【英语】中考英语阅读理解压轴题分类汇编1一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)1.阅读理解The Folk Art Show The best chance to learn about local art and culture. Open: October 20-25 Organizer: City Museum Address: 110 Century Road Telephone: 72314431 Scan the QR code (扫描二维码)to get more information and book tickets. The City Flower ShowOpen: October 8-17Price: ¥50 for each adult; ¥25 for each child; free under the age of 10; 20% off for groups over 10.Address: 112 New Town Road, Moonlight CityTelephone: 53418899Visit www. for more information.Camp of Folk Art Would you like to learn paper cutting, Huangmei opera or to make paper flowers?Come to Camp of Folk Art at the Youth Center!Age: 13 to 18Time: December 13-20 For more information, call the Youth Center at (010)11062107. Pop Music WeekBands from home and abroad will give performances in SunshinePark. Local bands and DJs from the local radio station are waitingto share music with fans. It is a good chance for you to makefriends with similar hobbies.Price: ¥30-¥50Time: 9: 00 a. m. -9: 00 p. m. , December 21-27A. an e-mail from City MuseumB. more information about the Folk Art ShowC. a ticket to the museum for freeD. a gift from the City Museum(2)Tommy is a 9-year-old boy. He wants to visit the City Flower Show with his parents. How much will they pay?A. ¥25.B. ¥100.C. ¥125.D. ¥150.(3)If Jane wants to learn to make paper flowers, she should go to ____.A. Century RoadB. New Town RoadC. the Youth CenterD. Sunshine Park (4)Phillip, 20 years old, is NOT allowed to go to ____.A. the City Flower ShowB. Camp of Folk ArtC. the Folk Art ShowD. Pop Music Week (5)____ lasts for the fewest days.A. The City Flower ShowB. Camp of Folk ArtC. The Folk Art ShowD. Pop Music Week【答案】(1)B(2)B(3)C(4)B(5)C【解析】【分析】本文是几个活动的广告。
(1)细节题。
根据第一个信息栏Scan the QR code (扫描二维码)to get more information and book tickets.可知,通过扫描二维码,你可以得到更多关于民间艺术展的信息,故选B。
(2)细节题。
根据第二个信息栏Price: ¥50 for each adult; ¥25 for each child; free under the age of 10; 20% off for groups over 10价格:每位成人50元人民币;每个孩子25元;10岁以下免费可知,汤米是一个9岁的男孩,免费,他的父母票价是50*2=100,他们三个付100元,故选B。
(3)推理题。
根据Would you like to learn paper cutting, Huangmei opera or to make paper flowers?Come to Camp of Folk Art at the Youth Center你想学剪纸、黄梅戏还是做纸花?来青年中心的民间艺术夏令营吧,可知如果简想学做纸花,她应该去青年中心,故选C。
(4)推理题。
根据民间艺术营地的信息Age: 13 to 18,可知适合年龄是13-18岁,故20岁的菲利普不允许去民间艺术营地,故选B。
(5)推理题。
根据民间艺术营地的信息Time: December 13-20可知,民间艺术展持续最少的几天,故选C。
【点评】考查阅读理解。
本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
2.根据短文理解,选择正确答案。
BPeople all have problems. If we don't deal with these problems, we can easily become unhappy. Worrying about our problems can affect how we do at school. It can also influence the way we behave with our families. So how do we deal with our problems? There are many ways and here is one of themMost of us have probably been angry with our friends, parents or teachers. Perhaps they said something you didn't like, or you felt they were unfair. Sometimes people can stay angry for years about a small problem. Time goes by, and good friendship may be lost.When we are angry, however, we are usually the ones affected. Perhaps we have seen young children playing together. Sometimes they have disagreements, and decide not to talk to each other. However, this usually does not last for long. This is an important lesson for us to learn.(1)What is the writer?A. A shopkeeper.B. A doctor.C. A student.D. A dentist.(2)What is the main idea of the passage?A. How to deal with problems.B. How to do at school.C. How to behave with families.D. How to talk to each other.(3)What will happen if people stay angry for long according to the text?A. They feel unfair.B. They may get sick.C. Good friendship may be lost.D. They may miss each other.(4)Children decide not to talk to each other probably because_______.A. they become unhappyB. they have different ideasC. they worry about a small problemD. they want disagreements(5)From the passage, we know an important lesson for us isA. playing togetherB. learning to forgetC. staying angryD. feeling unfair【答案】(1)C(2)A(3)C(4)B(5)B【解析】【分析】人与人之间难免会有磕磕碰碰,相处的时候出现了问题怎么办?本文告诉我们怎样处理与人相处时的问题。
⑴推理判断l.根据第一段Worrying about our problems can affect how we do at school. 可知作者是一个学生。
不是店主、医生或牙医。
故选C。
⑵主旨大意。
根据文章第一段People all have problems. If we don't deal with these problems, we can easily become unhappy. 可知问题讨论如何处理问题,故选A。
⑶根据Sometimes people can stay angry for years about a small problem. Time goes by, and good friendship may be lost可知为小事长时间生气会失去好朋友。