2017年山东省淄博市中考英语试卷一、完形填空(共1小题,满分10分)阅读下面短文,从每小题A,B,C,D中选出一个能填入文章中相应空白处的最佳答案.1.(10分)A primary school in Canada has made some of its students very(1)by banning(禁止)homework.Teachers will still be able to ask students to(2)and read at home,but they cannot give them homework like pages of math problems.The school will(3)the way students spend time in class to make sure they don't fall behind in their work.Some(4)think it's a bad idea.They say homework is a way for them to know how their children are doing in school.And to help them if they are having problems.The school says it will send home an exercise book(5)parents can see their children are doing.Several school in Canada and United States have been discussing(6)homework is a good idea or not.In 2009,a study(7)that student with more homework may get higher marks.But this was only true for students in the seventh grade and higher,not in primary school.Many people believe that homework is important because it(8)children to manage their time better.They say it also reinforces(巩固)what the students are learning in school.But other people think homework causes stress for students and makes them less interested (9)learning.They say children's lives are too(10),and they need to be able to spend more free time with their families,or just playing.1.A.sad B.happy C.angry D.afraid2.A.play B.sing C.study D.dance3.A.change B.stop C.study D.continue4.A.students B.parents C.teachers D.experts5.A.so B.but C.or D.if6.A.why B.whether C.how D.what7.A.told B.guessed C.tested D.found8.A.tells B.forces C.teaches D.advices9.A.at B.in C.on D.for10.A.free B.interesting C.relaxing D.busy.二、阅读理解(共4小题,满分30分)11.(6分)注:stadium 体育场11.When can't we visit The Beatles Story?A.On May 30thB.On August 18thC.On October 22ndD.On December 26th12.If Mr.Black and his 12﹣year﹣old son want to visit Anfield football stadium,how much should they pay?A.£15.B.£24.C.£39.D.£3013.Which of the following is TRUE?A.There are 2008 shops at Liverpool ONE.B.Liverpool Museum opens seven hours every day.C.You can visit Anfield football stadium on Sundays.D.The Beatles were a famous music group in the 1970s.14.(8分)Dogs are very sociable(合群的)animals.When owners go out and leave their dogs alone,the dogs get worried and upset.Dogs should be trained to be their own while still young instead of when they are older and set in their ways.When owners are not around,they should provide some toys for their dogs to play with.Leaving the radio or television turned on might also provide relaxing background noise.Howling(嚎叫)is a form of communication.Dogs do it to tell one another where they are.Some dogs howl when they are lonely,while others do it when greeting strangers whom they are seeing for the first time.Some even howl to music and do this because it is fun.When it comes to training dogs,giving rewards(奖赏)is a far better way than using punishment.Food makes an excellent reward,and if they do not respond(反应)to this,owners should try touching.Dogs like being touched by owners very much.Words of praise work well too,but not as well as food or touch.It helps if owners spend more time with their dogs.14.When should dogs be trained to be on their own?A.When they are born.B.When they are young.C.When they are worried.D.When they are older.15.Why should the owners leave the television turned on when they are not at home?A.Because they think their dogs like watching TV.B.Because they think watching TV helps to train dogs.C.Because they want to make their dogs feel less worried.D.Because they want their dogs to learn some skill from TV programs.16.What is the second paragraph of the passage mainly about?A.Dogs howl to music.B.Dogs howl to tell where they are.C.Dogs howl to communicate.D.Dogs howl to show they are lonely.17.According to this passage,which of the following isn't a good way to train dogs?A.Punishing the dogs.B.Spending more time with the dogs.C.Giving rewards to the dogs.D.Giving words of praise to the dogs.18.(8分)There was an eight﹣year﹣old girl named Jane Eyre who parents had passed away.Jane used to live with her aunt and her three spoiled(宠坏的)children.Her cousin always got her into trouble so her aunt did not want to look after her anymore.Soon,Jane was sent to a school far away home.On her first day at school,the headmaster,Mr.Brock introduced Jane to the other pupils.He told them that no one was allowed to talk or sit beside Jane because she was a winched(坏)child.He punished her by making her stand in a comer that day.She was very sad and lonely.Nobody dared to disobey(不服从)Mr.Brock or they would have to clean the school hall all night.The pupils had no enough food to eat and they were usually hungry.Jane felt very miserable there.Ten years later.Jane completed her schooling.She was glad get away from the school.She worked for a rich man named Mr.Rochester.Jane was asked to look after his young daughter,Adele.Jane liked working in the house.However,Mr.Rochester was a strange man.He was very quiet and always looked sad.Jane felt sorry for him and was kind to him.Jane would spend time talking to him.Soon,little by little,his sadness lifted.18.Who did Jane live with before she was sent to a school?A.Her parents.B.Her grandparents.C.Her aunt and cousins.D.Her brothers and sisters19.How would Mr.Brock punish the pupils who disobeyed him?A.He would take away their meals.B.He would ask their parents to the school.C.He would make them stand in a corner all day.D.He would make them clean the school hall all night.20.What does underlined word"miserable"mean in this passage?A.荣耀的B.不幸的C.满足的D.遗憾的21.According to this passage,which of the following is NOT TRUE about Mr.Rochester?A.He was a very rich man.B.He asked Jane to look after his daughter.C.He was very strange and quiet.D.He was a happy man and liked to help others.21.(8分)The Silk Road went from China to Eastern Europe.It went along the north of China,India,and Persia and ended up in Eastern Europe near today's Turkey and the Mediterranean Sea.It was called the Silk Road because one of the major products traded was silk cloth from China.Chinese silk was soft and of high quality.So people throughout Asia and Europe loved it very much.(22).Even the Romans called China the"land of silk".Besides silk,the Chinese also sold teas,salt,sugar,porcelain(陶瓷),and spices.Most of the goods was expensive.This was because it was a long trip and traders didn't have a lot of room for goods.They bought goods like cotton,ivory,wool,gold,and silver.Traders traveled in large caravans.They would have many guards with them.(23)Most of the road was through dry land.So camels were popular animals for transport.Although there was some trade between China and the rest of the world for some time,the silk trade developed quickly during the Han Dynasty which ruled from 206 BC to 220 AD.(24)During this time the Mongols controlled most of the trade road,and Chinese traders travel safely.Also,traders had a higher socialposition during the Mongol rule.(25)It not only helped to develop trade between different countries,but also helped for ideas,culture and inventions to spread across the world.三、单词拼写(共5小题,满分5分)根据句意完成句中已给出首字母的单词.请务必将26-30小题的答案写在答题卡的相应位置!26.(1分)Never t a man who always tells lies.27.(1分)This deep river is d for swimmers.28.(1分)Could you please tell me your e﹣mail a?29.(1分)Lily's father works in Canada,so we h ever see him.30.(1分)I think good friends should s everything with each other.四、选词填空(共1小题,满分10分)根据短文内容,选择适当的单词填空,使短文意思完整.每个选项只用一次,有两项剩余.请务必将31-40小题的答案写在答题卡的相应位置!31.(10分)Did you know that the first bicycle were for sport and pleasure?Some of the(31)bikes were toys for the rich.Today,people ride for many different (32).Children ride bikes for fun.Your mum or dad may(33)to work or to the store.Some people,such as bicycle postmen,even use bikes to do their job.The professional cyclists(自行车运动员)made the sport of cycling (34).These players spend their time(35)and competing innational and international cycling events.They appear on television.They are front ﹣page news in newspaper.Some have become the new athletes of the year in sports(36).But there is one professional cyclists(37)changed cycling history.He is Lance Armstrong.He won the Tour de France six times.The Tour de France is the greatest race in cycling.No one has(38)won this race so many times.But there's more.In his cycling career(事业),Lance(39)to overcome cancer (癌症).As a cancer survivor(幸存者),Mr.Armstrong made the greatest comeback (40)cycling history.五、阅读表达(共1小题,满分10分)阅读短文,根据要求完成下面各小题.41.(10分)You see people in movies celebrating a white Christmas in England or the United States.But Christmas in Australian is different.The holiday,celebrated on Dec 25,comes at the hottest time of the year in Australia.The temperature is usually about 30°C in most cities and can even be over 40°C.There is certainly no white Christmas in Australia.Because it is so hot,the tradition is to have a lunch outside and to swim in the pool or beach.Most people have a one﹣week holiday during this time,so they will travel to meet their family for Christmas lunch.Christmas lunch is usually a big meal of ham,turkey,salad and fresh seafood.(43)Family members all cook something different to bring to the big meal.I always enjoy Christmas lunch because there are lots of good cooks in the family.One year my aunt even made a delicious gingerbread house(姜饼屋)that we ate for desert.Children get presents from"Santa Claus"and are always excited to play with them.(44)It is a fun time to play or swim in the pool with the other members of your family.The sport of cricket(板球)is very popular in Australia and another tradition is to play a game of cricket in your backyard.I always enjoyed playing with my uncle and cousins when I was growing up.So Australia might not have a white Christmas.But it is still a very exciting and fun time of the year.请务必将41﹣45小题的答案写在答题卡的相应位置!(一)根据短文内容简要回答问题.41.Why is there no white Christmas in Australia?42.What sports are mentioned in this passage?(二)将短文中划线的句子译成汉语.43.44.(三)请给短文拟一个适当的题目.45..六、完成句子(共4小题,满分6分)根据汉语意思用英语完成句子,将答案写在横线上,每空一词.46.(1.5分)据说飞行汽车不久将会飞上蓝天.that flying cars will appear in the sky very soon.47.(1.5分)学校在教育中起着最为重要的作用.Schools the most important education.48.(1.5分)暑假我想去有趣的地方参观.I would to visit interesting in the summer vacation.49.(1.5分)一个人读书越多就会变得越聪明..七、语法填空阅读下面短文,在空白处填入适当的内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式.50.(10分)Betsy was born in Brooklyn,New York.Most of her childhood was spent in New York City,in a house filled(50)books.It was then that she grew to love books and reading.Before she became a(51)(write),Betsy taught kindergarten(幼儿园)and first grade.The best part of the school day for her(52)(be)story time,when she could share her favorite books with the class.She decided(53)(try)writing her own children's books after she met her husband,illustrator(插画家)Giulio.Together,they have(54)(create)many books.She writesthe words,(55)he draws the pictures.Betsy believes that writers should always edit(编辑)their own work and then ask someone else to look it over."Your editor can be your teacher,one of your parents,(56)older brother or sister,or someone in your class who is good at writing.Your editor will see your work(57)(different)from the way you see it,so you will get a new point of view(见解)."Betsy and her husband like to travel,and they sometimes do research for their books on (58)(they)trips.They also enjoy talking to students when they visit schools and(59)(library).八、书面表达.60.(9分)初中四年,一定有很多事情让你难以忘怀.这些事情让你感到或是高兴,或是难过,或是幸运,或是愧疚…请写一篇100词左右的英语短文,记述你印象最深刻一件事,并表达出自己的感受.注意:1.书写规范,表达连贯,可根据内容适当发挥.2.文中不得出现真实的地区,学校及姓名.2017年山东省淄博市中考英语试卷参考答案与试题解析一、完形填空(共1小题,满分10分)阅读下面短文,从每小题A,B,C,D中选出一个能填入文章中相应空白处的最佳答案.1.(10分)A primary school in Canada has made some of its students very(1)B by banning(禁止)homework.Teachers will still be able to ask students to(2)C and read at home,but they cannot give them homework like pages of math problems.The school will(3)A the way students spend time in class to make sure they don't fall behind in their work.Some(4)B think it's a bad idea.They say homework is a way for them to know how their children are doing in school.And to help them if they are having problems.The school says it will send home an exercise book(5)A parents can see their children are doing.Several school in Canada and United States have been discussing(6)B homework is a good idea or not.In 2009,a study(7)D that student with more homework may get higher marks.But this was only true for students in the seventh grade and higher,not in primary school.Many people believe that homework is important because it(8)C children to manage their time better.They say it also reinforces(巩固)what the students are learning in school.But other people think homework causes stress for students and makes them less interested (9)B learning.They say children's lives are too(10)D,and they need to be able to spend more free time with their families,or just playing.1.A.sad B.happy C.angry D.afraid2.A.play B.sing C.study D.dance3.A.change B.stop C.study D.continue 4.A.students B.parents C.teachers D.experts5.A.so B.but C.or D.if6.A.why B.whether C.how D.what7.A.told B.guessed C.tested D.found8.A.tells B.forces C.teaches D.advices9.A.at B.in C.on D.for10.A.free B.interesting C.relaxing D.busy.【解答】BCABA BDCBD1.B考查形容词的辨析.sad悲伤的,happy高兴的,angry生气的,afraid害怕的.根据下半句:by banning(禁止)homework通过禁止作业,可知上半句提到的孩子们应该是很高兴的,故选B,高兴的.2.C考查动词的辨析.play玩;sing唱歌;study学习;dance跳舞.根据空格后的and read可知此处的and是连词,连接的是两个并列的动词,结合句意:老师仍然可以要求学生在家学习和阅读.故选C,学习.3.A考查动词的辨析.change 改变;stop停止;study学习;continue持续.根据to make sure they don't fall behind in their work.确保他们不会落后于他们的学业,可知此处应该是:学校将改变学生上课时间的方式.4.B考查名词的辨析.students学生;parents父母;teachers老师;experts专家.根据下一句的They say homework is a way for them to know how their children are doing in school.他们说家庭作业是他们了解孩子在学校里做的一种方式.可知此处应该是:一些父母认为这是不好的主意,故选B.5.A考查连词的辨析.so所以;but但是;or或者;if如果.结合前后两句的句意:学校说他们会寄回家一本练习本,这样家长就可以看到孩子们在做什么.前后两句有因果的关系,故选A,所以.这样.6.B考查特殊疑问词的辨析.根据后半句的homework is a good idea or not,可知此处应该是whether,whether…or not,是固定句型,是宾语从句,是否…,结合句意:加拿大和美国的几所学校一直在讨论家庭作业是否是一个好主意.故选B.7.D考查动词的辨析.told告诉;guessed猜;tested考试;found发现.根据后半句的that student with more homework may get higher marks可知此句应该是宾语从句,结合句意:一项研究发现,有更多作业的学生分数可能会更高.故选D,发现.8.C考查动词的辨析.tells告诉;forces强迫;强制;teaches教;建议advices 根据上半句:许多人认为家庭作业很重要,可知此处应该是:因为它教会孩子更好地管理时间.故选C,即作业会教孩子们….9.B考查介词的辨析.结合题干可知此此句考查的是固定词组be interested in,对…感兴趣,结合句意:但另一些人认为家庭作业会给学生带来压力,使他们对学习不那么感兴趣,故选B.10.D考查形容词的辨析.free自由的;interesting有趣的;relaxing放松的;busy 忙碌的.根据后半句的and they need to be able to spend more free time with their families,or just playing.他们需要有更多的空闲时间和家人在一起,或者只是玩游戏.可知前半句应该是这些学生感到自己很忙碌,故选D.二、阅读理解(共4小题,满分30分)11.(6分)注:stadium 体育场11.When can't we visit The Beatles Story?DA.On May 30thB.On August 18thC.On October 22ndD.On December 26th12.If Mr.Black and his 12﹣year﹣old son want to visit Anfield football stadium,how much should they pay?B A.£15.B.£24.C.£39.D.£3013.Which of the following is TRUE?BA.There are 2008 shops at Liverpool ONE.B.Liverpool Museum opens seven hours every day.C.You can visit Anfield football stadium on Sundays.D.The Beatles were a famous music group in the 1970s.【解答】11.D,细节理解题,海报中提到"open every day except Dec 25th and 26th"音乐会在12月25和26日两天不开门,由此推测这两天应该不能去看,选择D.12.B,细节理解题,海报中提到"Adults:15,child under 16:9"成年人15,小于16岁的孩子9,因为他的孩子是12岁,所以应交费用为15+9=24法郎,选择B.13.B,细节理解题,在Museum一栏中提到"open daily"每天都开放,由此推测选择B.14.(8分)Dogs are very sociable(合群的)animals.When owners go out and leave their dogs alone,the dogs get worried and upset.Dogs should be trained to be their own while still young instead of when they are older and set in their ways.When owners are not around,they should provide some toys for their dogs to play with.Leaving the radio or television turned on might also provide relaxing background noise.Howling(嚎叫)is a form of communication.Dogs do it to tell one another where they are.Some dogs howl when they are lonely,while others do it when greeting strangers whom they are seeing for the first time.Some even howl to music and do this because it is fun.When it comes to training dogs,giving rewards(奖赏)is a far better way than using punishment.Food makes an excellent reward,and if they do not respond(反应)to this,owners should try touching.Dogs like being touched by owners very much.Words of praise work well too,but not as well as food or touch.It helps if owners spend more time with their dogs.14.When should dogs be trained to be on their own?BA.When they are born.B.When they are young.C.When they are worried.D.When they are older.15.Why should the owners leave the television turned on when they are not at home?CA.Because they think their dogs like watching TV.B.Because they think watching TV helps to train dogs.C.Because they want to make their dogs feel less worried.D.Because they want their dogs to learn some skill from TV programs.16.What is the second paragraph of the passage mainly about?CA.Dogs howl to music.B.Dogs howl to tell where they are.C.Dogs howl to communicate.D.Dogs howl to show they are lonely.17.According to this passage,which of the following isn't a good way to train dogs?AA.Punishing the dogs.B.Spending more time with the dogs.C.Giving rewards to the dogs.D.Giving words of praise to the dogs.【解答】14.B,细节理解题,文中提到"Dogs should be trained to be their own while still young"狗应该从小时候就开始接受训练,由此推测选择B.15.C,细节理解题,文中提到"Leaving the radio or television turned on might also provide relaxing background noise"当主人不在家时,可以开着收音机或者电视机,这样会营造一个嘈杂的环境,狗狗就不会感觉孤单了,由此推测选择C.16.C,推理判断题,文中提到"Howling(嚎叫)is a form of communication"嚎叫是够够的一种交流方式,后文又提到了对着音乐嚎叫,对着陌生人嚎叫等,其实都是在说明狗狗通过嚎叫交流,由此确定选择C.17.A,细节理解题,文中提到"giving rewards(奖赏)is a far better way than using punishment"在训练狗狗的时候,惩罚所起的作用远远比不上奖励,由此推测选择A.18.(8分)There was an eight﹣year﹣old girl named Jane Eyre who parents had passed away.Jane used to live with her aunt and her three spoiled(宠坏的)children.Her cousin always got her into trouble so her aunt did not want to look after her anymore.Soon,Jane was sent to a school far away home.On her first day at school,the headmaster,Mr.Brock introduced Jane to the other pupils.He told them that no one was allowed to talk or sit beside Jane because she was a winched(坏)child.He punished her by making her stand in a comer that day.She was very sad and lonely.Nobody dared to disobey(不服从)Mr.Brock or they would have to clean the school hall all night.The pupils had no enough food to eat and they were usually hungry.Jane felt very miserable there.Ten years later.Jane completed her schooling.She was glad get away from the school.She worked for a rich man named Mr.Rochester.Jane was asked to look after his young daughter,Adele.Jane liked working in the house.However,Mr.Rochester was a strange man.He was very quiet and always looked sad.Jane felt sorry for him and was kind to him.Jane would spend time talking to him.Soon,little by little,his sadness lifted.18.Who did Jane live with before she was sent to a school?CA.Her parents.B.Her grandparents.C.Her aunt and cousins.D.Her brothers and sisters19.How would Mr.Brock punish the pupils who disobeyed him?DA.He would take away their meals.B.He would ask their parents to the school.C.He would make them stand in a corner all day.D.He would make them clean the school hall all night.20.What does underlined word"miserable"mean in this passage?BA.荣耀的B.不幸的C.满足的D.遗憾的21.According to this passage,which of the following is NOT TRUE about Mr.Rochester?DA.He was a very rich man.B.He asked Jane to look after his daughter.C.He was very strange and quiet.D.He was a happy man and liked to help others.【解答】18.C,细节理解题,文中提到"Jane used to live with her aunt and her three spoiled(宠坏的)children.Her cousin always got her into trouble so her aunt did not want to look after her anymore.Soon,Jane was sent to a school far away home"在母亲去世之后,上学之前的一段时间,和姨母和表姐妹住在一起,由此判断选择C.19.D,细节理解题,文中提到"Nobody dared to disobey(不服从)Mr.Brock or they would have to clean the school hall all night"如果谁不服从Mr.Brock,他们就会被指派整晚清扫学校大厅,由此推测选择D.20.B,词义猜测题,文中提到"He told them that no one was allowed to talk or sit beside Jane because she was a winched(坏)child.He punished her by making her stand in a comer that day"老师告诉其他学生不准搭理他,并且让他站在墙角一天,并且在学校里,学生们还会吃不饱,综合这些可以推测,他的内心是崩溃的,由此可知是不幸的,选择B.21.D,细节理解题,文中提到"He was very quiet and always looked sad"Mr.Rochester看起来总是很安静,很悲伤,由此推测D的表述是错误的,选择D.21.(8分)The Silk Road went from China to Eastern Europe.It went along the north of China,India,and Persia and ended up in Eastern Europe near today's Turkey and the Mediterranean Sea.It was called the Silk Road because one of the major products traded was silk cloth from China.Chinese silk was soft and of high quality.So people throughout Asia and Europe loved it very much.(22)B.Even the Romans called China the"land ofsilk".Besides silk,the Chinese also sold teas,salt,sugar,porcelain(陶瓷),and spices.Most of the goods was expensive.This was because it was a long trip and traders didn't have a lot of room for goods.They bought goods like cotton,ivory,wool,gold,and silver.Traders traveled in large caravans.They would have many guards with them.(23)D Most of the road was through dry land.So camels were popular animals for transport.Although there was some trade between China and the rest of the world for some time,the silk trade developed quickly during the Han Dynasty which ruled from 206 BC to 220 AD.(24)E During this time the Mongols controlled most of the trade road,and Chinese traders travel safely.Also,traders had a higher social position during the Mongol rule.(25)A It not only helped to develop trade between different countries,but also helped for ideas,culture and inventions to spread across the world.【解答】答案:22.B 细节推理题.根据上文Chinese silk was soft and of high quality.So people throughout Asia and Europe loved it very much,中国丝绸是软的,高质量的.所以亚洲和欧洲人民都非常喜欢它,可知说的丝绸,结合选项,应说中国出售丝绸数千年.故选B.23.D 细节推理题.根据上文Traders traveled in large caravans.They would have many guards with them.交易者在大商队中旅行,他们会有很多守卫,可知结合选项,应说在一个大的群体中旅行就像一个商队一样帮助保护自己.故选D.24.E 细节推理题.根据下文During this time the Mongols controlled most of the trade road,在此期间蒙古人控制大部分的贸易之路,可知说的是元朝时的丝绸之路,结合选项,应说后来,在元朝的统治下,丝绸之路沿线的中国贸易全面发展.故选E.25.A 细节推理题.根据下文It not only helped to develop trade between different countries,but also helped for ideas,culture and inventions to spread across the world.它不仅帮助发展了不同国家之间的贸易,而且还帮助思想、文化和发明传遍世界.可知说的是丝绸之路的意义,结合选项,应说丝绸之路是重要的.故选A.三、单词拼写(共5小题,满分5分)根据句意完成句中已给出首字母的单词.请务必将26-30小题的答案写在答题卡的相应位置!26.(1分)Never t rust a man who always tells lies.【解答】答案:trust由who always tells lies可知句意应该为"永远不要信任一个总是说谎的人",用trust表示信任,此句是一个否定祈使句,所以填trust的原形即可.27.(1分)This deep river is d esigned for swimmers.【解答】答案:designed.根据This deep river is designed for swimmers,推测意思是这条河是为游泳者而修建的,结合首字母d,联想到及物动词design设计,由于主语This deep river 是动作的承受者,故用一般现在时的被动语态,其过去分词是designed.28.(1分)Could you please tell me your e﹣mail a ddress?【解答】答案:address 根据Could you please tell me your e﹣mail 可以把你的邮件…告诉我吗?结合首字母提示,联想到e﹣mail address 即邮件地址,故填名词address.29.(1分)Lily's father works in Canada,so we h ardly ever see him.【解答】答案:hardly 根据前文Lily's father works in Canada,说莉莉的爸爸在加拿大工作,那么我们很少可以见到他爸爸,结合后文ever,联想到固定短语hardly ever几乎从来不,故填hardly.30.(1分)I think good friends should s hare everything with each other.【解答】答案:share.根据"good friends"以及"everything with each other."结合给出的首字母提示s,因此可知这句话的意思是"好朋友之间应该分享一切东西"空格前面是情态动词should,所以空格处需要用动词原形来填空,综上所述,故填share.四、选词填空(共1小题,满分10分)根据短文内容,选择适当的单词填空,使短文意思完整.每个选项只用一次,有两项剩余.请务必将31-40小题的答案写在答题卡的相应位置!31.(10分)Did you know that the first bicycle were for sport and pleasure?Some of the(31)earliest bikes were toys for the rich.Today,people ride for many different(32)reasons.Children ride bikes for fun.Your mum or dad may(33)ride to work or to the store.Some people,such as bicycle postmen,even use bikes to do their job.The professional cyclists(自行车运动员)made the sport of cycling(34)popular.These players spend their time(35)training and competing in national and international cycling events.They appear on television.They are front ﹣page news in newspaper.Some have become the new athletes of the year in sports(36)magazines.But there is one professional cyclists(37)who changed cycling history.He is Lance Armstrong.He won the Tour de France six times.The Tour de France is the greatest race in cycling.No one has(38)ever won this race so many times.But there's more.In his cycling career(事业),Lance(39)had to overcome cancer (癌症).As a cancer survivor(幸存者),Mr.Armstrong made the greatest comeback (40)in cycling history.【解答】31 earliest 考查最高级:根据前文Did you know that the first bicycle were for sport and pleasure?你知道第一辆自行车是为了运动和娱乐吗?及后文bikes were toys for the rich给富人充当玩具,故用earliest最早的,与the first对应32 reasons 考查名词:根据前文Some of the(31)earliest bikes were toys for the rich 给富人充当玩具,及后文to work or to the store.Some people,such as bicycle postmen,even use bikes to do their job即不同的原因,结合所给词,故用reasons 33 ride 考查动词:根据前文Children ride bikes for fun孩子们骑自行车为了娱乐,后文to work or to the store,推测意思是父母骑自行车去上班或购物,故用ride 34 popular 考查形容词:根据后文They appear on television.They are front﹣page news in newspaper它们出现在电视上,它们是报纸的头版新闻,意思是自行车运动员使自行车这项运动很流行,故用popular35 training 考查动词:根据后文competing in national and international cycling events在国家和国际自行车赛事中竞争,推测前提是要花时间训练,故用training 36 magazines 考查名词:根据前文They appear on television.They are front﹣page news in newspaper它们出现在电视上,它们是报纸的头版新闻,又根据后文in sports,故用magazines与前文电视,报纸对应.37 who 考查定语从句:分析句子,But there is one professional cyclists是句子的主干,后文(37)changed cycling history是一个定语从句来修饰先行词cyclists.这是一个表示人的名词,在定语从句中作主语,故用关系词who38 ever 考查副词:根据前文He won the Tour de France six times.又根据No one has(38)won this race so many times,推测意思是没有人曾经赢得这个比赛,故用副词ever39 had 考查情态动词:根据后文to overcome cancer去克服癌症,前文说He won the Tour de France six times,那么他必须要去克服癌症,空格后有to,故用had to 表示必须40 in 考查介词:根据前文Mr.Armstrong made the greatest comeback即他取得了很大的成功,后文cycling history,故用介词in,表示在自行车历史上Armstrong 取得了很大的成功五、阅读表达(共1小题,满分10分)阅读短文,根据要求完成下面各小题.41.(10分)You see people in movies celebrating a white Christmas in England or the United States.But Christmas in Australian is different.The holiday,celebrated on Dec 25,comes at the hottest time of the year in Australia.The temperature is usually about 30°C in most cities and can even be over40°C.There is certainly no white Christmas in Australia.Because it is so hot,the tradition is to have a lunch outside and to swim in the pool or beach.Most people have a one﹣week holiday during this time,so they will travel to meet their family for Christmas lunch.Christmas lunch is usually a big meal of ham,turkey,salad and fresh seafood.(43)Family members all cook something different to bring to the big meal.I always enjoy Christmas lunch because there are lots of good cooks in the family.One year my aunt even made a delicious gingerbread house(姜饼屋)that we ate for desert.Children get presents from"Santa Claus"and are always excited to play with them.(44)It is a fun time to play or swim in the pool with the other members of your family.The sport of cricket(板球)is very popular in Australia and another tradition is to play a game of cricket in your backyard.I always enjoyed playing with my uncle and cousins when I was growing up.So Australia might not have a white Christmas.But it is still a very exciting and fun time of the year.请务必将41﹣45小题的答案写在答题卡的相应位置!(一)根据短文内容简要回答问题.41.Why is there no white Christmas in Australia?42.What sports are mentioned in this passage?(二)将短文中划线的句子译成汉语.43.所有家庭成员都做一些不同的食物带到这顿大餐上来.44.和家庭其他成员一起玩或者在游泳池里游泳是很有趣的.(三)请给短文拟一个适当的题目.45.Christmas in Australian.【解答】41.Because the holiday comes at the hottest time of the year in Australia.The temperature is usually about 30°C in most cities and can even be over 40°C.There is certainly no white Christmas in Australia.细节理解题,根据第二行The holiday,celebrated on Dec 25,comes at the hottest time of the year in Australia.The temperature is usually about 30°C in most cities and can even be over 40°C.There is certainly no white Christmas in Australia.。