人教精通版小学六年级上册英语阅读理解练习题大全含答案一、阅读理解1.阅读理解根据Joe一日三餐的表格,完成句子He had some________,________and an egg for breakfast.(2)What did Joe have for________?He had some chicken,________and________for lunch.(3)What did Joe have for________?He had some________,________and________for dinner.【答案】(1)breakfast;bread;milk(2)lunch;hamburgers;cola(3)dinner;rice;chicken;a pie/pies【解析】【分析】(1)句意是Joe早餐吃什么了?他吃了牛奶,面包和鸡蛋。
由表格中关键词breakfast早餐对应的V食物名词可知。
bread是面包的含义。
milk是牛奶的含义。
应填写breakfast,bread,milk。
(2)句意是Joe午餐吃什么了?他午餐吃了汉堡包,并且喝可乐。
hamburger是汉堡包的含义,cola是可乐的含义。
由表格中关键词lunch午餐所对应的V可知。
应填写lunch,hamburgers, cola。
(3)句意是Joe晚餐吃什么了?他吃了一些米饭,鸡肉还有馅饼作为晚餐。
由表格中关键词dinner行对应的V可知,rice是米饭,chicken是鸡肉,pie是馅饼。
应填写dinner,rice,chicken,a pie/pies.【点评】考查名词。
要多记忆食物类的名词。
2.阅读理解根据短文内容判断下列句子正误。
Today is Saturday. Mike is going to the nature park with his classmates. They are going there by bus and the bus station is next to Mike's home. The nature park is a little far, but the No. 6 bus will take them there. He also has plans for tomorrow. He is going to the bookstore and buy some comic books on Sunday morning. In the evening, he is going to see a film. He will have a good time on the weekend.(1)It is Friday today.(2)They are going to the nature park by bus.(3)They will take the No. 7 bus.(4)Mike is going to buy some word books on Sunday morning.(5)Mike is going to see a film on Sunday evening.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)0(5)1【解析】【分析】该短文介绍周六和周日迈克和同学们打算干的事情。
(1)细节阅读,根据 Today is Saturday.得知今天周六,故答案为:错误。
(2)细节阅读,根据They are going there by bus 得知他们打算坐公交车去,故答案为:正确。
(3)细节阅读,根据 The nature park is a little far, but the No. 6 bus will take them there. 得知他们坐6路公交车,故答案为:错误。
(4)细节阅读,根据He is going to the bookstore and buy some comic books on Sunday morning. 得知他要去买漫画书,故答案为:错误。
(5)细节阅读,根据 In the evening, he is going to see a film. 得知星期天晚上要去看电影,故答案为:正确。
【点评】此题目要求快速阅读文章,把握内容、了解大意,然后细致阅读,抓住主要内容和细节,标出关键词,然后做出选择,完成题目。
3.阅读理解根据短文内容判断下列句子正误。
My name is Amy. Tomorrow is Saturday. My parents aren't going to work, but we are going to be very busy tomorrow. My mother is going to buy something. I'm going to the bookstore in the morning. Then I'm going to buy a dictionary.Tomorrow evening we are going to visit my grandparents and have a big dinner. After that we are going to the cinema. I think we are going to have a nice weekend.(1)Tomorrow is Sunday.(2)Amy's mother is going to buy something.(3)Amy is going to play computer games in the morning.(4)Tomorrow evening Amy is going to watch TV.(5)Tomorrow evening they are going to the cinema.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)0(5)1【解析】【分析】本文主要介绍了艾米一家周末要做的事情。
(1)细节判断,根据Tomorrow is Saturday.知明天是星期六,故答案为错误。
(2)根据My mother is going to buy something. 知妈妈要去买东西,故答案为正确。
(3)根据I'm going to the bookstore in the morning. 知艾米要去书店,故答案为错误。
(4)根据 Tomorrow evening we are going to visit my grandparents and have a big dinner知他们要去拜访爷爷奶奶,故答案为错误。
(5)根据After that we are going to the cinema. 知他们晚饭后去看电影,故答案为正确。
【点评】考察阅读理解,浏览文章大意,带着问题通读文章,找到答案判断。
4.阅读理解阅读对话,选择正确的选项。
Lucy: Hello, is that Amy speaking?Amy: Yes.Lucy: There will be a wonderful film this Friday afternoon. Would you like to come with me? Amy: Yes. What time is it going to begin?Lucy: It will begin at 3 pm. Let's meet at ten to three at the gate of Huaxing Cinema.Amy: OK. See you then. Bye!Lucy: Bye!(1)Where is Lucy going this Friday afternoon?A. bookstoreB. cinemaC. park(2)Where will they meet?A. The gate of the cinemaB. the gate of the schoolC. the gate of the bookstore.(3)When will they meet?A. At 10:03B. At 3:10C. 2:50(4)Would Amy like to go with Lucy?A. Yes, she can.B. No, she wouldn'tC. Yes, she'd love to.(5)How is Lucy talking to Amy?A. on the net.B. on the phoneC. face to face【答案】(1)B(2)A(3)C(4)C(5)B【解析】【分析】这是Lucy和Amy之间关于看电影的电话交流。
(1)细节阅读,根据There will be a wonderful film this Friday afternoon. 得知露西要去看电影院,故选B。
(2)细节阅读,根据Let's meet at ten to three at the gate of Huaxing Cinema.得知她们将在电影院门口见面。
故选A。
(3)细节阅读,根据Let's meet at ten to three at the gate of Huaxing Cinema.得知她们将在2点50见面,故选C。
(4)细节阅读,根据Amy: OK. See you then. 得知Amy愿意去,故选C。
(5)细节阅读,根据Lucy: Hello, is that Amy speaking?得知她们是电话交流,故选B。
【点评】考查对对话的把握和细节的辨别能力。
答题时,紧扣对话中的关键词,做出正确选择。
5.阅读理解读短文,回答下列问题(2)Does Gina have a great time on the weekend?(3)Where is Tom on Sunday?(4)What does Mike do on Sunday?(5)When does Mike stay at home?【答案】(1)Linda.(2)Yes, she does.(3)At home.(4)He sees an old film.(5)On the weekend.【解析】【分析】大意:短文讲述了琳达,吉娜,汤姆和迈克周末都是怎么度过的。
(1)题意:谁整个周末都在学习?根据I study all weekend. 可知琳达整个周末都在学习,故答案为Linda.(2)题意:吉娜周末过得好吗?根据I have a great weekend. 可知吉娜有一个棒极了的周末。