当前位置:文档之家› 2020-2021高考英语阅读理解综合经典题及答案

2020-2021高考英语阅读理解综合经典题及答案

一、高中英语阅读理解1.阅读理解At the age of seven, while his friends were spending pocket money on things like candy and toys, Jose Adolfo was busy saving money for more essential purchases. To try to get his peers to do the same, the youngster from Arequipa, Peru came up with the innovative idea of an eco-bank, which allows kids of all ages to gain economic independence—while also helping the environment.Established in 2012, the Bartselana Student Bank is the world's first bank for kids. To open an account, kids have to bring in at least 5 kilograms of solid waste (paper or plastic) and establish a savings goal. Once accepted, all bank "partners" are required to deposit(存储) at least one additional kilogram of recyclables on a monthly basis and meet other requirements, such as attending financial education and environmental management workshops.The waste collected is sold to local recycling companies, who, thanks to Jose, pay a higher-than-market rate for everything brought in by Bartselana Student Bank members. The funds received are placed in the individual's account until his/her savings goal is reached. The account holder can then withdraw his/her money, or choose to leave it and continue to grow for a bigger target. "At the beginning, my teachers thought I was crazy," Jose recalls. "They did not understand that we are not the future of the country but its present. Luckily. I had the support of the school principal."By 2013, the bank had over 200 members who brought in one ton of recyclable waste. Today, the eco-bank, which now has the support of several local institutions, has ten educational centers. They are designed to teach the over 3,000 members both finance and environmental management. On December 6, 2018, in response to the growing demand, Bartselana Student Bank began accepting applications from kids all across Peru.As the teenager says, "Together we can change the world. We just need an opportunity."(1)What is the purpose of the eco-bank?A. To involve kids in the management of the local recycling companies.B. To help kids get pocket money to spend on things like candy and toys.C. To show kids how important it is to learn environmental management.D. To get kids to help the environment and be economically independent.(2)What duty does an eco-bank member have to perform?A. Attending financial education workshops.B. Bringing in 5 kilos of waste.C. Saving one kilo of solid waste weekly.D. Establishing a savings goal.(3)What does the underlined part in Paragraph 4 mean?A. Kids are more responsible when growing up.B. The future of the country relies mainly on kids.C. Kids can contribute to the society though young.D. The present is a vital period for kid development.(4)Which of the following words can best describe Jose?A. Generous.B. Crazy.C. Flexible.D. Influential.【答案】(1)D(2)A(3)C(4)D【解析】【分析】本文是一篇说明文,巴塞拉纳学生银行成立于2012年,是世界上第一家儿童银行。

为了开户,孩子们必须携带至少5公斤的固体废物(纸或塑料),并设定一个储蓄目标。

回收的垃圾被卖给当地的回收公司,多亏了Jose,这些公司为巴塞拉纳学生银行成员带来的所有东西支付高于市场的价格。

(1)考查细节理解。

根据第一段中的“the youngster from Arequipa, Peru came up with the innovative idea of an eco-bank, which allows kids of all ages to gain economic independence—while also helping the environment.”可知eco-bank的目的是让孩子们帮助环境和变得经济独立。

故选D。

(2)考查细节理解。

根据第二段中的“Once accepted, all bank “partners” are required to deposit(存储) at least one additional kilogram of recyclables on a monthly basis and meet other requirements, such as attending financial education and environmental management workshops.”可知所有银行的“合作伙伴”必须每月至少额外存放一公斤可回收物品,并满足其他要求,例如参加金融教育和环境管理研讨会。

故选A。

(3)考查词义猜测。

根据第四段中的“By 2013, the bank had over 200 members who brought in one ton of recyclable waste. Today, the eco-bank, which now has the support of several local institutions, has ten educational centers.”可知到2013年,世界银行已有200多名成员,他们带来了一吨可回收垃圾。

如今,生态银行已经得到了几个当地机构的支持,拥有十个教育中心。

即可知生态银行是给社会带来了贡献的,即划线部分的意思是作为生态银行成员的孩子们虽然年轻,但是可以为社会做贡献。

故选C。

(4)考查推理判断。

根据最后一段中的“As the teenager says, ‘Together we can change the world. We just need an opportunity.’”可知Jose提到我们可以一起改变世界,我们只是需要一个机会。

与上文因为Jose为生态银行成员带来的东西支付高于市场的价格,而使得银行成员有了增加,并得到了当地机构和教育中心的支持,可知Jose是“有影响力的”。

故选D。

【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇文化类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。

2.阅读理解Idioms are one of the hardest parts of learning a language. For those of you who don't know, an idiom is a phrase which has a meaning, but the meaning is not clear from the words themselves. If you translate an idiom word for word, it sometimes makes no sense at all. They are like puzzles and even native speakers can get confused when someone uses a phrase that they've never heard of.With that in mind, here are five common English idioms that you can use in a variety of Situations.⒈Get your act together (Meaning: you need to improve your behaviour/work)This might be something your teacher says to you if you score badly in an exam or if youmisbehave in class. You can also use it to talk about people in general. For example, if your friend is being mean or nasty for no reason, then you can tell them that they need to get their act together.⒉Pull yourself together (Meaning: calm down)This is a somewhat impolite way of telling someone that they are overreacting and that they need to relax. Only use this if you think the person you are speaking to is getting upset over something insignificant. If your friend tells you that their close relative has died, it is NOT the time to tell them to pull themselves together.⒊I'm feeling under the weather (Meaning: I'm sick)Yes, it's longer and more difficult to say than 'I'm sick', but if your English teacher asks you why you haven't done your homework, he or she is more likely to forgive you if you say that you were feeling under the weather. You may not have done your English homework, but your teacher might be impressed that you know how to make eloquent excuses in a foreign language.⒋It's a piece of cake (Meaning: it's easy)I don't know why this means what it does, but sometimes you just have to accept that English people use weird phrases.⒌Break a leg (Meaning: good luck!)This is perhaps one of the most confusing yet well-known English idioms. If someone says this to you, do not take offence or think they are threatening you; they are just wishing you luck. It is most often used for people wishing success to actors and actresses before they perform on the stage, but it can be said in other situations, too.All in all, learning a new language can be challenging. It's definitely not a piece of cake, especially when there are so many confusing idioms. However, with enough hard work and interest, you will succeed in no time. Break a leg!(1)Which idiom is proper for you to say to your worried classmate who is to take part in the 800-metre race at the school sports meet?A.Get your act together.B.Pull yourself together.C.Break a leg.D.It's a piece of cake.(2)How should you respond when you hear your deskmate say, "I am feeling under the weather."A."What's wrong with you?"B."Don't worry. Let's call 120."C."Get up and finish your homework."D."Why don't you take an umbrella with you?"(3)According to the passage, which of the following is TRUE about idioms?A.They sometimes make no sense at all.B.Native speakers have trouble understanding idioms sometimes.C.Idioms are the hardest part of learning a language.D.We can guess the meaning of an idiom from the words in it.【答案】(1)D(2)A(3)B【解析】【分析】本文是一篇说明文,习语是学习语言最困难的部分之一,作者列举了五个常见习语的用法。

相关主题