中考二模英语试题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________Chinese delivery(传送) driver, Gao Zhixiao, was on the cover of Time magazine in March because of his great sense of commitment(使命感). Along with five others, he 1 by the magazine as one of the heroes during the period of the novel coronavirus outbreak.Ever 2 COVID-19 broke out, many restaurants have shut down or changed to takeout-only services. 3 of people have been staying home to avoid getting infected(感染). “People choose to order food online or buy fruit and vegetables to cook at home,” Gao told Time. As a 4 , delivery orders increased a lot.Born into a 5 family in Ningxia , Gao started to make a living in Beijing at age 16. After the novel coronavirus broke out, Gao hesitated(犹豫) for a second to continue working, but then picked up orders 6 he thought customers might be in need.Because of the danger, Gao must be careful to avoid spreading viruses during his route around Beijing, including taking a regular health test and 7 twenty minutes disinfecting his motor bike and clothes each morning. 8 delivering food, Gao once warm-heartedly cooked for an old customer 9 was living alone at her home.It is the ordinary people like Gao that have made the 10 contributions(奉献) in the fight against COVID-19.1.A.was taken B.was brought C.was chosen D.was followed 2.A.when B.after C.since D.before 3.A.Millions B.Thousands C.Hundreds D.A couple 4.A.reason B.result C.word D.way 5.A.rich B.healthy C.poor D.faraway 6.A.so B.but C.or D.because 7.A.spending B.losing C.paying D.taking 8.A.Except B.Besides C.With D.Without9.A.who B.whom C.which D.whose 10.A.tallest B.fewest C.smallest D.biggest【答案】1.C2.C3.A4.B5.C6.D7.A8.B9.A10.D【解析】【分析】文章讲述了中国快递小哥高治晓为抗击新冠病毒做出贡献的优秀事迹。
1.句意:他被杂志选中作为新冠病毒期间的英雄之一。
考查动词辨析。
was taken被拿走;was brought被带来;was chosen被选中;was followed 被跟随;根据“was on the cover of Time magazine in March because of his great sense of commitment(使命感). ”可知,因为伟大的使命感登上杂志封面,所以是在众多人中被选中;故选C。
2.句意:自从新冠病毒爆发。
考查连词。
when当……时候;after在……以后;since自从;before在……以前;根据“many restaurants have shut down许多餐馆关停”可知,自从新冠病毒爆发,许多餐馆关停,ever since自从;故选C。
3.句意:成百上千万的人待在家里避免感染病毒。
考查数词。
millions百万;thousands千;hundreds百;a couple一对;根据新冠病毒爆发期间,全国人民一起居家,避免感染,可知是成百上千万的人;故选A。
4.句意:结果,快递订单增加了很多。
考查名词辨析。
reason原因;result结果;word单词;way方法;根据“People choose to order food online or buy fruit and vegetables to cook at home”可知,人们选择网上订餐,买菜做饭,造成的结果就是快递订单增加;故选B。
5.句意:出生在宁夏的一个贫穷家庭。
考查形容词辨析。
rich富有的;healthy健康的;poor贫穷的;faraway远方的;根据“Gao started to make a living in Beijing at age 16.”可知,16岁就开始在北京打工讨生活,说明家庭贫困;故选C。
6.句意:他接订单,因为他认为顾客也许有需要。
考查连词。
so所以;but但是;or或者;because因为;根据因为新冠病毒爆发,都居家避免感染,但是高志孝还是接了订单,因为他认为顾客也许需要;故选D。
7.句意:花20分钟给他的摩托车消毒。
考查动词辨析。
spending花费;losing丢失;paying支付;taking花费;it takes sb time to do sth做某事花费某人多长时间;pay money for sth.花钱买某物;spend time (in) doing sth.花时间做某事;根据disinfecting,可知用spending,动名词作宾语;故选A。
8.句意:除了送快餐之外。
考查介词辨析。
except除了(不包括);besides除了(还有……);with有;without没有;根据“Gao once warm-heartedly cooked for an old customer who was living alone at her home.”可知,除了送快餐,还热心为一位独居老人做饭;故选B。
9.句意:高曾经热心为一位独居老人做饭。
考查定语从句。
who谁;whom谁(宾格);which哪一个;whose谁的;根据句子结构,可知是定语从句,which的先行词是物;whose作定语;先行词是old customer ,所以引导词用who,在从句中做主语,不能用whom;故选A。
10.句意:像高这样的普通人在抗击新冠病毒中做出了最大的奉献。
考查形容词辨析。
tallest最高;fewest最少;smallest最小;biggest最大;根据文章开头说他被杂志选中作为新冠病毒期间的英雄之一,说明做了最大奉献;故选D。
【点睛】The 18-year-old artist Wang Ximeng from the Song dynasty painted A Panorama of Rivers and Mountains, one of the most important pieces in China’s art history. Centuries later, an 18-year-old singer, Yiyang Qianxi, a member of the Chinese boy band TFBoys, shows honor to him in a special song called Magnificent Landscape in Painting(《丹青千里》).The song connects modern music with traditional Chinese musical instruments dizi, guzheng and pipa. The music video of the song was shown online on July 25th, and it was watched more than 10 million times within three hours. Yiyang says he wants to share this painting through music with today’s young people.The song also marks the start of a songwriting competition Ancient Painting Can Sing. The purpose of the competition is to encourage Chinese young musicians to pay more attention to traditional Chinese art forms.The competition is open to songwriters aged between 17 and 35. They are expected to write songs according to 10 ancient paintings at the Palace Museum. The songwriters must send their works online and 10 winners will be picked through online voting(投票). The winners will perform the songs along with some pop singers at concert held at the Palace Museum.11.Which musical instrument isn’t used for Magnificent Landscape in Painting? A.Pipa.B.Erhu.C.Guzheng.D.Dizi. 12.What do we know about Ancient Painting Can Sing?A.It was held by the Palace Museum.B.16-year-old musicians can take part in it.C.It encourages young people to learn to read music.D.It helps young people understand ancient paintings.13.What is the best title?A.Yiyang Qianqi B.Let’s make our own pop music! C.Ancient painting can sing D.Let’s visit the Palace Museum【答案】11.B12.D13.C【解析】【分析】这是一篇说明文,文章讲述易烊千玺唱《千里江山图》拉开了“古画会唱歌”比赛的序幕,该比赛要求参赛者根据故宫典藏的古画进行创作,旨在鼓励青年创作者以音乐创作的形式传递中国古画的文化内涵,传承传统文化。