当前位置:文档之家› 最新-中考英语阅读理解题材Topic15文学与艺术精品

最新-中考英语阅读理解题材Topic15文学与艺术精品

Topic Fifteen Literature and the Arts 文学与艺术话说中考本话题是文学与艺术,使学生了解我国及世界不同地区的文学与艺术领域的特色、发展及创新等情况,并能尊重和接受不同的文学与艺术。

中考阅读理解对本话题考查是通过阅读小短文理解大意,从短文中分析、整理出文学或艺术的历史、特色、新闻人物、发展创新及走向。

目的是陶冶学生情操,提升文化素养以及培养学生欣赏和发展文学与艺术的能力。

这就要求学生在日常生活中多关注当代文学与艺术的发展动向,多涉足文学与艺术领域,亲身去感受文学与艺术的魅力。

走近中考(四川乐山·2018)If you are a teenage boy,and you want to succeed in life,you'd better readthis great book.From Boys to Men by an American writer,Michael Gurian,tells teenage boys that they are livingthrough the best years of their lives.There is no reasonfor them not to love life.You may think that only your body is growing at themoment.But the book says your mind is growing,too.The book tells teenage boysthat they need to help their bodies and minds grow.To do this,they should stop spending their time playing computer games and should start playing sports.Sports,the book says,keep you healthy and teach you important life skills.They teach you how to be a leader and how to work as part of a team.The book also tells boys how to love life if they're being bullied(被欺负).It says boys have to stop being scared(害怕的) of such bullies.It is the only way they can become more successful people.To become the man you want to be,you have to think for yourself and believein yourself.But,most importantly,the book says,you must always dream of success.Never be happy with what you've got,and always want more.根据短文内容,选择最佳答案。

( ) 1.From Boys to Men is _______.A.a Chinese magazineB.a piece of musicC.an American book( ) 2.Michael Gurian tells teenage boys to _______.A.play games with other boysB.learn to repair machinesC.love their life( ) 3.The book tells us that _______.A.our bodies and minds grow at the same timeB.our bodies are much stronger than our mindsC.our minds grow faster than our bodies( ) 4.The book says that sports can _______.A.teach you how to keep healthyB.teach you important life skillsC.A and B( ) 5.The writer of this passage wishes us to _______.A.read From Boys to MenB.help him sell the book soonC.send the book to others解析本文主要介绍了 From Boys to Men 这本书的内容。

书中告诫青少年要热爱生活,为他们的成长提出了很好的建议。

1.C 由开头 you'd better read this great book.From Boys to Men by an American writer,可知。

2.C 语句理解题。

根据 There is no reason for them not to love life.可知是告诫他们热爱生活。

3.A 根据第二段第二句 But the book says your mind is growing,too.可知。

4.C 由第二段倒数第二句 Sports,the book says,keep you healthy and teach you important life skills.可知 A 和 B 都对。

5.A 由短文第一段第一句可知作者的写作意图是“希望人们去读这本书”。

话题专练一Life is like the four seasons.Now I am very old,but when I was young,it was the spring of my life.I was born,I played a lot,and then I startedschool.I learned many new things.Like a flower,I grew bigger everyday.There were happy days and sorrowful days:some days the sun shone,and some days it didn't.In my twenties,I had a good job.I was strong and happy.Then I married(结婚) and had a child.In those days,I didn't have much time to think.Every day I was busy and worked very hard.And so,I started to get some white hairs.The summer of my life passed quickly.Then the days got shorter.Leaves fell from the trees.My child was a university student,and then an engineer.My home was much quieter.I started walking more slowly.One day I stopped working.I had more time.I understood this was my autumn,a beautiful time when the trees change color and give us delicious fruits.But the days kept getting shorter and colder.Winter has come.I am older and weaker.I know I do not have many days left,but I will enjoy them to the end.根据短文内容,选择最佳答案。

( ) 1.The writer started walking more slowly in the _______ of his life. A.spring B.summer C.autumn D.winter( ) 2.According to the passage,which of the following ages is during the summer of his life?A.15. B.33. C.62. D.87.( ) 3.What does the word "sorrowful" mean in this passage?A.Sad. B.Exciting. C.Wonderful. D.Pleasant.( ) 4.Which of the following is true?A.The writer was an engineer.B.The writer had a garden with flowers.C.The writer was always happy as a child.D.The writer now is old and weak,but still he enjoys his life.( ) 5.The best title of the passage can be _______.A.Four SeasonsB.My LifeC.Four Seasons in a YearD.Four Seasons in My Life答案:1.C 细节判断题。

根据每个阶段的描述,可知是在秋季。

2.B 根据一年四季划分年龄段可得出答案。

3.A 由下文“一些天,太阳照耀(露出笑脸);一些天,太阳不出来(阴天)”可推出此处表达心情“不高兴的”。

4.D 可用排除法。

根据短文大意,可知只有 D 正确。

5.D 纵观全文内容可知最佳标题是“我生命中的四季”。

二The program "China Year in Russia(俄罗斯)" has ended,but the cultural ties between the two countries grow stronger."Chinese fever(中国热)" continues in Russia.Fifty-year-old Wei Dehan has been studying Chineseculture for thirty years.He was among the first Russiansto open a Chinese teahouse in Moscow.That was in 1995.Healso taught Chinese language and Tai chi(太极).During"China Year in Russia",he set up a magazine introducingChinese culture.It's popular with local readers.In Russia,young people who can speak Chinese arepopular.Young people who are able to speak Chineselanguage find jobs easily.Some 15-thousand people attend Chinese language classes in Russia.The Confucius Institute(孔子学院),the world-wide Chinese language and culture education center,has been set up in thirteen of Russia's universities and colleges.Besides the language,Chinese way of life is becoming a common f actor(因素) in the daily lives of Russian people.Green tea,Chinese food and Tai chi become popular. Russian newspapers and magazines praised(称赞) "China Year in Russia" as atimely event.They said that the program deepened(加深) understanding between the people of the two countries.It also opens the way for further cultural exchanges.根据短文内容,选择最佳答案。

相关主题