【英语】阅读理解日常生活类专题练习经典1一、英语阅读理解日常生活类(含答案详细解析)1.阅读材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Sing a Song of Peopleby Lois LenskiA. beautifulB. busyC. rainyD. small(2)In Line 21, the word "singly" means ________.A. aloneB. fastC. slowlyD. quietly(3)According to the poem, the best word for the blank is ________.A. borrowB. throwC. knowD. allow【答案】(1)B(2)A(3)C【解析】【分析】(1)文章大意题。
根据on the bus ,在公交车上,People passing,人们路过,on the subway ,在地铁上,可知这首诗是写给在忙碌城市的人们,故选B。
(2)词义辨析题。
根据下两句People saying nothing,和People talking loud.,什么都不说和大声地说,可知诗上下两句话对应,意思相反,根据 in a crowd ,在人群中,可推测singly 是与crowd相反的意思,alone,单独地,与crowd意思相反,符合句意,故选A。
(3)细节理解题。
A 借,B 扔,C 了解,D 允许;全诗讲述了一座忙碌城市里人们的生活,这些人来来去去,但是互相不了解,C最符合,故选C。
【点评】考查阅读理解,这是一篇诗歌,首先通读全诗,掌握诗的意思,在阅读题目和选项,理解题目意思,从文章中寻找细节,确定答案。
2.根据短文内容,判断正误。
Riding a Mobike on the street. You might hear some people speaking Chinese aloud. Turning to the right, you see a Sichuan-style restaurant. After walking into a store, you see that Huawei smartphones are on sale.But you are not in China—You are in Manchester in Britain. You might see similar things in many other cities. Chinese products have been going global (世界性的).Chinese food has been enjoyed in Western countries for a long time. To meet local people's tastes, Chinese restaurants have made some changes to the dishes. For example, Chinese people like to eat meat with the bone in, but Western people don't. So Chinese restaurants provide big pieces of meat without bones, even for fish.Some Chinese brands are also becoming more popular. In many cities in Europe, stores sell TCL televisions, Haier fridges and Lenovo computers.More than half of the US-owned drones(无人机)are Chinese models. They're not only made in China, but also designed and developed in the country.In the past, most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable(不可靠的). But now, things have changed greatly. "Made in China" becomes cool.(1)We can see more people use Chinese products in Western countries now.(2)Chinese restaurants provide meat with bones to meet local people's tastes.(3)More than 50% of the US-owned drones are designed, developed and made in China. (4)In the past , most Western people thought Chinese products were unable to be trusted. (5)This article is about the disadvantages of Chinese products.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)1(5)0【解析】【分析】本文介绍了有关中国元素的很多东西。
(1)根据You might hear some people speaking Chinese aloud. Turning to the right, you see a Sichuan-style restaurant. After walking into a store, you see that Huawei smartphones are on sale可能会听到一些人大声说中文。
向右拐,你会看到一家川菜餐馆。
走进商店后,你会看到华为智能手机正在出售可知,我们现在可以看到西方国家越来越多的人使用中国产品是对的,故是正确。
(2)根据So Chinese restaurants provide big pieces of meat without bones所以中国餐馆提供大块无骨肉可知,中国餐馆提供带骨头的肉来满足当地人的口味是错的,故是错误。
(3)根据More than half of the US-owned drones(无人机)are Chinese models可知超过50%的美国无人驾驶飞机是在中国设计、开发和制造的,故是正确。
(4)根据In the past, most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable可知过去,大多数西方人认为中国产品不可信,故是正确。
(5)根据Made in China" becomes cool.“中国制造”变得很酷可知这篇文章是关于中国产品的缺点是错的,故是错误。
【点评】考查阅读理解。
注意从文中寻找答案,推断出需要的信息。
3.阅读理解I walked into a stranger as he passed by me."Excuse me." I said.He replied with a smile and said, "Please excuse me, too. I didn't notice you."We apologized(道歉) and went for our own ways.Later that day, when I was cooking, my daughter was standing too near. When I turned to reach for some milk, I nearly knocked her over. "Move out of the way!" I shouted.She walked away sadly. But I didn't feel like I had to apologize to her.While I was in bed that evening, my husband said to me. "While dealing with a stranger, you were polite. But with a daughter you love, you were unkind. Your daughter brought you some flowers that she picked herself this afternoon. You will find them in the kitchen by the door. Have you seen the tears in her eyes?"I quietly went and sat down by my daughter's bed."Honey, I am so sorry." I said. "Are these the flowers you picked for me?"She said, "I found them by the tree. I picked them because they're pretty like you. I knew you'd like them, especially the blue ones."I tearfully replied, "Sweetie, I'm really sorry for the way I acted today. I shouldn't have shouted at you.""It's OK. I love you anyway." She said as she kissed me on my cheek.If we can be polite to strangers, why can't we do the same for the ones we love?(1)The writer was to the stranger who she walked into.A. madB. honestC. unkindD. polite(2)Where were they when the writer shouted at her daughter?A. In the kitchen.B. By the tree.C. In the bedroom.D. In the garden.(3)What did the writer's husband think when he saw her action?A. The little girl shouldn't cry.B. She shouldn't shout at their daughter.C. She shouldn't say sorry to the stranger.D. Both he and his wife should apologize to their daughter.(4)What may be the writer's favorite color according to the passage?A. Yellow.B. Pink.C. Blue.D. Red.(5)What do you think is the best title for the passage?A. Be friendly to strangers.B. Mothers like flowers.C. Be kind to loved ones.D. Love between parents and children.【答案】(1)D(2)A(3)B(4)C(5)C【解析】【分析】大意:作者走在路上撞到陌生人,相互表示歉意,而在家里因为女儿站地离自己很近,结果取牛奶的时候几乎绊倒女儿却生气对女儿大叫,导致女儿难过流泪,后来因为老公的点醒,让作者意思到对待爱自己的人要好的道理。