was first given by Miss Anna Jarvis.A. a presentB. a weekC. a dayD. A flower【答案】(1)B(2)B(3)C【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍母亲节的由来。

母亲节是一个妈妈们的节日,它在每年5月的第二个星期天来庆祝。

这一想法是由美国的Anna Jarvis女士自先提出的,现在很多国家都大祝这个节日。

(1)细节理解题。

由第一段Mother's Day is a holiday for mothers. On this day, mothers don't work. It's on the second Sunday in May.可知母亲节在五月的第二个星期天,故选B。

(2)细节理解题。

由第一段最后句Those whose mothers are still living often wear a pink or red rose or carnation(康乃馨),可知母亲在世时,常戴粉红色玫瑰或康乃馨。

故选B。

(3)细节理解题。

由最后段第一句The idea of a day for mothers are first given by Miss Anna Jarvis of Philadelphia(费城). The celebration of the first American Mother's Day was held in Philadelphia on May 10, 1908.可知安娜·贾维斯小姐首先提出了母亲节的想法。

故选C。

【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

3.完形填空Bicycles in ChinaBicycles are very popular in China. In our country you can see bicycles almost everywhere. When you walk on the road, you will find a lot of people riding bicycles to school, shops and anywhere else. Therefore(因此), China is known as “the kingdom of bicycles”. In China, many families have one or two bicycles.Compared(与……比)with cars, bicycles have many advantages. First, they are much cheaper than cars. Most Chinese can't afford cars, but they can afford bicycles. Second, bicycles are small enough to park anywhere, while cars need a larger piece of land to park. What's more, with lower speed, bicycles are safer than cars.However, bicycles also bring some problems. Some riders don't obey the traffic rules and some riders don't think about others' safety. So they ride too fast. During rush hours, too many bicycles may cause traffic jams. We still have a long way to go to solve the problem.(1)Where can you see bicycles in China?A. In the big city.B. In the town.C. In the country.D. Almost everywhere.(2)“The kingdom of bicycles” here is saying ____.A. China has a large number of bicyclesB. China makes bicyclesC. bicycles are a kingdomD. only China has bicycles(3)Which of the following is NOT an advantage of bicycles?A. Bicycles are much cheaper than cars.B. Bicycles are easy to park.C. Bicycles are more beautiful than cars.D. Bicycles are safer than cars.(4)What problems can bicycles bring?A. Bicycles are more and more expensive.B. Riding bicycles is more dangerous than driving cars.C. There are no places for so many bicycles.D. Too many bicycles may cause traffic jams.(5)What does the last sentence mean?A. We should drive cars instead of riding bicycles.B. It's too far to ride bicycles.C. Bicycles are safe enough.D. We still need to do much to solve the problem.【答案】(1)D(2)A(3)C(4)D(5)D【解析】【分析】(1)根据文中“In our country you can see bicycles almost everywhere”. 可知在我们国家你几乎到处都能看到自行车。

相关主题