根据首字母拼写单词一.填空题(共9小题)1.(2018•南充)Save Our EnvironmentThere is no doubt that global warming has become one of the biggest problems we face today.So it's important for us to protect our environment.As middle school students,what can we do?First of all,try to take bicycles and public transportation to school instead of cars (1)b ecause it will make less CO2(二氧化碳).It can not only good for our health,but also make it possible for us to get closer (2)t o nature.Then,it's necessary to (3)p ick up rubbish and put it into dustbin(垃圾桶).Planting more trees can also help a lot.However,we should never forget to turn off the lights when we leave the class room.(4)B esides,why not reuse water and paper to live a low﹣carbon life?I think it's everyone's duty to help our Earth.And even the simplest activities can make areal(5)d ifference to our environment.So don't put it off! Let's do what we can to protect our home.I believe we will make our world more and more beautiful.【解答】1.because;考查连词;根据语境" First of all,try to take bicycles and public transportation to school instead of cars because it will make less CO2首先,试着把自行车和公共交通工具带到学校,而不是汽车,因为它会减少二氧化碳排放量."可知答案是because.2.to;考查介词;根据语境" "可知答案是It can not only good for our health,but also make it possible for us to get closer to nature它不仅有益于我们的健康,而且使我们更接近自然.be close to接近,固定搭配;故答案是to.3.pick;考查动词;根据语境"Then,it's necessary to pick up rubbish and put it into dustbin "然后,把垃圾捡起来扔进垃圾箱.it is necessary to do ,干某事是必要的,故答案是动词原形,可知答案是pick4.Besides;考查副词;根据语境"Besides,why not reuse water and paper to live a low﹣carbon life?此外,为什么不重复使用水和纸来过低碳生活呢此外是besides"可知答案是besides.5.difference;考查名词;根据语境" And even the simplest activities can make a real differenceto our environment.即使最简单的活动也能对我们的环境产生真正的影响." make a real difference 产生影响,固定表达,可知答案是difference.2.(2017•南充)China has a long tradition of tea﹣drinking.However,coffee has become a more p(76)opular choice of Chinese people living abroad and in the big cities of China.Su Beibei from China has been living in the United States for eight years."I used to be a tea drinker before I came h(77)ere,"she said,"Many people around me are coffee drinkers.So,I like coffee more than tea now."Yang Lin is in Shanghai.She says she drinks both for different r(78)easons.She and her workmates like staying in a cafe (咖啡馆)and drinking coffee.So,it is a social event f(79)or her.She says tea is more about family memories.The smell of tea r(80)eminds her of her warm family.【解答】76.popular,考查形容词,根据语境coffee has become a more p(76)choice of Chinese people living abroad and in the big cities of China.咖啡已经成为一种较为普遍的在国外和在中国的大城市生活的中国人的选择.可知咖啡更受欢迎,more+形容词原形,结合句意及首字母提示,故填popular.77.here,考查副词,根据I used to be a tea drinker before I came h(77),在来这里之前我是个饮茶的人.before I came 再来…之前,结合上下文语境和首字母,故填here 78.reasons,考查名词,根据She says she drinks both for different r(78)因为不同的理由,她两种都喝,文章后面介绍的是具体的理由,不同的理由用复数形式,结合首字母,故填reasons.79.for,考查介词,根据it is a social event f(79)her,对于她那是一种社会性的事情,是她的观点,所以用for对于..来说,故填for.80.reminds,考查动词根据She says tea is more about family memories.茶更多的让她想起了家的记忆.可知茶的味道让她想起来家的温暖,整个短文用的一般现在时,主语smell 味道,是不可数名词,所以动词要用三单形式,故填reminds.3.(2016•南充)根据短文内容和首字母提示,把文中所缺词语补充出来,使短文完整、正确、通顺.(没空限填一词,并将该单词的完整形式填写在答题卡内相应编号后的横线上)Boys and girls,May I have your attention,please?I have some important information for everyone.As we know you may be very tired after the exam.(81)S o there will be a visittomorrow.We will spend the day in the West Park,a wonderful place to have a good(82)r est.The park is about six kilmeters away(83)f rom the school.We'll see some beautiful houses and lakes.There are also many trees and flowers there.We can climb the mountains in the morning.After lunch we can go fishing by the lake or do(84)o ther things you like.We will leave at 8:30 in the morning on foot and return at 5 o'clock in the afternoon by bus.I (85)s uggest that everyone should bring a sunhat as the weather will be very hot.And also don't forget to put on your sports shoes.That's all.Thank you.【解答】81答案:So;该题考查连词辨析;根据上句As we know you may be very tired after the exam推测下句句意:所以明天将有一次参观,结合首字母,推测该空应填so,连词;故填So;82答案:rest;该题考查名词辨析;根据上句you may be very tired after the exam和该句信息have a good,结合首字母r推测该空应填rest,名词;have a rest休息一下;故填rest;83答案:from;该题考查介词辨析;根据句中信息The park is about six kilmeters away f…the school结合首字母,推知该句句意:公园距离学校大约6公里远;…away from,距离…多远;该空应填介词from;故填from;84答案:other;该题考查形容词辨析;根据After lunch we can go fishing by the lake or do o…things you like.结合首字母o,推知该句句意:午饭后我们可以在湖边钓鱼或者做其他的你喜欢的事情;可知该空应填other,其他的,形容词;故填other;85.答案:suggest;该题考查动词辨析;根据后面的句意everyone should bring a sunhat as the weather will be very hot.可知该句是提的建议的内容,结合首字母,推测该空应填:suggest;动词;该句为一般现在时,主语是第一人称,故填:suggest.4.(2015•南充)Nowadays,you can see many people busy on their smartphones(智能手机)if you look a round(76).Smartphones make our lives easier.But have you ever t(77)hought about what they mean to your eyes?Staring(盯)at sma rtphones for long time gives you dry eyes and even causes a diseasec(78)alled glaucoma(青光眼).While you're probably not going to stop using your smartphone,there are a few things you can do to protect your eyes.Hold your phone at least 30cm away from your eyes when using it.Take a break every h(79)our and try the following:look at something at least fivemeters away from you and then focus on the tip of your nose.Repeat this s(80)ome times.It should reduce(减少)the discomfort in your eyes.【解答】76.around.考查介词的用法.根据汉语意思可知,如果你环顾四周,你可以看到许多人忙于他们的智能手机,这里是说你向四周看的时候,会看到许多人手里都会拿着手机,在这里look around的意思是环顾四周,到处看的意思,而且这里以a开头,所以可以用around.故填写around.77.thought.考查动词的用法.根据But have you ever﹣﹣about what they mean to your eyes,可知这里的意思是但你有没有想过他们对你的眼睛意味着什么,在这里think about 想到,考虑,这里句子含有助动词have,所以时态应该是现在完成时,所以动词应该用过去分词形式,think的过去分词是thought.故填thought.78.called.考查动词的用法根据even causes a diseasec﹣﹣glaucoma可知这里的意思是并且甚至会引起叫做青光眼的疾病.在这里diseasec是一个名词,后面的成分应该是一个后置定语,在这里使用它的过去分词形式含有被动的意思,故填写called.79.hour.考查名词的用法.根据汉语意思可知,每小时休息一次,在这里Take a break 的意思是休息,后面应该说多长时间休息一次,能够表示时间而且以h开头的单词,这里应该是hour.故填hour.80.some.考查数词的用法.根据Repeat this﹣﹣times可知这里的意思是这样重复做几次,在这里times表示的是次数,所以前面应该是表示数量的词,这里以s开头,可以用some,故填写some.5.(2014•南充)I had great fun last Monday,June 2nd,2014.It was a traditional Chinese festival (76)c alled Dragon Boath Festival.This festival is in memory of Qu Y uan,one of the (77)g reatest Chinese poets (诗人).He killed himself by jumping into the Miluo River on May 5th of the lunar calendar (阴历),278BC.People there rowed the boats to save him.But it was too late,They were very sad and then (78)t hrew rice into the river to feed the fishes so that they would stay away from his body.(79)F rom then on,every year on this day,people enjoy having zongzi which is made of rice with meat,eggs and so on.In the past,we ate it only once a year,but now we regard it as our daily (80)f ood.We can have it any time we like.【解答】76.答案:called.考查非谓语动词及语境的理解,根据上句"它是中国一个传统的节日",结合后句"龙舟节",这里说明节日的名称,构成被动关系,过去分词作后置定语,结合首字母提示,故填:called.77.答案:greatest.考查形容词及语境的理解,根据词组one of the+形容词最高级+可数名词复数,结合句意:屈原是中国最伟大的诗人之一,结合首字母提示,故填:greatest.78.答案:threw.考查动词及语境的理解,根据下文feed the fishes so that they would stay away from his body.可知这里指"人们把粽子扔到海里来给鱼喂食,以便它们能远离他的尸体"根据上文they were sad可知这里要用一般过去时,动词用过去式,结合首字母提示,故填:threw.79.答案:From考查固定词组from then on从那时起,结合首字母提示,故填:From.80.答案:food.考查名词及语境的理解,根据上文"过去,我们每年只吃一次粽子",由此可以推断出:但是,我们今天把它当作我们日常的食物.结合首字母提示,故填:food.6.(2013•南充)Gift giving is different in different countries.In Japan,people sometimes give special gifts.But they are not opened.Later,the same gift may be g(71)iven away to someone else.Lots of people have enough things and don't want too m(72)any gifts themselves.In Canada,lots of people will not give big gift to someone else.They will p(73)ay for a park bench or a tree to help remember a person.In the USA,some people ask their families and friends to give money to charity r(74)ather than buy them gifts.InSweden,doing something for someone is the best gift.People don't need to spend too much money.I (75)nstead,making a meal is enough.【解答】71.given.考查词语用法和被动语态,结合语境But they are not opened及首字母g推测句意是"但是它们是不被打开的.稍后,那份同样的礼物可能会被送给其它的人."短语"赠送"是give away,主语the same gift 是动词give away的承受者判断用被动语态,设空处前面有情态动词may可知考查含有情态动词的被动语态,构成是:主语+情态动词+be+动词的过去分词.故答案为given72.many.考查形容词用法,根据前面的Lots of people have enough things 及首字母m 推测本句的句意是"许多人有充足的东西,并且他们自己不想有太多的礼物."表达"太多"用too many或者too much,此时gifts 可数名词复数,用too many.73.pay.考查动词词组.根据后面的to help remember a person结合首字母p推测本句句意是"他们将会支付一个公园长椅或者一棵树去帮助记得一个人"本句为一般将来时态,will后用动词原形.主语是人,结合意思"付款"用词组pay for.74.rather.考查连词.结合语境及首字母r,可知语意为一些人宁可要他们的家人或者朋友给慈善捐款而不要他们买礼物.ratger than是一个并列连词,表示宁可…而不愿,所以填rather.75.Instead.考查副词用法,结合语境及首字母i,可知人们不需要花费太多钱,相反,做一餐饭就足够,instead,代替,反而,所以填Instead.7.(2012•南充)Fishing is my favorite sport.I often fish for hours without (71)c atching anything.But this does not (72)w orry me.Some fishermen are unlucky.Instead of catching fish,they catch old shoes and rubbish.I'm even less lucky.1never catch anything…not even old shoes.After having spent whole mornings on the river,I always go home with an (73)e mpty bag."You must give up fishing!"My friends say,"It's a waste of time."But they didn't (74)r emember one important thing.I'm not (75)r eally interested in fishing.I'm only interested in sitting in a boat doing nothing at all.【解答】71.catching 考查动词,根据后文I never catch anything我什么东西也未钓到过,可知我没钓到任何东西,结合首字母,推出是动词"catch抓住",再结合介词without+动名词,故填catching.72.worry 考查动词,根据前文without (71)c atchinganything没钓到任何东西,结合but转折后,说明这并不让我烦恼,结合首字母,推出是动词"worry烦恼",结合助动词does后接动词原形,故填worry.73.empty 考查形容词,根据前文I'm even less lucky.I never catch anything我的运气甚至还不及他们.我什么东西也未钓到过,可知我带着一个空袋子回家,结合首字母,故填empty.74.remember 考查动词,根据one important thing一件重要的事情,结合前文他们劝我放弃,可知朋友并没有记住我的真正目的,结合首字母,推出是动词"remember记得",助动词did后接动词原形,故填remember.75.really 考查副词,根据I'm only interested in sitting in a boat doing nothing at all我只对坐在一艘船上什么都不做感兴趣,可知我对钓鱼并不是真正的感兴趣,结合首字母推出是"really真正地",此处是副词形式修饰动词,故填really.8.(2011•南充)Did you know that tea,the most popular drink in the world (after water),was invented by accident?Although tea wasn't brought to the Western world (71)u ntil 1610,this beverage was discovered over three thousand (72)y ears before that.According to an ancient Chinese legend,the emperor Shen Nong discovered tea when hewas(73)b eginning drinking water over an open fire.Some leaves from a nearby bush fell into the water and remained there for some time.The emperor noticed that the leaves in the water produced a pleasant smell.(74)L ater he decided to taste the hot mixture.It was quite(75)d elicious And in this way,one of the world's favorite drinks was invented.【解答】71.答案:until 根据句中关键词wasn't和1610,再结合首字母u可知此处应用固定搭配not…until…意为直到…才…,这里是指直到1610年茶才被带到西方.故填写until.72.答案:years 根据句中关键词three thousand指一个数字,结合语境及首字母y可知这里是讲茶的历史,应用名词year;由于前面有over three thousand 修饰,所以这里应用其复数形式years,意为三千多年.故填写years.73.答案:beginning 根据句中关键词was并联系前后语境,可知此处应该用动词,并且应该用过去进行时态,结构为was/were+动词的现在分词;根据关键词drinking,再结合首字母b,结合语境我们可以联想到begin一词,开始做某事为固定表达begin doing sth;这里指开始喝水;由于此句的时态为过去进行时,所以begin应变成现在分词形式beginning.故填写beginning.74.答案:Later 根据前面的语境,叶子掉入水中保持了一段时间,散发出香味之后,神农氏才决定要喝它,所以这里强调之后;根据首字母l我们可以判断出应该用later一词,意为"之后",符合句意.故填写later.75.答案:delicious 根据主语it代指这种混合物(茶),quite后应该跟一个形容词,指这种茶的味道怎样;再根据后句And in this way,one of the world's favorite drinks was invented.茶就是以这种方式成为了世界上最受人喜爱的饮料之一,可知味道肯定很好;结合首字母d及以上分析,此处应用形容词delicious,用来形容食物的美味.故填写delicious.9.(2010•南充)At our school,we(71)s ometimes have a special day to help others.Last year we went to an old people's home and(72)s ang songs and performed a play for them.The old people were very happy.We should be allowed to take time do things like that more often.For example,we should visit primary Schools and help teach young students.I want to be a teacher(73)w hen I'm older,so it would be a great(74)e xperience for me.Other students would like to do other jobs.For example,my friend Tian Ge wants to write for a newspaper.She should be allowed to volunteer at the newspaper office once a week.OnFriday afternoons,many students are(75)s leepy after a long week of classes.Some students should be allowed to have Friday afternoons off to volunteer and help others.【解答】答案:71.sometimes 考查频度副词.根据上文At our school,在我们学校,和下文have a special day to help others,有一个特殊的日子来帮助他人.可知结合首字母,应说在我们学校,有时有一个特殊的日子来帮助他人.sometimes有时.故答案为sometimes.72.sang 考查时态.根据上文Last year we went to an old people's home,去年我们去一个老人家,可知结合首字母,演唱歌曲用动词sing.and连接的并列成分,前后时态应保持一致,用一般过去时,结构为:主语+动词的过去式.因此填过去式sang.故答案为sang.73.when 考查连词.根据上文I want to be a teacher,"我"想当一名老师.可知结合首字母,应说当"我"长大的时候,"我"想当一名老师.when"当…时候"引导时间状语从句.故答案为when.74.experience 考查名词.根据上文I want to be a teacher when I'm older,当"我"长大的时候,"我"想当一名老师.可知结合首字母,应说长大之后想当老师,因此去小学实习对"我"来说会是一次很棒的经历.一次很棒的经历所以用experience.故答案为experience.75.sleepy 考查形容词.根据上文She should be allowed to volunteer at the newspaper office once a week.经历了长长的一周功课后,可知结合首字母,在星期五的下午,许多学生都困倦了.系动词are后用形容词作表语,sleepy 困倦的,欲睡的.故答案为sleepy。