当前位置:文档之家› 2020-2021年阅读理解记叙文经典例题(word)

2020-2021年阅读理解记叙文经典例题(word)

2020-2021年阅读理解记叙文经典例题(word)一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读理解Everyone faces challenges in their life, but some are more important than others. Daniel Kish had serious problems with his eyes when he was born. And doctors took away both of his eyes before he was fourteen months old.Soon after, however, he started to do an amazing thing. He started to make clicking(咔嗒)sounds with his tongue(舌头) to help him move around. Much like a bat(蝙蝠), he now moves about using sonar(声呐). He is so good at it that he can ride a bicycle in traffic. He and his group, World Access for the Blind, teach others how to use sonar. In this interview with National Geographic, Kish explains how the process works.How does sonar work?"When I make a clicking sound, it makes sound waves. These waves reflect(反射)off surfaces all around and return to my ears. My brain then processes the sounds into images(图像). It's like having a conversation with the environmentWhen you click, what do you see in your mind?"Each click is like a camera flash. I make a 3D image of the things around me for hundreds of feet in every directionWhat is it like riding a bike using sonar?"It's exciting and enjoyable but requires a lot of focus. I click up to two times per second, much more than I usually do."Is it dangerous to move around the world in this way?"Much of the world lives in fear of things that we mostly imagine. I have a habit of climbing anything and everything, but I never broke a bone (骨头)as a kid.”How challenging is it to teach people to use sonar?"Many students are surprised how quickly results come. Seeing isn't in the eyes, it's in the mind."(1)What's the main idea of Paragraph 2?A. Kish explains how sonar works.B. Kish teaches people how to use sonar.C. Kish started to move around using sonar.D. Kish is good at riding a bicycle in traffic.(2)How does sonar work? Choose the right order.a. The sound waves reflect off surfaces.b. The person makes a clicking sound.c. The brain makes images with the sounds.d. The sound waves reach the persons ears.A. b-a-c-dB. b-d-a-cC. a-b-d-cD. b-a-d-c(3)What can we know about Kish from the passage?A. He always challenges himself bravely.B. He lives in fear of things that he imagines.C. He became blind when he was 14 years old.D. He broke his bone when climbing as a child.(4)What would be the best title for the passage?A. How Sonar Works.B. Riding a Bike Using Sonar.C. Seeing with the Mind.D. How the Blind Move Around.【答案】(1)C(2)D(3)A(4)C【解析】【分析】文章大意:本文叙述一个能面对生活挑战的人Daniel Kish十四个月打之前由于出生时眼睛有严重问题,双眼都被摘掉了。

但是他现在开始使用声纳。

他擅长骑车,所以在交通中他能骑自行车。

他和他的团队,盲人世界通道,教别人如何使用声纳。

当问到教人们使用声纳有多困难,许多学生都惊讶于结果来得如此之快。

眼见不在眼里,它在心里。

(1)段落大意题。

由 he now moves about using sonar(声呐). He is so good at it that he can ride a bicycle in traffic. He and his group, World Access for the Blind, teach others how to use sonar. In this interview with National Geographic, Kish explains how the process works. 可知本段主要说明Daniel Kish现在开始使用声呐来帮助他四处走动。

故选C。

(2)细节理解题。

由a:When I make a clicking sound, it makes sound waves. b:These waves reflect off surfaces all around and d:return to my ears. c:My brain then processes the sounds into images It's like having a conversation with the environment。

可知正确的顺序b-a-d-c,故选D。

(3)推理判断题。

由Soon after, however, he started to do an amazing thing. He started to make clicking sounds with his tongue to help him move around. Much like a bat, he now moves about using sonar. He is so good at it that he can ride a bicycle in traffic. He and his group, World Access for the Blind, teach others how to use sonar.然而,不久之后,他开始做一件了不起的事情。

他开始用舌头发出咔哒声来帮助他四处走动。

就像蝙蝠一样,他现在开始使用声纳。

他擅长骑车,所以在交通中他能骑自行车。

他和他的团队,盲人世界通道,教别人如何使用声纳。

可知他能够开始使用声纳到处走动,并擅长骑自行车同时教会盲人使用声纳。

能像正常人一样生活,已经勇敢地战胜了自我。

故选A。

(4)标题判断题。

由最后段How challenging is it to teach people to use sonar? "Many students are surprised how quickly results come. Seeing isn't in the eyes, it's in the mind."可知使用声纳不是用眼睛看,而是在用心。

只有选项C才能揭示文章的内容,故选C。

【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

2.阅读材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。

Everyone faces difficulties in their life. Daniel Kish was born with a special eye illness and lost his eyesight before he was only 14 months old.Soon after, however, he started to do an amazing thing. He learned to make clicks (咔哒声)with his tongue to help him move around. Kish now moves about using sonar (声纳). He is so good at it that he can ride a bicycle by himself on public roads. And he started the organization World Access for the Blind (WAFTB)in 2000, teaching others how to use sonar. In the interview with National Geographic, he explains how the sonar works."When I make a click sound, it produces sound waves. These waves reflect (反射)off surfaces all around and return to my ears. My brain then deals with the sound and turns it into pictures in my mind. Each click is like a camera flash, which helps me make a 3-D picture of my surroundings for hundreds of feet. It's like having a conversation with the environment."Kish feels it is exciting to ride a bike using sonar, although he needs to click twice a second, much more than he usually does. "It may sound a bit dangerous to move around the world in this way," he says. "But most people in the world live in fear of things that they imagine. I love hiking and mountain-biking. I go almost everywhere. And I've never had an accident and hurt myself."He is happy to be able to help more blind children to improve their life. "We've served over 10, 000 students in nearly 40 countries," he tells the reporter. "Many students are surprised how quickly results come. Seeing isn't in the eyes. It's in the mind."(1)Kish moves around using sonar because ________.A. he is good at making clicksB. it makes him "see" the worldC. he has a great interest in scienceD. it is important for him to keep healthy(2)Which of the following is the right order showing how the sonar works?①The sound waves reflect off surfaces.②The person makes a clicking sound.③The brain turns the sound into pictures.④The sound waves reach the person's ears.A. ①④③②B. ②①④③C. ①④②③D.②③①④(3)What can we learn about World Access for the Blind (WAFTB) from the passage?A. It offers the blind free bicycles.B. It sells sonar products to the blind.C. It teaches the blind to use sonar.D. It helps the blind find more friends.(4)The best title for the passage might be ________.A. Living without fearB. Traveling with the blindC. Hoping for the futureD. Looking around the world【答案】(1)B(2)B(3)C(4)A【解析】【分析】文章大意:丹尼尔虽然失明,但是他能利用声呐帮助他行动。

相关主题