当前位置:文档之家› 新版小学小升初英语阅读理解及答案【解析】 (15)

新版小学小升初英语阅读理解及答案【解析】 (15)

新版小学小升初英语阅读理解及答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断下列句子是否与短文内容相符Mr. Ones and Mr. Brown worked in the same office.One day Mr. Jones said to Mr. Brown, “we are going to have a small party at ourhouse next Wednesday evening. Would you and your wife like to join us?”Mr. Brown said, “Thank you very much. We arefree that evening, I think. But I will telephone my wife and ask her. Maybe shewill go somewhere else that evening.” So Mr. Brown went to the other room and telephoned.When he came back, he looked very s orry. “What is the matter?” Asked Mr. Jones.“Did you speak to your wife?”“No,” Answered Mr. Brown, “She wasn't there.My little son answered the telephone. I said to him “Is your mother there, David?”And he answered, “No, she's not in the house.”“ Wher e is she then?” I asked. “Sheis somewhere outside.” “What is she doing?” “She is looking for me.”(1)A small party will be held(举行) at Mr. Brown's house.(2)Mr. Jones asked Mr. and Mrs. Brown to the party.(3)The telephone was in the same office.(4)Mr. Brown spoke to Mrs. Brown on the phone.(5)Why(为什么) was Mrs. Brownlooking for David?Because she thought(想) David was playing somewhere outside.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)0(5)1【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述布朗先生受到邀请,给妻子打电话征求意见的情景。

(1)根据One day Mr. Jone s said to Mr. Brown, “we are going to have a small party at our house next Wednesday evening.知,在约翰先生家里句型聚会,故答案为错误。

(2)根据Would you and your wife like to join us?”知约翰先生邀请布朗夫妇参加聚会,故答案为正确。

(3)根据 So Mr. Brown went to the other room and telephoned.知电话在另一个房间,故答案为错误。

(4)根据 My little son answered the telephone.知,是布朗先生的儿子接电话,不是布朗夫人,故答案为错误。

(5)根据根据文章大意知,布朗夫人认为儿子在外面玩,所以去寻找,故答案为正确。

【点评】考查阅读理解,浏览文章大意,理解问题意思,根据问题在原文寻找原句,选择答案。

2.阅读理解阅读理解并判断。

The traffic lights are the same in every country. There are always three lights: red, yellow and green. Red means "stop" Yellow means "Wait", and green means "Go". In most parts of China, drivers drive on the right side of the road. In the US, drivers drive on the right side too. In England and Australia, however, drivers drive on the left side of the road. If you go by car, by bike or on foot, you must know the traffic rules.(1)The traffic lights are different in every country.(2)Red means "Stop". Yellow means "Wait", and green means "Go".(3)In most part of China, drivers drive on the left side of the road.(4)In England and Australia, drivers drive on the right side of the road.(5)People must know the traffic rules.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)0(5)1【解析】【分析】①根据所给的短文, The traffic lights are the same in every country.每个国家的交通灯都是一样的.故答案为错误.②根据所给的短文,Red means "stop" Yellow means "Wait", and green means "Go". 红色表示“停止”黄色表示“等待”,绿色表示“走”.故答案为正确.③根据所给的短文,In most parts of China, drivers drive on the right side of the road.在中国的大部分地区,司机开车行驶在马路的右侧.故答案为错误.④根据所给的短文,In England and Australia, however, drivers drive on the left side of the road.然而,在英国和澳大利亚,司机靠左行驶.故答案为错误.⑤根据所给的短文,If you go by car, by bike or on foot, you must know the traffic rules.如果你开车去,骑自行车或步行,你必须了解交通规则.故答案为正确.【点评】本题考查了阅读理解,首先理解短文意思,然后根据所给的句子判断句子是否正确.3.阅读理解阅读理解My name is Lucas. I’m ten years old. I live in a house. It’s near the gym, but it’s far f rom school.I go to school by bus. I have a little pet cat. It’s yellow and white. I like my cat. I like to play with it. Ann is my friend. She is eleven years old. She lives near my home. She likes to play ping-pong. On Saturday or Sunday, we go to the gym with my pet cat.(1)How old is Ann ?A. She is 10 years old .B. She is 11 years old .C. She is 12 years old .(2)Where does Lucas live ?A. He lives in a house.B. He lives in a gym.C. He lives in a school. .(3)How does Lucas go to school ?A. By bike .B. By bus .C. By car .(4)What does Ann like ?A. She likes to play with a pet .B. She likes to play ping-pong .C. She likes to go to the gym .【答案】(1)B(2)A(3)B(4)B【解析】【分析】短文描述了卢卡斯住在一所房子里,它在健身房附近,乘公共汽车上学,他有一只宠物猫,安是他的朋友,她十一岁了。

她住在他家附近。

她喜欢打乒乓球。

在周末他们和宠物猫一起去健身房。

(1)根据所给的短文,Ann is my friend. She is eleven years old.安是我的朋友。

她十一岁了。

可知安十一岁了,故答案为B.(2)根据所给的短文,My name is Lucas. I’m ten years old. I live in a house.我叫卢卡斯。

我十岁了。

我住在一所房子里。

可知卢卡斯住在一所房子里,故答案为A.(3)根据所给的短文,I go to school by bus.我乘公共汽车上学。

可知卢卡斯乘公共汽车上学,故答案为B.(4)根据所给的短文,She likes to play ping-pong.她喜欢打乒乓球。

可知安喜欢打乒乓球,故答案为B.【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子填空。

4.阅读理解阅读理解A fine dayToday is Sunday. It is a fine day. There are some clouds in the sky, but the sun is shining. Mr. Wood doesn't work today. He is with his family. Now they are walking over the bridge. There are a big ship. The ship is going under the bridge. Mr. Wood and his wife are looking at them. Their son Danny is looking at some boats. These boats are on the river. Their daughter Lily is looking at a train. The train is running over the river.(1)What's the weather like today ?A. Windy.B. Fine.C. Rainy.(2)Does Mr. Wood work today ?A. Yes, he does .B. No, he doesn't .C. I don't know .(3)What are Mr. and Mrs. Wood doing?A. They are working .B. They are running .C. They are walking .(4)What is Danny doing ?A. He is looking at some boats .B. He is looking at a big ship .C. He is looking at a train.(5)What is Lily doing ?A. She is looking at a train.B. She is looking at some boats .C. She is looking at a big ship .【答案】(1)B(2)B(3)C(4)A(5)A【解析】【分析】短文描述了星期日天气很好,伍德先生今天不上班。

相关主题