当前位置:文档之家› 【英语】初三英语阅读理解模拟试题

【英语】初三英语阅读理解模拟试题

一、中考英语阅读理解汇编1.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

Blue LightningSally loved cars more than anything else. This spring she thought of building a go-kart to enter for the Go-Go Race. So she asked her dad for help."Well," he said. "How about this: you do some research first and then come back to me with a design."A week later, Sally brought her notes and drawings to Dad. She named her go-kart "Blue Lightning". Dad looked over her work, thinking. "Well, that's interesting," he said. "Have a try. Just build Blue Lightning as you've designed."Over three weekends of hard work, Sally turned her design into a real, working go-kart and painted it light blue. Dad asked her to take it for a test drive. Sally agreed.After she did that, Sally drove back to Dad. "Well," she said. "Now I know why you wanted me to have a test drive.""Oh, do you?" he said. "Please share.""When I drove fast, there was a lot of pushback," she said. "I think it's because of the lightning bolt (闪电) shape.""Very good!" Dad said."So, why didn't you tell me about that problem in the first place?" Sally asked.Dad laughed. "Where's the fun in that? If you give a man a fish, he'll eat for a day. But if you teach a man to fish, he'll eat for a lifetime."Sally said, "I see. Anyway, designing is half the fun!"Dad smiled. "Good. Sometimes, learning happens during the process. We learn how to do something right by doing it a few times first and making mistakes along the way."That encouraged Sally and she worked even harder. When she showed Dad her new go-kart, he nodded with pride.Finally came the race. Sally wasn't worried about whether she would win—in her mind, she had already won, by building something better than ever before.(1)Sally thought of building a go-kart to ________.A. practice drivingB. enter for a raceC. play with friendsD. do some research (2)What did Sally's dad ask her to do after she built the go-kart?A. To have a test drive.B. To take a good rest.C. To give it a cool name.D. To paint it light blue.(3)Sally's story mainly tells us that ________.A. winning a race is importantB. fishing brings us a lot of funC. driving experience is necessaryD. learning happens during the process【答案】(1)B(2)A(3)D【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述在过程中学习,我们通过做某事数次,然后发现错误,最后学会怎样正确地做某事。

(1)细节题。

根据 This spring she thought of building a go-kart to enter for the Go-Go Race.可知她想造卡丁车参加比赛,故选B。

(2)细节题。

根据 Dad asked her to take it for a test drive. 造好卡丁车后,爸爸叫她进行测试驾,故选A。

(3)主旨题。

文章主要讲述我们通过做某事数次,然后发现错误,最后学会怎样正确地做某事,在过程中学习,故选D。

【点评】细节题和主旨题是阅读理解题中常考题型。

细节题要从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

2.请阅读下面短文,从每小段所给的A、B、C 三个选项中,选出一个最佳选项。

I'm writing this article in China, far away from my home in the United States. You might wonder what I do to remember my mom on Mother's Day. Well, I certainly call her to say "Happy Mother's Day" and promise that I will visit home soon.I still remember the first time I forget Mother's Day. When I finally figured it out, I asked, "Why does mom get a special holiday? Why isn't there a Children's Day for us?My mom explained, in that way that only moms seem to be able in explain, "Because every day is Children's Day!"I knew that I had messed up. I thought about all the time and love my mom had given me. I thought about the food she had made, the toys she had brought and the long hours she had spent with me. There might not be a perfect mom, but there is mom's love, which can fix anything. After that day, for 364 days, I was looking forward to the next Mother's Day.That was the first year l forgot Mother's Day. It was also the last year I forgot.Are you struggling to consider what to do for your mom on Mother's Day?Common things are to write a message that thanks for the love she has given you, send her a card or buy her a gift. But the most important thing is - DON'T FORGET!(1)How does the writer celebrate Mother's Day this year?A. He calls his mom.B. He send his mom a card.C. He visits home to see his mom.(2)What might the underlined phrase "figure out" means?A. 弄清楚B. 预料到C. 归纳出(3)Why did the writer begin to expect Mother's Day?A. Because he missed his mom far in the United States.B. Because he wanted to spend more time with his mom.C. Because he realized he had got much care from his mom.(4)What is the purpose of the passage?A. To explain why there isn't a Children's DayB. To advise us not to forget to keep our own promises.C. To remind us to remember the love mom has given us.(5)Which is the best title for the passage?A. An Interesting TalkB. An Important DayC. An Expensive Gift【答案】(1)A(2)A(3)C(4)C(5)B【解析】【分析】文章大意:母爱的伟大的,我们要时刻记着,尤其是当母亲节到来的时候,给她一身问候,或者一张贺卡表达你对母亲的关爱,千万不要忘了。

相关主题