当前位置:文档之家› 中考英语阅读理解专项练习综合(word)

中考英语阅读理解专项练习综合(word)

中考英语阅读理解专项练习综合(word)一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)1.阅读理解Scrapbooking is a hobby. It was popular for more than 500 years. People called it a friendship book. They kept pictures, letters, poems and other things they wanted to remember.Today people collect many things in scrapbooks. Some people have funny collections, like the world's most awkward ideas or pictures of the world's most ugly dogs. Other people may collect stories about the bad weather.It is easy to get started. First, you should decide what you want to collect. Start with just one idea. Next, you will need a book with background paper, scissors and glue. You need the scissors to cut out the pictures or stories. You need the glue to stick them to the background paper.You can be busy and collect many things or lazy and collect few things. It'll be lots of fun to make your scrapbook and you can share it with your friends.(1)How long was scrapbooking popular?A. less than 500 yearsB. 500 yearsC. over 500 yearsD. more than 550 years (2)What is the Chinese meaning of the underlined word "awkward"?A. 聪明的B. 愚蠢的C. 美妙的D. 残疾的(3)How many items (物品) are mentioned to make a scrapbook?A. One.B. Two.C. Three.D. Four.(4)To make a scrapbook, what do you need first?A. Glue.B. Scissors.C. A book.D. An idea.(5)What's the best title of the passage?A. ScrapbookingB. The History of ScrapbookingC. What Is a Scrapbook?D. How to make a Scrapbook【答案】(1)C(2)B(3)C(4)D(5)A【解析】【分析】本文介绍了剪粘书的通途,可以保存照片、信件、诗歌和其他他们想记住的东西。

(1)细节题。

根 It was popular for more than 500 years可知它流行了500多年,故选C。

(2)词义猜测题。

根据pictures of the world's most ugly dogs. Other people may collect stories about the bad weather 世界上最丑陋的狗的照片。

其他人可能会收集坏天气的故事可知awkward指愚蠢的,故选B。

(3)细节题。

根据you will need a book with background paper, scissors and glue 你需要一本背景纸、剪刀和胶水的书可知3种物品被提到制作剪贴簿,故选C。

(4)细节题。

根据 First, you should decide what you want to collect. 可知要制作剪贴簿,你首先需要,故选D。

(5)主旨题。

根据本文介绍了剪粘书的通途,可知 Scrapbooking适合做标题,故选A。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

2.根据短文内容理解选择正确答案。

BEveryone worries. But how do you deal with your worries? Whether your worries are big or small, you can take these three steps to deal with your worries:Try to find out what you're worried about.Sometimes, you will know what you're worried about. Other times, you might not. Try to find it out first. If you can't, you can ask for help.Think of ways to make it betterThere is always something you can do to help you feel less worried. Sitting there worrying is no fun and it won’t solve your problem.Grades at school are often a top worry for kids. If you're worried about grades, ask yourself these questions:☆Why are grades important? What do grades mean to me?☆How do I get ready for class? Do I go over (复习) my notes even when there isn't a test?☆Do I have a good place to do my homework?☆Have I tried different ways of studying?Ask for helpWhen you're worried, it can help to find someone to talk to. You can ask your parents, friends, or teachers for help.(1)How many steps of dealing with your worries are mentioned (提及) in the passage?A. TwoB. ThreeC. FourD. Seven(2)When you don't know what you're worried about, _______.A. you should try to find it outB. you can't ask for helpC. you don't need to think of waysD. you can sit there worrying(3)If you're worried about grades, you can ask yourself these questions except “_______”.A. Why are grades important?B. What do grades mean to me?C. How do I get ready for class?D. Why don't my friends like me?【答案】(1)B(2)A(3)D【解析】【分析】这篇短文主要讲述了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问题,二是想办法让情况变得更好,三是请求帮助。

⑴细节理解题。

根据Whether your worries are big or small, you can take these three steps to deal with your worries:描述,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。

故选B。

⑵细节理解题。

根据Try to find it out first; if you can't, you can’t ask for help.描述,可知当你不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。

故选A。

⑶细节理解题。

根据文中列出的几个问题★,可知不包括选项D。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

3.根据短文内容选择正确答案。

BWhen you're not at home, many worries may start to crowd your mind. Did I turn the coffee maker off? Did I lock the door? Are the kids doing their homework or watching television? With a smart home, you can quiet all of these worries.A smart home is a home with a communication network. This network connects devices (装置),such as lights and TV sets, and allows them to be controlled from far away through electrical wiring, mobile phone communication or WiFi over the internet.More and more people may start to consider owning a smart home, because it makes life much more convenient. It can help keep your room at a certain temperature. It can record what happens inside the home and send the video to your phone. When you are on vacation abroad, you can use a smart home controller to switch on or off the electricity when necessary. Some smart homes can receive a visitor, allowing him to come in and offering him a drink. They can even feed the cat and water the plants.Besides, smart homes are easy to fix. Most smart home technology and devices are wireless and can be set up with a minimum of tools, using only the guiding information. When a problem appears, you can deal with it yourself without paying a professional.However, for home-users, the smart home technology is far from perfect. It can be rather expensive to own the technology and the devices. Also, because the smart home system(系统)allow its owner to get home information from anywhere, it leaves the home easy to be attacked by hackers(黑客),who may secretly use or change the information in the system.Now, many scientists are excited at the future of smart home technology. Imagine being able to get fashion advice from your mirror, or receive food shopping suggestions from your refrigerator. While there are others who worry that those smart devices will make people lazier and lonelier. Whatever it is, one thing is for sure---smart home technology will change the way we live and work.(1)According to the passage, nowadays a smart home can lock the door through .A. electric lightsB. mirror technologiesC. mobile phonesD. shopping programs (2)The third paragraph of the passage is mainly about .A. the steps to use smart systemsB. the prices of smart programsC. the advantages of a smart homeD. the tools for setting up smart devices(3)Which of the following is TRUE about a smart home according to the passage?A. Smart homes can't help feed pets nowadays.B. Smart homes costs a lot of money at present.C. You can't control your smart home in other countries.D. It's hard for hackers to get information from smart homes.(4)What's the writer's opinion according to the passage?A. People will become less happy in the future.B. People's life style will be different in the future.C. Mobile phones are the most important in smart homes.D. Smart homes are much better than other smart systems.【答案】(1)C(2)C(3)B(4)B【解析】【分析】本文介绍了智能家居的基本功能和新型理念,作者认为智能家居技术将对我们的生活和工作方式带来变革。

相关主题