当前位置:
文档之家› 中考英语阅读理解专项复习导学案
中考英语阅读理解专项复习导学案
.(细节理解题)
A.1271
B. 1275
C. 1288
D. 1292
73. What did Marco do when he was in China? (细节理解题)
A. He worked for the emperor.
B. He learned to build city streets.
experiences in China.
71. How was Marco Polo ’ s-athnrde-ea-half-year journey to China? (细节理解题)
A. Expensive.
B. Comfortable.
C. Difficult.
D. Smooth.
72. The Polos finally got to China in
3) This passage mainly talks about______. 解题技巧:应先通读全文,理解大意,充分理解主题句的意义。主题句通常出现在短文
第一句或最后一句。
Try your hand
A
Marco Polo was from Venice, Italy. In 1271, at age 17, Marco went on a trip with his father
B
Robots seem to be getting cleverer and cleverer. Here are four examples.
Budgee
Paro
·He was created by Five
·He was made by Takanori
Elements Roboties.
Shibata.
from a field to a diary(牛奶场) .
·He can clean up offices.
·In tests, he could tell whether someone
was paying attention to him or not.
75. Which robot can help you when you are shopping?
and uncle to China. Today people often travel to different places around the world. But it was very
hard for people from Europe to visit China then. After three and a half years, the Polos reached
A. The Fighting Boys
B. The Famous Boys
C. The Friendly Boys
D. The Fat Boys
Main types of reading materials:
a.People ’ s stories. b.Scientific knowledge.
一般
2.词义猜测题 此类考题要求考生根据上下文确定某一特定的词或短语的准确含义,常见提问方式有:
◆The word “ _____” in the passage probably means________. ◆ The underlined word “ it ” in the passage refers to(指的是) _______.
c.News report.
d. Ads and application style.
f.Culture and education. g.Societ and life. )
Step2 Reading strategies
阅读理解主要题型 :
1.细节理解题( to look for details ) 2.词义猜测题( to guess the meaning)
◆ From the first (second/third …) paragraph we know that_____.
◆ Which of the following isn ’ t mentioned?
◆Which of the following is TRUE/ NOT true ?
解题技巧:快速捕捉信息,尤其是一些事例、数字等,划出相关句子,去进行对照, 能从原文中直接找到答案。
feelings such as surprise, happiness and
sadness.
Rover
Simon
·He was created by a team at
·He was developed by the
Sydney University.
Georgia
Institute
of
·He is used to make cows move together Technology.
West at that time. Homes were beated with
“ black stobnuerns...liwkehicwhood. ” These stones
were coal, and most of the Europeans knew little about it then.
3.Pay attention to the understanding of the long, complex sentences. 4.Expand your scope of knowledge.
Step4. Homework. Finish the following passages.
2016 年中考阅读理解
` 中考英语阅读理解专项复习 (导学案)
教学目标:
1. 了解英语阅读理解的四种题型 . 2. 掌握不同题型的解题方法和技巧 .
3. 提升学生阅读理解的能力 . 学习重难点:
学习运用阅读理解的方法技巧快速正确地找到答案
.
教学过程:
Step1 lead-in
TFBOYS is a popular Chinese boy band made up of three members.They are Wang Junkai, 14,
C. He helped to dig for coal.
D. He finished a book about his trip.
74. What would be the best title for the passage? (主旨大意题)
A. Magic “ black stones ” B. Marco Polo in China
78. Where does the passage probably come from?
A. health report. B. A tourist map.C. A science magazine. D.A medical dictionary.
C
The olive(橄榄) tree probably first grew in southern Asia. And then it spread to
·With two wheels and a little basket, he ·He is used on patients in can carry things for you while you’ reat hospitals.
the shops.
·He can learn a name and even show
C. Paper money on Daidu
D. Kublai Khan — the t emperor
step 3.Suggestions on how to read
1.Choose the appropriate reading materials to expand the reading quantity. 2.Strengthen the training of reading strategies
China in 1275.
While he was there, Marco Polo worked Kublai Khan, the emperor (皇帝) of China. He was
able to learn and experience many things that were new to Europeans. In his diary, he wrote,
A. Budgee.
B. Simon.
C. Paro. D. Rover.
76. We can learn from the passage that Paro
.
A. can tell whether others pay attention to him B.was created by Five Elements
After 17 years in China, Marco and his family finally returned to Venice in 1292. After he
returned home, Marco completed a book about his trip, full of facts about his wonderful
What can we know according to the passage?
We can guess the writer of the passage may be a_____.
From the passage ,we can know_______.
The writer writes this passage to______.