当前位置:文档之家› 高中英语阅读理解专题训练 ( 一 )

高中英语阅读理解专题训练 ( 一 )

高中英语阅读理解专题训练(广东专版 每篇5小题)(第1套)第一节:阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A(words:364&192)People do not analyze every problem they meet. Sometimes they try to remember a solution from the last time they had a similar problem. They often accept the opinions or ideas of other people. Other times they begin to act without thinking. They try to find a solution by trial and error. However, when all these methods fail, the person with a problem has to start analyzing. There are six stages in analyzing a problem.First the person must recognize that there is a problem. For example, Sam’s bicycle is broken, and he cannot read it to class as he usually does. Sam must see that there is a problem with his bicycle.Next the thinker must define the problem. Before Sam can repair his bicycle, he must find out the reason why it does not work. For instance, he must determine if the problem is with the gears, the brakes, or the frame. He must make his problem more specific.Now the person must look for information that will make the problem clearer and lead to possible solutions. For instance, suppose Sam decided that his bike does not work because there is something wrong with the gear wheels. At this time, he can look in his bicycle repair book and read about gears. He can talk to his friends at the bike shop. He can look at his gearscarefully.After studying the problem, the person should have several suggestions for a possible solution. Take Sam as an illustration. His suggestions might be: put oil on the gear wheels; buy new gear wheels and replace the old ones; tighten or loosen the gear wheels.Eventually one suggestion seems to be the solution to the problem. Sometimes the final idea comes very suddenly because the thinker suddenly sees something new or sees something in a new way. Sam, for example, suddenly sees that there is a piece of chewing gum between the gear wheels. He immediately realizes the solution to his problem: he must clean the gear wheels.Finally the solution is tested. Sam cleans the gear wheels and finds that afterwards his bicycle works perfectly. In short , he has solved the problem.41. What is the best title for this passage?A. Six Stages for Repairing Sam’s BicycleB. Possible Ways to Problem-solvingC. Necessities of Problem AnalysisD. Suggestions for Analyzing a Problem42. In analyzing a problem we should do all the following except .A. recognize and define the problemB. look for information to make the problem clearerC. have suggestions for a possible solutionD. find a solution by trial or mistake43. By referring to Sam’s broken bicycle, the author intends to _________.A. illustrate the ways to repair his bicycleB. discuss the problems of his bicycleC. tell us how to solve a problemD. show us how to analyze a problem44. Which of the following is NOT true?A. People do not analyze the problem they meet.B. People often accept the opinions or ideas of other people.C. People may learn from their past experience.D. People can not solve some problems they meet.45. As used in the last sentence, the phrase “in short” means _________.A. in the long runB. in detailC. in a wordD. in the end 【答案与解析】 41—45 BDCAC本文讲的是一般情况下人们的思维方式,很少有人分析他们所遇到的问题,而是试图记住“问题的答案”,进而举例说明解决问题的过程:首先要认识到有问题,接下来对问题进行归类,而且对问题进行研究、找出问题产生的原因。

解决问题的过程也可以向别人咨询,找出问题的解决办法。

41. B。

主旨大意题。

作者主要讲述一般情况下人们的思维方式,以及举例说明解决问题的过程。

根据原文概括大意,给文章加标题,考查学生的概括和表达能力,所以答案为B。

另外,注意文章的标题尽可能要新颖、短小、奇特、中肯。

42. D。

细节理解题。

根据第二、三、四各自然段第1句,结合第一自然段第4句,可知答案为D。

43. C。

作者意图题。

根据作者的主要讲述,目的是告知人们如何解决问题,可知答案为 C。

44. A。

细节理解题。

根据第一自然段第1句,可判断出答案为A。

45. C。

词义猜测题。

根据上下文,考查学生对常用短语的掌握。

B(words:400&235)Turning on the TV, a wonderful scene comes to your eyes — a group of men, tall, strong and handsome, and women, young, beautiful and attractive, too. Together they eat in the finest restaurants, traveling everywhere around the world by luxurious planes and pleasure ships. They are models.Do you envy them? What sort of life are models leading? Is it a wonderful life for a young lady or a young man?A few models are well-known actors or actresses who can make a lot of money only by showing themselves off in commercials. But the majority of them are just curious to see what it is like. They’d like to be models just because they are attracted by what they imagine — models earn a lot of money and lead a glorious life. This is true for those who are very successful. However, most models find it difficult to get work. Very few can earn enough to live on, and for all models their expenses are high. Their agents claim about 20% of the earnings, and no model will get very far without a clever agent. Besides, they have to buy good clothing. They also have to pay to travel to interviews and reach the places where the work is to be done.Interviews for a model job are known as cattle-markets in the modeling world, and not without a good reason. A top model can choose his or her work, demand and receive high fees and has his or her expenses paid. But for most models, the situation is quite different. And agent or employer inspects each model much as a farmer inspects cattle at a market. Intelligence, qualifications and personal characteristics count for little against good looks and tight figures. For all except the very few lucky ones, the life of a model is a continual search for work, trying to sell himself or herself in the face of fierce competition and, sometimes, not particularly moral standards on the part of some employers.Immigration officials at airport look suspiciously at a girl whose passport shows her occupation as “Model”, and these are men and women of considerable experience of the world. It comes no surprise to find that some models prefer to put “Secretary” or “Businessman” as their jobs in their passports.Modeling is a changeable world with great rewards for a tiny minority butnot for the majority.For models, their good looks and tight figures are _____________, compared with their intelligence and qualifications.A. more importantB. less neededC. less essentialD. more looked down upon47. Which of the following can lead you to believe according to thepassage?A. A model’s traveling expenses are usually paid by his employer.B. To be a model, good looks are the most important qualification.C. Most models have a fairly easy way of life with high pay.D. A model can hardly be successful without a good agent.48. Models often put “Secretary” or “Businessman” instead of “Model” in theirpassports because __________________.A. they want to avoid being stopped to sign their names by fansB. a person with the occupation of a model is easily attacked by blacksocietiesC. models are sometimes looked down uponD. secretaries and businessmen are free of custom duty49. What may be the author’s attitude towards modeling?A. It is a worthwhile life for a young lady or a young man.B. He is in favor of young people to try modeling.C. Before being crazy about a model job, young people should beaware of the difficulties.D. It is a field in which everyone has a great chance to succeed.50. The underlined word “suspiciously” can most probably be replaced by_________________.A. doubtfullyB. excitedlyC. proudlyD. sadly【答案与解析】46—50 ADCCA本文作者认为虽然模特职业是很风光,但不是每一个模特都能成功的,模特这个职业有时会被人瞧不起。

相关主题