2021高考英语真题分类拔高练习-阅读理解10人物故事类1.(2015·湖北)阅读理解What Theresa Loe is doing proves that a large farm isn't a prerequisite for a modern grow-your-own lifestyle. On a mere 1/10 of an acre in Los Angeles, Loe and her family grow, can(装罐)and preserve much of the food they consume.Loe is a master food preserver, gardener and canning expert. She also operates a website, where she shares her tips and recipes, with the goal of demonstrating that everyone has the ability to control what's on their plate.Loe initially went to school to become an engineer, but she quickly learned that her enthusiasm was mainly about growing and preparing her own food. “I got into cooking my own food and started growing my own herbs (香草) and foods for that fresh flavor,” she said. En gineer by day, Loe learned cooking at night school. She ultimately purchased a small piece of land with her husband and began growing their own foods.“I teach people how to live farm-fresh without a farm,” Loe said. Through her website Loe emphasizes that “anybody can do this anywhere.” Got an apartment with a balcony (阳台)? Plant some herbs. A window? Perfect spot for growing. Start with herbs, she recommends, because “they're very forgiving.” Just a little of the herbs “can take your regular cooking to a whole new level,” she added. “I think it's a great place to start.” “Then? Try growing something from a seed, she said, like a tomato or some tea.”Canning is a natural extension of the planting she does. With every planted food. Loe noted, there's a moment when it's bursting with its absolute peak flavor. “I try and keep it in a time capsule in a canning jar,” Loe said. “Canning for me is about knowing what's in your food, knowing where it comes from.”In addition to being more in touch with the food she's eating, another joy comes from passing this knowledge and this desire for good food to her children: “Influencing them and telling them your opinion on not only being careful what we eat but understanding the bigger picture,” she said, “that if we don't take care of the earth, no one will.”(1)The underlined word“prerequisite”(Pare. 1) is closest in meaning to“______”.A.recipeB.substituteC.requirementD.challenge(2)Why does Loe suggest starting with herbs?A.They are used daily.B.They are easy to grow.C.They can grow very tallD.They can be eaten uncooked(3)According to Loe, what is the benefit of canning her planted foods?A.It can preserve their best flavorB.It can promote her online salesC.It can better her cooking skillsD.It can improve their nutrition(4)What is the “the bigger picture”(Para. 6) that Loe wishes her children to understand?A.The knowledge about good foodB.The way to live a grow-our-own lifeC.The joy of getting in touch with foodsD.The responsibility to protect our earth【答案】(1)C(2)B(3)A(4)D【意思】Theresa Loe所做的事情证明了一个大型农场并不是现代“自己种植”生活方式的先决条件。
爱情是食物保存大师、园丁和罐装专家。
她还经营着一个网站,在那里她分享自己的秘诀和食谱,目的是证明每个人都有能力控制自己盘子里的食物。
洛最初上学是为了成为一名工程师,但她很快发现她的热情主要在于自己种植和准备食物。
“我进入自己烹饪食物,开始发展自己的草本植物和食物的新鲜味道,”她说。
白天当工程师,爱在夜校学习烹饪。
最后,她和丈夫买了一小块地,开始种植自己的食物。
洛说:“我教人们如何在没有农场的情况下过新鲜的农场生活。
”通过她的网站,“爱”强调“任何人都可以在任何地方做这件事。
”“有一个带阳台的公寓?种植一些草药。
一个窗口?生长的最佳地点。
她建议从草药开始,因为“它们非常宽容。
”她补充说,只要一点点香草,“就能让你的常规烹饪达到一个全新的水平。
”“我认为这是一个很好的起点。
”“然后呢?她说,试着从种子里种些东西,比如西红柿或茶。
”罐装是她种植的一种自然延伸。
每一种食物。
爱指出,有那么一个时刻,它的味道会达到顶峰。
洛说:“我试着把它放在一个罐子里的时间胶囊里。
”“对我来说,装罐就是知道你的食物里有什么,知道它们来自哪里。
”除了更多的接触到她吃的食物,另一个快乐来自这个渴望知识和美食传递给她的孩子们:“影响他们,告诉他们你的意见不仅小心我们吃什么,理解更大的图景,”她说,“如果我们不照顾地球,没有人会。
”(1)考查词义猜测。
根据第一段中的“On a mere 1/10 of an acre … and preserve much of the food they consume”可知面积并不是硬要求。
该句句意为:Loe在那里所做的一切证明,一个大农场对“自己种植”现代生活方式来说并不是一个硬要求。
故选C项。
(2)考查细节理解。
根据第四段中的“Start with herbs… Just a little of the herbs …”可知香草很容易生长。
故选B项。
(3)考查细节理解。
根据第五段中的“there is a moment when it's bursting with its absolute peak flavor. I tr y to keep it in a time capsule in a canning jar,'”可知将种植的事物装入密封罐中保存的好处是能够保持最佳的风味。
故选A项。
(4)考查词义猜测。
根据最后一段中的“that if we don't take care of the earth, no one will”可知the bigger picture指的是保护地球的责任。
故选D项。
2.AThe Boy Made It!One Sunday, Nicholas, a teenager, went skiing at Sugarloaf Mountain in Maine. In the early afternoon, when he was planning to go home, a fierce snowstorm swept into the area. Unable to see far, he accidentally turned off the path. Before he knew it, Nicholas was lost, all alone! He didn’t h ave food, water, a phone, or other supplies. He was getting colder by the minute.Nicholas had no idea where he was. He tried not to panic. He thought about all the survival shows he had watched on TV.It was time to put the tips he had learned to use.He decided to stop skiing. There was a better chance of someone finding him if he stayed put. The first thing he did was to find shelter form the freezing wind and snow. If he didn’t, his body temperature would get very low, which could quickly kill him. Using his skis, Nicholas built a snow cave. He gathered a huge mass of snow and dug out a hole in the middle. Then he piled branches ontop of himself, like a blanket, to stay as warm as he could.By that evening, Nicholas was really hungry. He ate snow and drank water from a nearby stream so that his body wouldn’t lose too much water. Not knowinghow much longer he could last, Nicholas did the only thing he could- he huddled(蜷缩) in his cave and slept.The next day, Nicholas went out to look for help, but he couldn’t find anyone. He followed his tracks and returned to the snow cave,becausewithout shelter, he could die that night. On Tuesday, Nicholas went out to find help. He had walked for about a mile when a volunteersearcher found him. After two days stuck in the snow, Nicholas was saved.Nicholas mightnot have survived this snowstorm had it not been for TV. He had often watchedGrylls’ survival show. Man vs. Wild. That's where he learned the tips that saved his life, In each episode(一期节目)of Man vs. Wild, Grylls is abandoned in a wild area and has to find his way out.When Grylls heard about Nicholas’ amazing deeds, he was super impressed that Nicholas had made it since he knew better than anyone how hard Nicholas had to work to stay alive.(1)What happened to Nicholas one Sunday afternoon?A.He got lostB.He broke his skis.C.He hurt his eyesD.He caught a cold(2)How did Nicholas keep himself warm?A.He found a shelter.B.He lighted some branches.C.He kept on skiing.D.He built a snow cave.(3)On Tuesday, Nicholas _____.A.returned to his shelter safelyB.was saved by a searcherC.got stuck in the snowD.staved where he was(4)Nicholas left Grylls a very deep impression because he _____.A.did the right things in the dangerous situationB. watched Grylls TV program regularlyC. created some tips for survivalD.was very hard-working【答案】(1)A(2)D(3)B(4)A【意思】1. 细节理解题.根据第一段第三行,Before he knew it, Nicholas was lost, all alone!“可知答案,说明在Nicholas迷路了.故选A。