当前位置:文档之家› 外研版英语【初中英语】 七年级英语阅读理解难点讲解练习

外研版英语【初中英语】 七年级英语阅读理解难点讲解练习

外研版英语【初中英语】七年级英语阅读理解难点讲解练习一、七年级英语阅读理解1.阅读理解John was a very strong man. Once he got a job of cutting wood in a forest. His boss gave him an axe(斧子) and showed him the area where he should work.The first day, John cut down 18 trees. "Good," the boss said, "keep it up!" John was encouraged by the words of the boss and tried harder the next day, but he could only cut down 15 trees. The third day he tried even harder, but he could only cut down 10 trees. Day after day he was cutting down fewer and fewer trees."I must be losing my strength," John thought. He went to the boss and said that he could not understand what was going on. "When was the last time you had sharpened(使锋利)your axe?" the boss asked. "Sharpened? I had no time to do it. I have been very busy trying to cut more trees." said John.While John was working hard, he didn't think about how to do his job better.(1)John was cutting down fewer and fewer trees. He thought_______.A. he needed to sharpen his axeB. the boss should help himC. it was wrong to cut down treesD. he must be losing his strength(2)What's the meaning of the underlined word "it"?A. The job to cut down trees.B. The way to do the job.C. The work to sharpen the axe.D. The time to have a rest.(3)What can we learn from the story?A. It is wrong to cut down trees.B. Hard work is the only key to success.C. It's important to take time to sharpen our skills.D. It's a waste of time to sharpen the axe.【答案】(1)D(2)C(3)C【解析】【分析】短文大意:约翰是一个非常强壮的男人。

他找到了一份在森林伐木的工作。

他的老板给了他一把斧头。

第一天,约翰砍了18棵。

但第二天他只能砍15棵。

第三天他甚至感觉困难,他只能砍10棵。

一天又一天的砍伐,树木越来越少。

这个故事的寓意是:在工作的时候,要先考虑怎样才能将工作做得更好。

(1)细节理解题。

根据"I must be losing my strength," John thought.约翰想“我一定是失去力气了。

”可知约翰认为他失去力量了。

故选D。

(2)细节理解题。

根据"When was the last time you had sharpened(使锋利)your axe?" the boss asked.你最后一次磨斧头是什么时候?老板问。

"Sharpened?磨斧头?可知此处是说磨斧头。

故选C。

(3)推理判断题。

这个故事告诉我们“磨斧不误砍柴工。

”在做事情之前先做好准备工作是很重要的。

故选C。

【点评】此题考查阅读理解。

首先为节约时间,要先看问题。

做到心中有数,带着问题看文章,快速浏览全文,了解大概内容。

有些可以直接根据原文找出答案。

推断题就需要自己根据整篇文章,认真归纳分析,不能主观臆断。

2.根据材料内容,选择正确答案。

BIt was only with her death that Nurse Edith Cavell became known, but her story became one of the great epics (ASF)of the First World War. Edith Cavell, born on December 4, 1865 at Northfolk, England, studied nursing, and became First Matron(护士长)at a hospital in Brussels, Belgium. During the war she became an important link in a chain of people helping the wounded and stray Allied soldiers (离散的盟军土兵) back to their own lines. The Germans caught her and she was sentenced to be shot. This brave woman, who had helped over two hundred soldiers to safety, acted with great pride during the short trial(审判). She said at the end her only regret was that she could not have done more than she did.Edith Cavell was killed by several German soldiers on October 12, 1915 after an American's request to spare her life had been rejected. There is a statue(雕塑)of her in London, arid Mount Edith Cavell in Canada is named for this heroic nurse.(1)The best title for this passage should be .A. A Brave WomanB. Nurse Edith CavellC. Mount Edith CavellD. An English woman, Brussels(2)Edith Cavell was and became the head nurse in .A. a German; BelgiumB. from Belgium; EnglandC. from Belgium; CanadaD. an English woman; Brussels(3)Which of the following is NOT true?A. Edith Cavell served as a matron during the war.B. Edith Cavell had been to Canada.C. Edith Cavell was on the side of the Allied Armies.D. Edith Cavell acted bravely before the enemies.(4)Mount Edith Cavell is .A. named by Edith CavellB. the name of a ladyC. the name of a mountainD. named after Edith Cavell because she had once worked there(5)The writer wrote the article to .a. show that the war was very cruelb. cell on us to learn from Edith Cavellc. tell us why Edith Cavell was killedd. just record the important happening during World War Ie. sing high praise for Edith CavellA. b and eB. a and bC. a, e and dD. d and e【答案】(1)B(2)D(3)B(4)C(5)A【解析】【分析】文章大意:直到她去世,护士才知道,但她的故事成为第一次世界大战的伟大史诗之一。

1865,出生于1865年12月4日,在英国northfolk学习护理,并成为第一护士长在医院在布鲁塞尔,比利时。

在战争期间,她成为一个人链中的重要环节,帮助受伤和流浪的盟军士兵回到他们自己的战线。

德国人抓住了她,她被判处枪决。

这位勇敢的女人,帮助了二百多名士兵的安全,在短期审判(审判)的伟大骄傲。

她最后说,她唯一的遗憾是她做不到比她做得多。

Edith Cavell 于1915年10月12日被几名德国士兵杀害。

1915年,一个美国人要求她的生活被拒绝后,他被杀害。

她在伦敦有一个雕像(雕塑),加拿大的arid Mount Edith Cavell 是这个英雄护士的名字。

(1)文章第一段It was only with her death that Nurse Edith Cavell became known,提到了Nurse Edith Cavell,倒数第二行Edith Cavell was killed也提到了,结合整篇文章内容都在讲Nurse Edith Cavell,故选B。

相关主题