当前位置:文档之家› 浙江杭州市中考英语阅读理解精品训练及参考答案

浙江杭州市中考英语阅读理解精品训练及参考答案

浙江杭州市2016中考英语阅读理解精品训练及参考答案第一部分(来自2016中考英语模拟)阅读下面短文或图表,并选择正确答案。

The passenger pigeon(旅鸽) used to be one of the most common birds on the earth. A century ago, they became extinct(灭绝). Scientist Ben Novak is working to bring the birds back. Here, he explains to us why we should bring passenger pigeons back from extinct.The passenger pigeon is not the bird that you probably know. It's been gone from the world for100 years. It means that few living people have ever seen one flying in the sky.The passenger pigeon lived differently from other birds in America---in flocks(群) made up millions of birds. They darkened the sky when they flew in the air. One reason to bring passenger pigeons back to life is that it would be wonderful to see a flock that big. It would also be cool to see an extinct animal.But it's not just about doing something cool. Huge flocks of passenger pigeons played a key role in shaping forests. The weight of so many birds resting in the trees broke many branches(树枝). This allowed more sunlight to reach the forest floor, which helped more plants grow.The birds also ate a large number of plants. That influenced which trees grew in the forest. If we bring back the passenger pigeon, it would play an important role in shaping forest once again.44. Scientists Ben Novak is working to________.A . learn more about the forest.B. find more birds in the forest.C. bring back the passenger pigeon.D. Work out the number of pigeons.45. When did passenger pigeon become extinct?A. 10 years ago.B. 50 years ago.C. 100 years ago.D. 500 years ago.46. How did the passenger pigeon live?A. In flocks.B. In paris.C. By resting in dark forests.D. By resting in cool places.47. How did the passenger pigeon help forests?A. By helping more plants grow.B. By keeping many birds away.C. By staying on the forest floor.D. By preventing sunlight.44. C. 解析:细节题。

由题干关键词Ben Novak is working to 定位到文章第一段Scientist Ben Novak is working to bring the bird back. 所以答案选C.45. C. 解析:细节题。

由题干关键词passenger pigeon become extinct 定位到文章第一段A century ago, they became extinct(灭绝). 所以答案选C.46. A. 解析:细节题。

由题干关键词how passenger pigeon live 定位到文章第三段The passenger pigeon lived differently from other birds in America---in flocks(群) made up millions of birds所以答案选A.47. A. 解析:细节题。

由题干关键词how passenger pigeon help forests 定位到文章第四段The weight of so many birds resting in the trees broke so many branches(树枝). This allowed more sunlight to reach the forest floor, which helped more plants growing.所以答案选A.第二部分(来自2016中考模拟训练)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。

By now, most people know they should be eating more vegetables. But are there ways to getmore from the vegetables you already eat? A research shows that when it comes to vegetables, it's not only how much we eat, but also how we prepare them, that decides the vitamins(维生素) and other nutrients(营养物)that enter our body.Many studies show that people who eat lots of vegetables have less heart disease, and eye problems and even cancer. But raw(生的) vegetables are not always best. The researchers found that 198Germans who eat raw food were short of lycopene(番茄红素), the matter found in tomatoes and other red vegetables. “There is an idea that raw foods are always going to be better,” says Steven K. Clinton, a professor at Ohio State University. “For fruits and vegetables, sometimes a little bit of cooking can be helpful.”A number decide how the vegetables do good to people's health before they reach the table, including where and how they were grown and stored before being bought. No single cooking way is best. Some nutrients are easily lost in cooking if they are cooked in different ways.Vitamins C and B are often lost. In January, another report said that boiling was better for carrots than frying(油炸)or serving them raw. Frying was the worst way to cook.What cooked with the vegetables can also be important? When the vegetables were cooked with fat, the diners can get more nutrients. Fat can also make the taste of vegetables better, meaning that people will eat more of them. Putting on some other things that make it taste better—a little salt—can make the food taste better.34.The writer mainly wants to tell us that ________.A. people should eat more vegetablesB. the way people eat vegetables is importantC. eating vegetables is good for usD. how much vegetables one should eat35.The people who eat the raw vegetables for a long time will ________.A. have the eyes problemsB. have heart diseaseC. be in need of lycopeneD. hate eating tomatoes36.The following decide how the vegetables do good to people EXCEPT ________.A. the place where the vegetables are grownB. the way how the vegetables are storedC. the way how the vegetables are preparedD. the price at which the vegetable are sold37.From the last paragraph, we can know ________.A. it's better to cook vegetables with the fatB. the more fat in the cooking, the fewer vegetables people will eatC. it's better to cook the vegetables without saltD. the fat will increase the nutrition of the vegetables参考答案34-37 BCDA(来自2016中考模拟训练)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。

相关主题