当前位置:文档之家› 八年级英语上册阅读理解培优卷(word)

八年级英语上册阅读理解培优卷(word)

八年级英语上册阅读理解培优卷( word )一、八年级英语上册阅读理解专项练习(含答案解析)1.阅读短文,从每题所给的 A 、B 、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。

Dear Nancy,I was an outgoing boy. I had a group of good friends. I always did well in class and I was good at sports. Then a new boy called Alan came to our school. First, he got a higher score than me in a test. Then he joined the school soccer team. He is a good soccer player. Some students started to think he was better than me. I am really angry about it. What's worse, some of my best friends became his friends. What can I do?NickDear Nick,You are a very smart boy. But you can't be the best in the world at everything. This is my advice. You should do your best in everything. But if Alan is better than you at some things, you should congratulate him and be happy for him. When your friends see that you can know your shortcomings, they will respect you and still be your friends.Good luck!Nancy1) What's Nick's problem?4) The underlined word "congratulate" means " " in Chinese.A. 祝贺B 谴. 责C 讨. 伐D 关. 注 【答案】 ( 1)D(2)B(3)B(4)A【解析】 【分析】本文是 Nick 写信向 Nancy 咨询他的苦恼该怎么解决。

( 1)推理题。

根据 some of my best friends became his friends. What can I do 我的一些好朋 友成了他的朋友。

我能做什么 可知, Nick 的问题是他想和以前一样受欢迎,故选 D 。

( 2)细节题。

根据 He is a good soccer player 可知, Alan 擅长足球,故选 B 。

( 3)细节题。

根据 When your friends see that you can know your shortcomings, they will respect you and still be your friends 当你的朋友看到你可以知道自己的缺点A. He gets bad grades.C. He doesn't know how to makefriends. (2) Which sport is Alan good at?A. BasketballB . Soccer (3) What is Nancy's advice? A. She asks Nick to go to another B . He has a problem with his teachers. D. He wants to be as popular as before.C . TennisD . Baseball B. She asks Nick to change his mind. D . She asks Nick to find new friends.时,他们会尊重你,仍然是你的朋友可知,Nancy 的建议是尼克要改变思想,故选B。

(4)词义猜测题。

根据be happy for him 要为他高兴,可知,congratulate 是恭贺对方的意思,故选A。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。

2.阅读理解When I was in primary school, I got into a big argument (争吵)with a boy in my class. I forgot what the argument was about, but I will never forget the lesson I learned that day.I thought that I was right and he was wrong –and he thought that I was wrong and he wasright. The teacher decided to teach us a very important lesson.She brought us to the front of the class and asked him to stand on one side of her desk and me on the other. In the middle of her desk was a large, round ball. I could clearly see that it was black.She asked the boy what color the ball was. "White," he answered.I couldn't believe he said the ball was white, when it was obviously (明显地)black! Another argument started between us, this time about the color of the ball.The teacher told us to change places and then asked me what color the ball was. I answered:"White."It was a ball with two differently colored sides, and from his side it was white. Only from my side it was black.Sometimes we need to look at problems from the other person's view in order to (为了)truly understand his or her perspective (观点).(1)What happened to the writer in the beginning?A.She fought with a boy in her class.B. A boy tried to teach her a lesson.C.She had a big argument with a boy.D. She argued with her teacher in her class. (2)When in the boy's place, the writer changed her answer because .A.the boy changed his answer tooB. the ball had two differently colored sidesC. she wanted to say sorry to the boyD. the teacher asked her to change the answer (3)From what the teacher did, we know that her teacher is .A. strictB. friendlyC. cleverD. brave (4)What lesson can we learn from the story?A. Put yourself into others' shoes.B. Different people have different opinions.C. Nobody can always be right.D. Everyone should be honest.【答案】(1)C(2)B(3)C(4)A【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述了老师让他从不同的方位观看一个球的颜色不同,告诉作者考虑问题要换位思考。

(1)细节理解,从When I was in primary school, I got into a big argument (争吵)with a boy in my class 可知,故选C。

(2)细节理解,从It was a ball with two differently colored sides, and from his side it was white. Only from my side it was black 可知,球的俩边颜色不一样。

故选B。

(3)推理判断。

通过全文,老师让作者站在不同的位置观看两边颜色不同的球,告诉了作者看问题要换位思考。

并且作者心服口服。

这也反应了老师的智慧。

A.严格;B.友好的; C.聪明的; D.勇敢的。

故选C。

(4)主旨题。

通过全文,老师让作者站在不同的位置观看两边颜色不同的球,告诉了作者看问题要换位思考。

故选A。

【点评】考查阅读理解。

细节题,推理判断题,主旨题都是常考题型。

细节题要注意细节从文中找答案;推理题是根据上下文,推断出所需要的信息;主旨题需要通读全文了解大意之后找出中心思想。

3.阅读理解The Kennedy Elementary school band (乐队)is special. That's because Tony Boland, a member of it, is a 79-year-old flute (长笛)player. His story tells us that you're never too old to toot the flute.After working at the school for more than ten years, Tony joined the fifth graders in the band.His grandchildren were at the school. He help with reading.He started tooting the flute many years ago, when his wire tried to throw away(扔掉)theirdaughter s flute."You will play better if you play with others," he told a reporter.Brian Enabnit thought Tony would make a difference to the band. "He's great. He's helping the students around him, "Enabnit said.Tony practises with the students once a week and performs with them. They played at the Dubuque Community School District's Band Festival earlier this month.Fifth-grade student Courtney Less thought her older classmate was successful. "He's an excellent player," Courtney said. "All of us are afraid when giving a performance, but he isn't."(1)Why is Kennedy Elementary School band special?A.Because there is only a boy in it.B.Because it has a member of 79 years old.C.Because its members are fifth graders.D.Because it gave a performance earlier this month.(2)The underlined word "toot" means" ".A. haveB. makeC. playD. pay(3)We can learn from the passage.A. there are five players in the bandB.Tony also helps the students to readC.Tony doesn't like playing with othersD.Courtney Less is Tony's grandchild(4)What's the best title for the passage?A. A Special SchoolB.How to Help OthersC.How to Be DifferentD.Never Too Old to Learn【答案】(1)B(2)C(3)B(4)D【解析】【分析】文章大意:本文讲述了79 岁的Tony 加入了五年级学生的乐队。

相关主题