2021高考英语真题分类拔高练习-阅读理解05人物故事类1.(2017·天津)阅读理解Fifteen years ago, I took a summer vacation in Lecce in southern Italy. After climbing up a hill for a panoramic(全景的) view of the blue sea, white buildings and green olive trees, I paused to catch my breath and then positioned myself to take the best photo of this panorama.Unfortunately, just as I took out my camera, a woman approached from behind, and planted herself right in front of my view. Like me, this woman was here to stop, sigh and appreciate the view.Patient as I was, after about 15 minutes, my camera scanning the sun and reviewing the shot I would eventually take, I grew frustrated. Was it too much to ask her to move so I could take just one picture of the landscape? Sure, I could have asked her, but something prevented me from doing so. She seemed so content in her observation. I didn't want to mess with that.Another 15 minutes passed and I grew bored. The woman was still there. I decided to take the photo anyway. And now when I look at it, I think her presence in the photo is what makes the image interesting. The landscape, beautiful on its own, somehow comes to life and breathes because this woman is engaging with it.This photo, with the unique beauty that unfolded before me and that woman who “ruined” it, now hangs on a wall in my bedroom. What would she think if she knew that her figure is captured(捕捉) and frozen on some stranger's bedroom wall? A bedroom, after all, is a very private space, in which some woman I don't even know has been immortalized(使……永存). In some ways, she lives in my house.Perhaps we all live in each others' spaces. Perhaps this is what photos are for: to remind us that we all appreciate beauty, that we all share a common desire for pleasure, for connection, for something that is greater than us.That photo is a reminder, a captured moment, an unspoken conversation between two women, separated only by a thin square of glass.(1)What happened when the author was about to take a photo?A.Her camera stopped working.B.A woman blocked her view.C.Someone asked her to leave.D.A friend approached from behind.(2)According to the author, the woman was probably_______.A.enjoying herselfB.losing her patienceC.waiting for the sunsetD.thinking about her past(3)In the author's opinion, what makes the photo so alive?A.The rich color of the landscape.B.The perfect positioning of the camera.C.The woman's existence in the photo.D.The soft sunlight that summer day.(4)The photo on the bedroom wall enables the author to better understand________.A.the need to be close to natureB.the importance of private spaceC.the joy of the vacation in ItalyD.the shared passion for beauty(5)The passage can be seen as the author's reflections upon _______.A.a particular life experienceB.the pleasure of travelingC.the art of photographyD.a lost friendship【答案】(1)B(2)A(3)C(4)D(5)A【意思】十五年以前,我去意大利南部的莱切度暑假。
爬上山后看到蓝色的大海,白色建筑和绿色橄榄树,我停下来喘口气,然后定位这个全景的最佳照片。
不幸的是,就在我拿出相机的时候,一个女人从后面走过来,正好站在我眼前。
和我一样,这个女人在这里停下来,欣赏风景。
虽然我很有耐心,但大约15分钟后,我的相机扫描着太阳,回顾着我最终拍下的照片,我变得沮丧起来。
让她离开,这样我就能只拍一张风景照,是不是太过分了?当然,我本可以问她的,但有件事阻止了我。
她似乎对自己的观察很满意。
我不想搅乱它。
又过了15分钟,我开始厌烦了。
那个女人还在那儿。
无论如何,我决定拍张照片。
现在当我看着它的时候,我觉得她在照片中的存在使这张照片变得有趣。
风景本身就很美,因为这个女人的参与而变得生机勃勃。
这张照片,在我面前展现了独特的美丽,还有那个“毁了”它的女人,现在挂在我卧室的墙上。
她知道她在一些陌生人的卧室墙上吗?卧室,毕竟,是一个非常私人空间。
在某些方面,她住在我的房子里。
也许我们都生活在彼此的空间里。
也许这就是照片的作用:提醒我们,我们都欣赏美,我们都有一个共同的渴望,渴望快乐,渴望联系,渴望比我们更伟大的东西。
这张照片是一个提醒,一个捕捉到的时刻,是两个女人之间无声的对话,她们之间只隔着一块薄薄的方形玻璃。
⑴细节理解。
根据第二段unfortunately, just as I took out my camera, a woman approached from behind, and planted herself right in front of my view可知在我准备拍照的时候,一个女人从后面走近我,杵在我面前挡住了我的风景。
故选B。
⑵细节理解。
根据第二段Like me, this woman was here to stop, sigh and appreciate the view可知那个女人像我一样停在那里喘气,欣赏风景。
故选A。
⑶细节理解。
根据I think her presence in the photo is what makes the image interesting可知作者认为照片上的女人使得照片很有趣。
故选C。
⑷细节理解。
根据倒数第二段Perhaps this is what photos are for: to remind us that we all appreciate beauty, that we all share a common desire for pleasure, for connection, for something that is greater than us可知作者认为这就是照片的作用:提醒我们我们都欣赏美,我们都有寻求快乐、亲近以及超越我们的渴望。
故选D。
⑸主旨大意。
最后两段内容是作者这次特殊经历的的感悟的总结,是所以这篇文章可以看做是作者对于一次特殊经历的深入思考。
故选A。
2.(2017·新课标Ⅱ卷)阅读理解BI first met Paul Newman in 1968, when George Roy Hill, the director of Butch Cassidy and the Sundance Kid, introduced us in New York City. When the studio didn't want me for the film— it wanted somebody as well known as Paul— he stood up for me. I don't know how many people would have done that; they would have listened to their agents or the studio powers.The friendship that grew out of the experience of making that film and The Sting four years later had its root in the fact that although there was an age difference, we both came from a tradition of theater and live TV. We were respectful of craft(技艺)and focused on digging into the characters we were going to play. Both of us had the qualities and virtues that are typical of American actors: humorous, aggressive, and making fun of each other— but always with an underlying affection. Those were also at the core (核心)of our relationship off the screen.We shared the brief that if you're fortunate enough to have success, you should put something back— he with his Newman's Own food and his Hole in the Wall camps for kids who are seriously ill, and me with Sundance and the institute and the festival.Paul and I didn't see each other all that regularly, but sharing that brought us together. We supported each other financially and by showing up at events.I last saw him a few months ago. He'd been in and out of the hospital.He and I both knew what the deal was,and we didn't talk about it. Ours was a relationship that didn't need a lot of words.(1)Why was the studio unwilling to give the role to author at first?A.Paul Newman wanted it.B.The studio powers didn't like his agent.C.He wasn't famous enough.D.The director recommended someone else.(2)Why did Paul and the author have a lasting friendship?A.They were of the same dge.B.They worked in the same theater.C.They were both good actors.D.They han similar charactertics.(3)What does the underlined word “that” in paragraph 3 refer to?A.Their belief.B.Their care for chileden.C.Their success.D.Their support for each other.(4)What is the author's purpose in writing the text?A.To show his love of films.B.To remember a friend.C.To introduce a new movie.D.To share his acting experience.【答案】(1)C(2)D(3)A(4)B【意思】本文讲述了作者和著名演员Paul Newman之间的友谊友谊的故事。