当前位置:文档之家› 最新中考英语 英语 任务型阅读理解(及答案)

最新中考英语 英语 任务型阅读理解(及答案)

最新中考英语英语任务型阅读理解(及答案)一、英语任务型阅读1.任务型阅读,阅读以上内容,并完成下面调查报告。

每空不超过两词。

In order to learn how the students in our school spend money, we made a survey by asking them some questions. First, we asked them how much money they spent last month. And then we asked how much money they spent on snacks, books, movies, computer games, phones, transportation and other things last month. Our maths teacher helped us make a graph(图表)of their answers as follows.In our school, each student spent about________ yuan on average(平均)last month. According to the graph made by our________ teacher, we know how much money the students spent on different things in our school. As the graph shows, they spent most on________ , covering 22% of all. It was followed by computer games and movies. Each of them was ________ . But to our surprise, he students spent ________ on books, only 6%.【答案】 a hundred/one hundred/100;math/maths;snacks;18%/18 percent/eighteen percent;least【解析】【分析】文章讲了学生做了一份调查,目的是了解学生在学校里是怎样花钱。

(1)句意:在我们学校上个月平均每个学生花费大约100元。

根据表格上面的内容Total one month:about 100 yuan a student,可知每个学生大约100元,故填a hundred/one hundred/100。

(2)句意:通过我们数学老师制作的这个图表。

根据Our maths teacher helped us make a graph(图表)of their answers as follows.可知图表是数学老师帮助制作的,故填math/maths。

(3)句意:正如图表所展示的,他们花费最多在零食上面,并且占了22%。

根据图表百分数可知占22%的是零食,故填snacks。

(4)句意:它们每一个都是18%。

根据It was followed by computer games and movies.可知讲的是电脑游戏和电影,根据图表可知是18%,故填18%/18 percent/eighteen percent。

(5)句意:令我们惊讶的是,学生们花费在读书上最少,仅仅6%。

根据图表可知所有事情中读书最少,所有用least,故填least。

【点评】考查任务型阅读,注意读懂题意,从文中及图表仔细寻找答案。

2.阅读短文,完成表格Have you read any books by Washington Irving?Now I will tell you a story written by him. The name of the story is Rip Van Winkle, and it is also the name of the hero in this story. There are three characters in this story, Rip Van Winkle and his wife, Dame Van Winkle and their dog, Woof. Dame Van Winkle is a sharp-tongued (说话尖酸的、刻薄的) woman. Both Rip Van Winkle and the dog are terrified of her, even of her voice.There is a scene that can describe how Rip Van Winkle and his dog feel in front of Dame Van Winkle:Rip had just one way of replying to his wife's talk: he only put his head back on his shoulders, looked up toward heaven, and said nothing. . . True, in the woods, Woof was as brave as an honorable dog should be, but as soon as Woof entered the house, his head bent low, his tail lay on the ground or curled between his legs. He went around the house with a guilty look, watching Dame Van Winkle out of the corner of his eyes, ready to run from the room at the slightest sign of her displeasure.This was the time when England ruled America. One day, Rip Van Winkle went into the mountain with his dog for an escape of his wife. He drank something given by some strangers and fell asleep. That was 20 years! His wife died and America got freedom from England, and I think that's what the story wants to tell us: both the poor man's independence and nation's independence.Why does Irving's story attract people? Because he wrote so vividly(生动地). That sets me thinking: How he observed things so carefully? If you read through this story, you can't help smiling or laughing from time to time!(1);three;Dame Van Winkle is a sharp-tongued woman;both the poor man's independence and nation's independence;Because he wrote so vividly.【解析】【分析】这是一篇说明文,介绍美国作家华盛顿·欧文的小说《瑞普·凡·温克》的故事情节、人物、主题以及吸引人的原因等。

(1)writer意为作者,在第一句话中Have you read any books by Washington Irving?可以找到。

by表示“被”,其后常常是作者的名字。

所以答案是Washington Irving。

(2)Number of characters人物数量,根据第一段There are three characters in this story, Rip Van Winkle and his wife, Dame Van Winkle and their dog, Woof. 可知小说中有三个人物,即:瑞普·凡·温克;他的妻子Dame和狗 Woof。

故答案为 three。

(3)Main description of Rip's wife对瑞普妻子的主要描写,根据第一段Dame Van Winkle is a sharp-tongued (说话尖酸的、刻薄的) woman. Both Rip Van Winkle and the dog are terrified of her, even of her voice.可知,她是一个泼妇,瑞普和他们的狗都害怕她,甚至害怕她的声音。

所以答案为Dame Van Winkle is a sharp-tongued woman.(4)theme主题,倒数第二段最后一句 what the story wants to tell us是主旨的同意表达,所以冒号后面的:both the poor man's independence and nation's independence就是答案。

(5)Reasons for its beauty(小说)漂亮的原因,根据最后一段首句Why does Irving's story attract people?可以判断attract(吸引)为同意表达,所以后面的Because he wrote so vividly.(因为他写的栩栩如生)是答案。

【点评】阅读表达首先要弄清楚文章的题材,结构,然后根据表格的要求在文中找到关键字,答案一定在关键字周围。

3.阅读以下内容,并完成句子,每空词数不限。

Do some colours make you feel calm while others give you energy? Scientists have studied the connection between colours and mood for a long time. Many believe that colour can influence our moods.Warm, bright colours such as yellow and red are positive colours. They can give people a pleasant feeling. Cool colours such as blue, purple, and green are relaxing colours. They help people experience calm feelings.Many public places are decorated with certain colours in order to create certain moods. Orange makes people feel hungry, and many restaurants are painted this colour.People use colour in their homes to create moods as well. Blue is a peaceful colour. It helps you rest, so it is a very good colour for a bedroom.Colours can create bad moods too. Some types of blue make people feel sad. Red can make people feel angry.What is your mood right now? Now look at the colour of the walls round you. Does it match your mood?(1)Cool colours are relaxing colours and they help people experience ________.(2)Orange makes people________, and many restaurants are painted this colour.(3)People use colour in their homes to ________ as well.(4)Some types of ________ make people feel sad.(5)This passage mainly tells us how colour ________.【答案】(1)calm feelings(2)feel hungry\hungry(3)create moods(4)blue(5)influences our moods/ can influence our moods【解析】【分析】这篇短文主要讲了颜色对于情绪的影响。

相关主题