【英语】七年级英语上册任务型阅读易错题集锦-名师教育经典1一、七年级英语上册任务型阅读专项目练习(含答案解析)1.下面是王林一周的课程表,仔细阅读后完成所给的问题。
(1)What lesson does Wang Lin have each weekday?(2)How many geography lessons does he have in a week?(3)How many subjects does he study altogether(总共)?【答案】(1)Wang Lin has English each weekday.(2)He has two geography lessons in a week.(3)He studies twelve subjects altogether.【解析】【分析】本文主要介绍了王林一周的课程表。
(1)根据课程表可知王林每天都有英语课(English),故答案为Wang Lin has English each weekday.。
(2)根据课程表可知王林周二(Tuesday)有一节地理课(geography)和周四(Thursday)有一节地理课(geography),所以故答案为He has two geography lessons in a week.。
(3)根据课程表可知王林有语文、数学、英语、历史、生物、地理、政治、物理、化学、体育、美术、音乐12门功课,故答案为He studies twelve subjects altogether.。
【点评】考查任务型阅读。
注意先理解问题所问,然后带着问题寻找答案。
2.任务型阅读Hi! I am Mike. I have a sister and two brothers. We live in a happy family. Nancy is my sister. She is the oldest. She is a kind girl. She is beautiful. She likes learning. She studies very hard. She gets up early and finishes her breakfast quickly. Then she goes to school by bike. David is my brother. He is older than me. But he is a little lazy. He gets up late and then washes his face, brushes his teeth in a hurry. Then he goes to the bus stop without breakfast. He usually plays basketball after school. In the evening, he seldom does homework. He goes to bed late. Jack is our little brother. He is a lovely boy. He gets up very slowly and then he usually takes a shower before breakfast. He goes to school in his father's car. He likes watching TV in the evening.Name Nancy David Jack【解析】【分析】文章大意:短文介绍了作者的兄弟姐妹,以及他们是如何去上学的。
(1)细节理解题,根据Nancy is my sister. She is the oldest. She is a kind girl.可知南希性格善良,故答案是kind。
(2)细节理解题,根据Jack is our little brother. He is a lovely boy.可知,杰克可爱,故答案是lovely。
(3)细节理解题,根据Then she goes to school by bike可知南希骑自行车去上学,句子缺少了谓语,应使用动词ride,主语是第三人称单数,动词使用单三形式,故答案是rides。
(4)细节理解题,根据Then he goes to the bus stop without breakfast.可知,大卫每天坐公交车去上学,故答案是bus。
(5)细节理解题,根据He goes to school in his father's car.可知,杰克坐爸爸的车去上学,故答案是car。
(6)细节理解题,根据She gets up early and finishes her breakfast quickly.可知,南希早饭吃得快,故答案是quickly。
(7)细节理解题,根据Then he goes to the bus stop without breakfast.可知,大卫不吃早饭,David是第三人称单数,使用doesn't构成否定,故答案是doesn't。
(8)细节理解题,根据 H e gets up very slowly and then he usually takes a shower before breakfast.可知,杰克早饭前洗淋浴,故答案是before。
(9)细节理解题,根据最后一行展现的内容可知,这里介绍的是他们各自的爱好,爱好hobby,这里应使用复数hobbies,故答案是Hobbies。
(10)细节理解题,根据He usually plays basketball after school.可知,大卫喜欢打篮球,故答案是basketball。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。
在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
3.根据短文内容,完成表格,每空一词。
John is from London. He is 8 years old this year. His father is a waiter and his mother works on a farm. He is a pupil of Grade One.It's Monday today. Miss King is teaching them to count from one to ten. John is working hard inclass. Soon he can count them. Miss King is very glad and asks him, "How many people are there in your family, John?" John stands up and says, "Two, Miss King." "Who are they?" "My father and mother." "Oh?" Miss King is surprised and says, "There are three people in your family." "But now I'm not at home. I'm at school, you know!"【解析】【分析】文章大意:介绍了John小朋友在数学课上的表现。
(1)细节理解题。
根据文中的语句 John is from London. He is 8 years old this year. His father is a waiter理解可知,John的爸爸是服务员,故填father。
(2)细节理解题。
根据文中的语句 John is from London. He is 8 years old this year.理解可知,John今年8岁了,故填8.(3)细节理解题。
根据文中的语句his mother works on a farm.理解可知,John的妈妈在农场工作,故填farm。
(4)理解判断题。
根据文中的语句 It's Monday today. Miss King is teaching them to count from one to ten.理解可知,King是名数学老师,故填math。
(5)细节理解题。
根据文中的语句"How many people are there in your family, John?" John stands up and says, "Two, Miss King." "Who are they?" "My father and mother." "Oh?" Miss King is surprised and says, "There are three people in your family." 理解可知,John家有三口人,故填three.【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。
4.根据短文内容,回答下列问题。
Spring Festival is the most important festival in China. On Chinese New Year's Eve, family members get together and have a big meal. In many places people like to set off fireworks. Dumplings are the most traditional food. Children like the festival very much, because they can have delicious food and wear new clothes. They can also get some lucky money from their parents. The money is given to children for good luck. People put New Year scrolls(卷轴) on the wall for good luck. Spring Festival lasts 15 days. People usually visit their relatives and friends. People enjoy Spring Festival very much, because during this time they can have a good rest.(1)When do family members get together and have a big meal?(不超过5个词)(2)What is the most traditional food at Spring Festival?(不超过1个词)(3)Why do children like the festival very much?(不超过10个词)(4)What can bring good luck to children?(不超过2个词)(5)How long does Spring Festival last?(不超过2个词)【答案】(1)On Chinese New Year's Eve.(2)Dumplings.(3)Because they can have delicious food and wear new clothes.(4)Lucky money.(5)15 days.【解析】【分析】文章大意:本文介绍了中国春节的一些情况。