七年级英语下册阅读理解易错题集锦-名师教育一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.根据材料内容,选择正确答案。
CPrana was a beautiful dog, whose name means “breath of life”. Although he died several years ago, I can still remember the days we spent together and what he has taught me about love.I have two apple trees in the garden. Prana loved apples. When he went outside, he'd catch an apple and take it into the house to eat later. The apples had been on the ground and were often dirty so I wasn't always happy that Prana had brought them into the house.It was an autumn day in America, but it was very cold. A big snow fell and we had not done anything for its coming. On that special day, Prana went outside and I watched him through the window. I noticed that he was madly digging(挖) holes and bringing the apples to the ground so they could be seen above the snow. I did not know why he was doing this. He seemed to want to do something special.When I called him back, he had his usual one apple in his mouth. About five minutes later, I looked outside. The garden was completely covered with birds. Prana had dug up all those apples for his bird friends to eat. He knew that they wouldn't have stored enough food for the coming winter!(1)Prana was .A. the writerB. a boyC. a birdD. a dog(2)I wasn't always happy because .A. Prana loved applesB. Prana caught an apple and ate itC. the apples fell on the ground and were dirtyD. Prana brought the dirty apples into the house(3)On the snowy day, Prana .A. ate up all the applesB. dug holes to put the apples in themC. brought the apples under the snow to the groundD. left the house and died(4)The birds flew to the garden to .A. look for PranaB. eat the applesC. make new homesD. store food for the winter (5)The topic of the story is about .A. applesB. animalsC. loveD. life【答案】(1)D(2)D(3)C(4)B(5)C【解析】【分析】1.文章开头Prana was a beautiful dog, “Pran a 是一只很漂亮的狗”。
故选D。
2.文章第四行The apples had been on the ground and were often dirty so I wasn't always happythat Prana had brought them into the house.“苹果掉在地上并且弄得很脏,所以我不开心的是,它还把脏的苹果带到家里来吃”。
故选D。
3.文章倒数第五行I noticed that he was madly digging(挖) holes and bringing the apples to the ground so they could be seen above the snow. “我注意到他在那里挖洞,并从洞里面把苹果带到地面上,以至于在雪上面可以看到这些苹果”。
故选C。
4.文章最后The garden was completely covered with birds.“花园完全被鸟给覆盖了”。
Prana had dug up all those apples for his bird friends to eat.“Prana把所有的苹果挖出来,给他的这些小鸟朋友吃”。
He knew that they wouldn't have stored enough food for the coming winter!“他知道在冬天快要来临时,这些小鸟将还没有储备好足够的食物”。
故选B。
5.apple苹果,animal动物,love爱,life生活。
从文章可以看出,小狗对它的小鸟朋友的一种友爱。
故选C。
【点评】文章主题的概括和细节的理解。
2.阅读理解One Monday morning, I was waiting at the bus stop in Harvard Square. It was very cold, about -8℃. I just missed the bus, so I had to stand there on such a cold day, waiting for the next bus to go to the hospital. My mind was full of anxiety. "Why didn't I leave two minutes earlier?" "What would go wrong with my husband's operation (手术)?" "Will I get to him before it starts?"Among the others at the bus stop was a woman who was about 50 years old. She wore an old hat, an old pair of boots and a dark coat, but she had no gloves (手套). Another woman who looked younger came to the older woman and said, "Your hands must be very cold. You will get frostbite (生冻疮) in this weather if you don't wear gloves." With these words, she dropped her heavy bag to the ground. After a while, she took out a pair of purple gloves from her bag, took the older woman's hands and gently placed a glove on each hand. "Thank you. You're so kind." The old woman said again and again.I was deeply moved (感动) by this act of kindness. A moment ago, I was feeling sorry for myself, but now I felt hopeful and optimistic (乐观). I thought in this world there were still many people in trouble who were in great need of our help.A few days later, I went to buy 5 pairs of bright purple gloves in a shop and put them in my bag, just in case (以防) I might run into someone in need on a cold day.(1)The story probably happened in _______.A. springB. summerC. autumnD. winter(2)From this passage, we can infer(推断) that_________.A. the writer's husband was a doctor in a hospitalB. the older woman was watching a play that morningC. the younger woman was selfishD. the writer wanted to give her love to other people in need(3)The best title (标题) for this passage is "_______".A. Harvard SquareB. Look After YourselfC. An OperationD. A Pair of Purple Gloves【答案】(1)D(2)D(3)D【解析】【分析】主要讲了作者在等公交车时看见一个女士给了另一个50岁左右的女士一双紫色的手套,作者被这种善举所感动。