2019年高考英语二轮复习专题一阅读理解习题讲4【观点态度推理判断题】[典例](2018·浙江高考阅读C节选)...The problems of excessive(过度的)energy consumption,climate change and population growth have been described in a book by the American writer Thomas L.Friedman.He fears the worst,but hopes for the best.Friedman points out that the green economy(经济)is a chance to keep American strength.“The ability to design,build and export green technologies for producing clean water,clean air and healthy and abundant food is going to be the currency of power in the new century.”30.What is Friedman’s attitude towards America’s future?A.Ambiguous.B.Doubtful.C.Hopeful.D.Tolerant.[解析]选C根据选段第一段中的“hopes for the best”和第二段可知,Friedman虽然对未来担心,但抱有最好的希望,他认为绿色经济是使美国保持实力的一个机遇,由此可知Friedman对美国未来是充满希望的,故选C。
[干扰项分析]A项意为“模棱两可的”;B项意为“感到怀疑的”;D项意为“容忍的”。
要排除干扰项,先要弄清各干扰项的意思,是表示支持或肯定、中立还是反对或否定,然后再对照文章的内容一一排除。
[增分技巧](1)根据文章体裁推断观点、态度。
议论文文章的论点往往会直接或间接的表明作者的态度立场说明文作者往往采取中立的态度记叙文作者往往不直接提出观点,但常常有某种倾向性,读文时要细心捕捉表达或暗示情感态度的词或短语(2)不要掺杂自己的观点。
要学会区分不同的观点,尤其要善于找出作者的观点。
考生要注意文中出现的直接引语和间接引语,出现的观点一般是当事人的观点,而不是作者的观点。
作者的观点一般用in my opinion/view,personally,I think,I hold等词语引出。
(3)牢记常见有关作者观点态度的词语。
①表示支持或肯定:appreciative欣赏的;approving赞成的,同意的;favorable赞同的;positive积极乐观的;supportive支持的;optimistic乐观的;hopeful充满希望的。
②表示中立:ambiguous模棱两可的;cautious谨慎的;uncaring冷漠的;unconcerned 不关心的;uninterested不感兴趣的;objective客观的;neutral中立的。
③表示反对或否定:disgusted憎恶的,厌恶的;critical批评的;negative否定的,消极的;disappointed失望的;disapproving不赞成的;doubtful怀疑的。
训练目标(一)对点练——攻克失分短板A(2018·北京高考阅读D节选)...Policymakers should start thinking now about how to make sure the appearance of driverless vehicles doesn’t extend the worst aspects of the carcontrolled transportation system we have today.The coming technological advancement presents a chance for cities and states to develop transportation systems designed to move more people,and more affordably.The car of the future is coming.We just have to plan for it.50.What is the author’s attitude to the future of selfdriving cars?A.Doubtful.B.Positive.C.Disapproving.D.Sympathetic.解析:选B根据选段最后两句“The car of the future is coming.We just have to plan for it.”可知,无人驾驶车辆的时代马上来到,我们仅仅是为它作好计划。
由此推断作者对于这种新科技持积极乐观的态度。
B(2017·全国卷Ⅱ阅读C节选)...Inventors have been trying to make flying cars since the1930s,according to Robert Mann,an airline industry expert.But Mann thinks Terrafugia has come closer than anyone to making the flying car a reality.The government has already permitted the company to use special materials to make it easier for the vehicle to fly.The Transition is now going through crash tests to make sure it meets federal safety standards....30.What is the government’s attitude to the development of the flying car?A.Cautious.B.Favorable.C.Ambiguous.D.Disapproving.解析:选B根据选段中的“The government has already permitted the company to use special materials to make it easier for the vehicle to fly.”这句话中的permitted可推知政府对发展飞行汽车是支持的,故选B项。
C(2017·全国卷Ⅲ阅读C节选)...The government spent nearly30years coming up with a plan to reintroduce the wolves.The U.S.Fish and Wildlife Service carefully monitors and manages the wolf packs in Yellowstone.Today,the debate continues over how well the gray wolf is fitting in at Yellowstone.Elk,deer,and coyote populations are down,while beavers and red foxes have made a comeback.The Yellowstone wolf project has been a valuable experiment to helpbiologists decide whether to reintroduce wolves to other parts of the country as well.31.What is the author’s attitude towards the Yellowstone wolf project?A.Doubtful.B.Positive.C.Disapproving.D.Uncaring.解析:选B根据选段中“The Yellowstone wolf project has been a valuable experiment to help biologists decide whether to reintroduce wolves to other parts of the country as well.”这句话中的“a valuable experiment”可知,作者认为这项工程很有价值,因此他的态度应当是积极肯定的。
故选B项。
D(2016·四川高考阅读C节选)...“I have a special love for the French Guianese people.I have worked there on and off for almost ten years,”says Gin.“I’ve been able to keep firm friendships with them.Thus I have been allowed to gain access to their living environment.I don’t see it as a lawless land.But rather I see it as an area of freedom.”...30.What is Gin’s attitude towards the lives of the indigenous Guianese?A.Cautious.B.Doubtful.C.Uninterested.D.Appreciative.解析:选D根据选段中的“I don’t see it as a lawless land.But rather I see it as an area of freedom.”可知,摄影师Gin并不认为这是一个没有法律的地方,相反他认为这是一块自由的土地。
由句中的“an area of freedom”推断出摄影师Gin欣赏这群土著居民的生活方式。
训练目标(二)综合练——提高解题速度(加黑的题目为推理判断题,加★的为观点态度题)AWhat was the last thing you did before going to bed last night?You were probably on a device(设备):reading emails,surfing the web or checking social media.You’re not alone.A study by the National Sleep Foundation shows48%of American adults use devices such as phones or laptops in bed.Unlike reading and watching TV,modern devices are interactive(互动的)rather than passive.Their connectivity to the outside world comes into the bedroom.It appears there is a marked difference between staying up late with a good book or watching television in bed and using smartphones and laptops.The way we interact with electronic devices allows them to eat into far more of the time we should be asleep,according to researchers.“These devices are causing sleep procrastination(拖延),”says Marthew Walker,a professor of neuroscience and psychology at the University of California,Berkeley.“Sending a text message,posting something on Facebook or checking your email meansyou are waiting for a response and revs up your emotional nervous system.”Ben Carter,a professor at King’s College London,conducted a review of20studies into the effect of technology on children’s sleep patterns,finding even those who did not use phones or other devices before bed but had them in their bedrooms,slept less deeply than those who left their devices in another room.“It is perhaps the biggest unaddressed public health problem of our time.Sleep is necessary for a wide range of functions that serve our health and well-being.”says Colin Espie,a professor of sleep medicine at the University of Oxford.Yet surprisingly,Walker says technology itself may hold the answer to control our sleep.There are already many devices on the market that claim to monitor and aid people in sleeping.And Walker hopes to use machine-learning technology to produce new ways to help those who are not sleeping properly.语篇解读:本文是一篇说明文。