当前位置:文档之家› 人教版英语专题训练 七年级英语上册阅读理解

人教版英语专题训练 七年级英语上册阅读理解

人教版英语专题训练七年级英语上册阅读理解一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.阅读理解Hi, everyone! My name is Guo Ailun. And my English name is Allen. I come from Liaoning, China. I'm 22 years old, and I look really tall and strong. I'm a basketball player. I love basketball very much and I play it quite well.My uncle was a great basketball player in the national team (国家队) in the past and my father loves basketball too. So I started to play basketball early. And I began to play for our country as a player when I was only 14. Basketball is my favourite sport. I play it every day. It makes me happy.Tony Parker is my favourite basketball player in NBA. I want to be a member of NBA and play with Parker some day. I hope my dream comes true.Do you want to be a basketball player like me? Then you must play it hard.(1)Allen is __________ years old.A. twelveB. fourteenC. twenty-twoD. thirty—four(2)Allen's _________ was a basketball player.A. brotherB. fatherC. uncleD. mother(3)Basketball makes Allen _________.A. strongB. tallC. busyD. happy(4)Allen's dream is to ___________.A. be a basketball playerB. be a member of NBAC. meet Parker some dayD. talk about basketball with Parker(5)Which is the best title (标题) of the passage?A. Allen and basketballB. Allen's basketball familyC. Play basketball hardD. Allen's hero, Tony Parker【答案】(1)C(2)C(3)D(4)B(5)A【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了篮球运动员郭艾伦。

他说叔叔是国家运动员,爸爸也喜欢篮球。

帕克是他最爱的篮球运动员,他梦想成为NBA的一员和帕克一起打篮球。

(1)细节理解题。

根据文中的语句 I'm 22 years old, and I look really tall and strong. 理解可知,郭艾伦今年22岁,故选C。

(2)细节理解题。

根据文中的语句My uncle was a great basketball player in the national team (国家队) in the past理解可知,以前,艾伦的叔叔也是一名篮球运动员,故选C。

(3)细节理解题。

根据文中的语句I play it every day. It makes me happy.理解可知,篮球让艾伦非常的开心,故选D。

(4)细节理解题。

根据文中的语句I want to be a member of NBA and play with Parker someday. I hope my dream comes true.理解可知,艾伦的愿望就是成为一名NBA的篮球运动员,故选B。

(5)标题归纳题。

通读全文可知,本文主要介绍了郭艾伦与他喜欢的篮球,故选A。

【点评】考查阅读理解。

本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。

2.阅读理解“Samuel, wake up!” mum shouts (喊).Samuel wakes up and has a look at the clock. Oh, no! It's already 7:30. School starts in 30 minutes! Samuel gets up and puts on his dirty shirt quickly. He has no time to find clean clothes. He runs down to the ground floor without (没有) washing his face.Samuel gets to the kitchen (厨房), but he doesn't see the breakfast. “I'm sorry I get up late, too,” says mum. Samuel opens the fridge(冰箱). There is a box of noodles in it. “I don't have time to have them.” Samuel goes out to school with his schoolbag.“If I'm late again, Mr White will not let me join the basketball team. I have only twenty minutes now,” Samuel thinks. Just then, a car stops next to him. “Come on. I'll drive you to school.” It's Samuel's neighbour Mr Lee. Cool! Samuel gets into the car quickly.Everything will be OK.(1)What does Samuel do after he gets up?A. He takes a walk.B. He puts on his dirty shirt.C. He washes his face.D. He finds some clean clothes.(2)Samuel has __________ for breakfast today.A. milkB. breadC. noodlesD. nothing (什么也没有)(3)Who is Mr White?A. Samuel's neighbour.B. Samuel's teacher.C. Samuel's friend.D. Samuel's classmate.(4)What do we know from the story?A. Samuel's school starts at 7:45.B. Mum will drive Samuel to school.C. Both Samuel and mum get up late.D. Samuel is in the basketball team.(5)What is the end (结局) of the story?A. Samuel isn't late for school.B. Samuel loves his school.C. Samuel has good neighbours.D. Samuel doesn't go to school.【答案】(1)B(2)D(3)B(4)C(5)A【解析】【分析】文章大意:Samuel被妈妈叫醒,已经七点半了,再过半小时就要开始上课了!因为他的妈妈也起晚了,没有时间做早饭,Samuel没有吃早饭就去上学了,路上遇到了邻居Mr. Lee.,邻居开车带他及时赶到了学校。

(1)细节理解题。

根据短文中的句子“Samuel gets up and puts on h is dirty shirt quickly. He has no time to find clean clothes. He runs down to the ground floor without (没有) washing his face.”可知,Samuel起床后穿上脏衣服,没有时间找干净的衣服,没洗脸就下楼了,故答案为B。

(2)细节理解题。

根据短文中的句子“Samuel gets to the kitchen (厨房), but he doesn't see the breakfast. I don't have time to have them.”可知,Samuel没有吃早饭就去上学了,故答案为D。

(3)细节判断题。

根据短文中的句子“Samuel goes out to school with his schoolbag. If I'm late again, Mr. White will not let me join the basketball team.”可推测Mr. White是他的老师,故答案为B。

(4)细节判断题。

根据短文中的句子Samuel gets to the kitchen (厨房), but he doesn't see the breakfast. “I'm sorry I get up late, too,”可知,Samuel和他的妈妈都起晚了,故答案为C。

(5)推理判断题。

根据短文最后一段可知,Samuel的邻居Mr. Lee.开车带他去学校,可推断Samuel上学没有迟到,故答案为A。

【点评】考查阅读理解,细节理解题在读完全文的基础上快速找出对应的句子,做出正确答案,推理判断题需要对句子加以理解,从常理等方面去加以推测。

相关主题