人教精通版小学六年级上册英语阅读理解含答案一、阅读理解1.阅读理解根据短文,判断下列正确与否It is Sunday afternoon. Liu Tao and his friend David are taking a walk in the park. There are many public signs in the park. They mean different things. Liu Tao knows a lot of things about them. Suddenly, they see a short man walking on the grass. Liu Tao points to the sign on the grass and says to him, “Sir, look at the sign! You can't walk on the grass.” The man smiles and says, “You are right, young man. But I'm the park keeper. I'm looking after the grass. I'm picking up the garbage on it.(1)It is Sunday afternoon.(2)The boys can see many public signs in the park.(3)The man is very angry when Liu Tao says to him.(4)The park keeper just wants take a walk on the grass.(5)“Garbage” in Chinese means “ ________”A. 草地B. 垃圾C. 标志【答案】(1)1(2)1(3)0(4)0(5)B【解析】【分析】大意:在星期日下午。
刘涛和戴维正在公园散步看到许多公共标志,他们看到一个人在草地上散步,那人是公园管理员的故事。
(1)句意:现在是星期日下午。
根据It is Sunday afternoon. 可知是星期日下午,故答案为正确。
(2)句意:男孩们能在公园里看到许多公共标志。
根据Liu Tao and his friend David are taking a walk in the park. There are many public signs in the park.可知男孩们在公园里看到许多公共标志,故答案为正确。
(3)句意:刘涛对他说,那人非常生气。
根据The man smiles and says, “You are right, young man. 可知刘涛对那人说,那人没有生气而是笑了,故答案为错误。
(4)句意:公园管理员只想在草地上散步。
根据I'm the park keeper. I'm looking after the grass.可知那人是公园管理员,在照看草坪,故答案为错误。
(5)“Garbage”是垃圾的意思,故答案为B.【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
2.阅读理解根据短文内容,完成以下选择。
(B)A forest is a large area of trees.Forests are very important because they provide shelter and food for birds and insects.Birds make their nests in trees.Small animals and insects build their homes in the hollows of trees.Leaves,flowers and fruits are their food.In the past,Peoplegot wood from forests.Some people cooked food with wood.People cut down trees to make houses,furniture and paper.Now,Many animals in the forests die because they lose their homes and their food.We must stop cutting down forest.(1)A is a large area of trees.A. oceanB. skyC. forest(2)Forests are important for .A. birdsB. insectsC. both A and B(3)Small animals can eat .A. Leaves,flowers and fruitB. vegetables onlyC. both A and B (4)—What does“hollows” mean in the passage?—A. Holes in the treeB. Homes for some animals.C. A large area of trees.(5)—Why many animals in the forest die?—Because .A. they don't want to live any moreB. they have no homes or foodC. people kill them【答案】(1)C(2)C(3)A(4)A(5)B【解析】【分析】大意:讲诉森林的作用。
(1)根据A forest is a large area of trees可知,故选C。
(2)根据Forests are very important because they provide shelter and food for birds and insects 可知,故选C。
(3)根据Small animals and insects build their homes in the hollows of trees.Leaves,flowers and fruits are their food可知,故选A。
(4)根据Small animals and insects build their homes in the hollows of trees.Leaves,flowers and fruits are their food中关键词build their homes可以推测,应该是树洞holes in the tree。
故选A。
(5)根据Many animals in the forests die because they lose their homes and their food可知,故选B。
【点评】考查阅读理解。
首先通读全文,理解大意。
其次阅读问题,根据题干找出相关信息进行正确的选择。
3.阅读理解读短文并按要求完成相应任务Today was the first day of the summer holiday.My friends and I went out together.We wentswimming in the swimming pool.We swam for an hour.I did not swim well,but I enjoyed it very much.We had lunch in a fast—food restaurant.I had a sandwich and some orange juice.Alice had a hamburger.Jack had a lot of French fries and some cola.We went shopping in a supermarket.I bought a pink dress.Alice bought a pretty hat.Jack did not buy anything. We went home at 3 o'clock in the afternoon.We 、were tired,but we were happy.(1)写出短文中6个动词的一般过去式。
________ ________ ________________ ________ ________(2) The children went to:________①the swimming pool ②the cinema③a fast—food restaurant ④a supermarket(3)They:________①had breakfast together ②swam for an hour③had lunch together ④picked apples⑤bought some fruit ⑥went shopping【答案】(1)was;went;swam;did;enjoyed;had(2)①③④(3)②③⑥【解析】【分析】本文主要介绍了暑假第一天,主人公和朋友一起出去玩的事情。
(1)从文章中找出was、went、swam、did、enjoyed、had,bought、were根据句子结构即可找出,选出六个即可。
(2)根据We went swimming in the swimming pool.We had lunch in a fast—food restaurant.和We went shopping in a supermarket.看出他们去的三个地方,故答案为:①③④。
(3)根据We went swimming in the swimming pool.We had lunch in a fast—food restaurant.和We went shopping in a supermarket.找到他们所干的事情,故答案为:②③⑥。
【点评】此题主要考查学生的阅读理解能力,第一题考察对动词一般过去式的掌握,第二题,第三题考察对短文的理解程度,都能在文中找到对应的短语或句子,此类题目对的答案,一定要在文章中寻找,文章中一定会有依据。
4.阅读理解根据电影海报的内容完成对话Lucy:________.What’s the name of the film?Kitty:________.Lucy:What is it about?Kitty:________Lucy:Good! Shall we see it at________o'clock?Kitty:Of course.【答案】Sure;Alice in Wonderland;It's about a girl in a strange land;14【解析】【分析】“Shall we go and see a film this afternoon?”是个表达建议的句子,中文是“今天下午我们去看一部电影好吗?”。