高中学业水平考试模拟测试卷(五)(时间:90分钟满分:100分)Ⅰ.情景交际(共5小题;每小题2分,满分10分)阅读下面简短对话,从A,B,C和D中选出最佳答案,将对话补全。
1.—We really enjoyed ourselves at the party.Thanks again,Mr.and Mrs.Smith.—________.Just drop in whenever you feel like it.A.With pleasure B.Our great honorC.Nice to meet you here D.Nice having met you here解析:Nice to meet you here是见面时的用语,不定式通常表示将来的意味,而Nice having met you here中用了完成式,表示动作已经完成,故通常用于告别时。
从第一句话可知这是道别时的用语,故选D项,意思是“见到了你很高兴”。
答案:D2.—How do you find the TV play My Brother's Name is Shunliu?—________.It's worth watching twice.A.My classmate introduced it to meB.Quite by accidentC.It's totally fascinatingD.I find it in a bookstore解析:How do you find sth?=What do you think of sth?用来征求对方对某事物的看法。
答案:C3.—Will you join us in the game?—Thank you,________A.but why not? B.but I'd rather not.C.and I won't. D.and I'll join.解析:Thank you,but...是委婉拒绝他人的邀请的交际用语。
Why not+v.“何不做……”,表示提建议,不符合语境;I won't“不会的”,不符合谢绝人的语言习惯;D项不符合口语交际的习惯表达。
故选B 项。
答案:B4.—________?Y ou look down today,Tom.—I got a “C” ag ain in the English exam.A.What's upB.How are youC.How's everythingD.What do you think of the English exam解析:What's up?“发生了什么事?”答案:A5.—Sorry,I can't return your book today.I am only halfway through it.—________.I have plenty of other books to read.A.Take it easy B.No wonderC.Take your time D.No doubt解析:从上下文看,应该是借来的书没有看完,所以对方说:“不急的,慢慢看吧。
我有很多书可以读的。
”答案:CⅡ.阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,掌握其大意,然后从每题所给的A,B,C和D 中选出最佳选项。
AAbout 20 years ago Nissan introduced the world's first “talking car”. Actually, it was just a recorded voice that would tell you that your door was open, and would continue talking to you until you closed it. Of course, it never caught__on.Times have changed and the talking car of the near future is a car that you talk to, rather than a car that talks to you. You'll be able to control your radio by giving voice orders, get traffic reports and directions, and send and receive e-mails. To do this, you needn't push a button at all.This is good news for those who spend more and more of their lives in their cars. In fact, the new type of cars will be more like offices on wheels, with computers, wireless Internet access, and satellite radio inside. Companies are hoping that time wasted in traffic could be put to better use. If workers are able to check their e-mails, faxes, andmeeting time on the way to work, they can spend more time at the office doing more important tasks.Microsoft, of course, is hoping that every one of those mobile offices will use Windows. “It's a great goal.” says Dick Brass,VP of Microsoft's automotive division,“But we'd like to have one of our operating systems in every car on earth.” There are already 650 million cars in the world, and every year about 50 million new cars roll off the production lines. If Brass' wish came true, cars could become a bigger business for Microsoft than computers.6.Which is TRUE about the world's first “talking car”?A.Nissan invented it.B.It was introduced in the late 20th century.C.It could record voices.D.It could not only record but also talk itself.答案:B7.The radio of the new talking car can be operated by receiving________.A.traffic reports B.voice ordersC.light signals D.electricity energy答案:B8.Companies may be happy with new type of cars because ________.A.much time will be wasted in trafficB.their workers will get to the office earlierC.their workers will have more time to do more important work D.their workers will check e-mails, faxes, and meeting time at home答案:C9.The underlined phrase “caught on” in the first paragraph probably means“________”.A.turned on B.took offC.become popular D.was colourful答案:C10.We can learn from the passage that________.A.all of the mobile offices will use WindowsB.about 50 million new cars are produced every yearC.the new type of talking car has a recorded voice insideD.the talking car of the near future is a car that talks to you答案:BBA few years ago, I realized that I had a fear of heights. Sometimes I would feel uncomfortable if I looked down from somewhere high and the higher I got, the worse I felt. However, there were some things that made me nervous when I looked up at them—such as drop towers(急速下降塔).About a month ago, my family and I went on a trip to Marineland—an amusement park with a sea animal theme.One of Marineland's attractions is a huge drop tower called the “Sky Screamer”. My dad wanted to ride it, and he wanted to take me with him. He kept nagging(唠叨) me, and I finally gave in, because I wanted to face my fears.Going up was terrible. I got stomachaches from just looking at the tower. When we reached the tower, we lined up and got seated on the ride. When it reached a few feet off the ground, it stopped for a moment, before sending us straight to the top at great speed. I squeezed my eyes shut and I held the handlebar(把手) as tightly as I could. A few seconds later my heart was in my mouth and I was screaming my lungs out. At the top, I opened my eyes and looked forward, not down.I tried to prepare myself for the way down, but it didn't really help. There I was, with my eyes squeezed shut,holding the handlebar and again, screaming at the top of my voice. In fact, it was even worse than going up!But when I got to the bottom, I felt relieved(放松的). I thanked my dad for forcing me to go on the ride,and I was pleased I had faced my fears.So, was the “Sky Screamer” scary? Well, maybe just a little bit.11. Which of the following wasn't the writer afraid of?A.Riding a lift to a higher place.B.Looking down from a height.C.Looking up at drop towers.D.Going to an amusement park.答案:D12.What made the writer finally decide to ride the “Sky Screamer”?A.Her father's encouraging words.B.Her interest in the ride.C.Her desire to face her fears.D.Her father's nagging.答案:C13. What did the writer do during the ride?A.She kept looking down.B.She kept holding the handlebar.C.She was too frightened to scream.D.She squeezed her father's hand tightly.答案:B14. What can we learn from the passage?A.The writer volunteered to take the ride because she wanted to face her fears.B.The writer's father forced her to ride with him in order to help her with her fears.C.The ride was less scary on the way down.D.The ride offered the writer a chance to face and conquer(征服) her fears.答案:D15.What is the passage mainly about?A.A trip to Marineland.B.Facing a fear.C.A ride to the top of the “Sky Screamer”.D.A joyful ride on the “Sky Screamer”.答案:BCAt 5:13 on the morning of April 18th 1906,the city of San Francisco was shaken by a terrible earthquake.A great part of the city was destroyed and a large number of buildings were burnt.The number of people who lost homes reached as many as 250,000.About 700 people died in the earthquake and the fires.Another earthquake shook San Francisco on October 17th, 1989. It was America's second strongest earthquake and about 100 people were killed. It happened in the evening as people were travelling home.A wide and busy road which was built like a bridge over another roadfell onto the one below. Many people were killed in their cars, but a few lucky ones were not hurt.Luckily the 1989 earthquake did not happen in the centre of town but about 50 kilometres away. In one part of the town a great many buildings were destroyed. These buildings were over 50 years old, so they were not strong enough.There were a lot of fires all over the city. The electricity was cut off for several days too.Why do earthquakes happen? Scientists explain that the outside of the earth is made of a number of different plates.At San Francisco the Pacific plate which is moving towards the northwest meets the North American plate. The Pacific plate is moving very slowly—at 5.3 centimetres a year. Sometimes these two plates stop and do not move for years.Then suddenly, they jump and an earthquake is felt. As a result of the movement of these plates, west America near the sea has always been a bad place for earthquakes. When the 1906 earthquake happened, the Pacific plate jumped 5-6 metres to the north.Scientists are afraid that one day an even bigger earthquake will hit the area around San Francisco. They call it “The Big One”. However, people today are still building more houses. The population in and around San Francisco is now ten times more than it was in 1906. This means that if there is another big earthquake, a great many houses and buildings will be destroyed.16.Fewer people were killed in the 1989 San Francisco earthquake because the earthquake happened________.A.in the centre of the city B.in the daytimeC.outside the city D.in the evening答案:C17.Which might be the worst earthquake in the history of the USA according to the passage?A.The 1906 earthquake. B.The 1976 earthquake.C.The 1989 earthquake. D.Both A and C.答案:A18. Why do earthquake happen?A.Because the surface of the earth is too thin.B.Because some plates of the earth move suddenly.C.Because the houses built on the earth are not strong.D.Because the plates are moving slowly.答案:B19. What should we do about the earthquake?A.We should learn how to predict earthquakes and stop them.B.We should stop building new houses.C.We should build strong buildings in the right places.D.We should try our best to stop earthquakes.答案:C20.What does the underlined word“one” in the second paragraph refer to?A.Bridge. B.Road.C.Car. D.Street.答案:BⅢ.完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的A,B,C和D 中选出最佳选项。