当前位置:文档之家› 中考英语阅读理解难题及答案经典

中考英语阅读理解难题及答案经典

中考英语阅读理解难题及答案经典一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)1.阅读理解As far back as he could remember, Larry had wanted to go to Hollywood and become a film star. The young man's hopes for success were broken again and again. However, Hollywood was just everything to him. When he first came to California? Larry had decided never to give up and return home without success. Therefore, he kept on trying. "Some day," he told himself, "my big chance would come."Larry found a job—parking cars at one of Hollywood's big restaurants. His pay was low, but since the guests were kind enough to give him more money, he managed to make a living. One day he recognized an important film director driving into the parking lot and getting out of his car. Larry had recently heard that the man was ready to make a new picture.Larry got into the car and prepared to drive it on into the lot and park it. Then he stopped, jumped out, and ran over to the director. "Excuse me, sir, but I think it's only fair to tell you that it's now or never if you want me in your next picture. A lot of big companies are after me." Instead of pushing away the boy, the director laughed, then wrote something on a card and handed it to the young man. "Come and see me tomorrow."Larry got a small part in the director's next film. He was on his way!(1)It's clear that Larry's job—parking cars ________.A. helped him make a lot of moneyB. brought him the hope to be a film starC. made him fail again and again in getting into HollywoodD. gave him few chances to meet stars(2)The film director asked Larry to meet him the next day because _______.A. he needed a driver very muchB. Larry would become a starC. some big companies would give him a jobD. Larry expressed his hope in a wise way(3)We can learn from the story that _______.A. the film director knew Larry's hard experience beforeB. Larry managed to be a part in the new filmC. the job parking cars could bring young people everythingD. the new film was not so important for the director(4)"He was on his Way" refers to the fact that _______.A. he gave up and returned homeB. he began to work towards successC. he drove the director's car to HollywoodD. he had a long way to go to be in the film(5)The story mainly wants to tell us _______.A. it was hard for Larry, to find a job in a restaurant in HollywoodB. Larry was so lucky to meet the director in the parking lotC. why Larry could remember many things beforeD. how Larry succeeded- in his new life in Hollywood【答案】(1)B(2)D(3)B(4)B(5)D【解析】【分析】本文介绍了Larry在好莱坞寻求机会的故事。

(1)推理题。

根据Larry found a job—parking cars at one of Hollywood's big restaurant 拉里找到了一份工作——在好莱坞的一家大餐馆停车One day he recognized an important film director driving into the parking lot and getting out of his car. Larry had recently heard that the man was ready to make a new picture一天,他认出了一位重要的电影导演,他开车进了停车场,下了车。

拉里最近听说这个人准备拍一张新照片可知,很明显拉里停车的工作是给他带来了成为电影明星的希望,故选B。

(2)推理题。

根据I think it's only fair to tell you that it's now or never if you want me in your next picture. A lot of big companies are after me."我想告诉你现在或者永远都不会是你想让我出现在你的下一张照片里才是公平的。

许多大公司都在追我可知,电影导演让拉里第二天见他,因为拉里以明智的方式表达了他的希望,故选D。

(3)细节题。

根据Larry got a small part in the director's next film可知,拉里设法在这部新电影中扮演了一个角色,故选B。

(4)推理题。

根据拉里在导演的下一部电影中扮演了一个小角色可知,He was on his Way是他开始走向成功,故选B。

(5)主旨题。

根据本文介绍了Larry在好莱坞寻求机会的故事可知本文讲述拉里是如何成功的——在好莱坞的新生活中,故选D。

【点评】考查阅读理解。

本文涉及细节题、推断题和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

2.阅读理解When he was small, Hill was a famous bad boy.At the age of 9, his father married his stepmother. At that time they lived poorly in the countryside while his stepmother was from a wealthy family.His father introduced Hill to his stepmother as he said, "Dear, I hope you notice in the entire shire this is the worst boy, who has made me have no other way. Maybe before tomorrow morning he will throw a stone at you, or do a bad thing you will never imagine."To Hill's surprise, his stepmother went up to him with a smile, held up his head and looked at him carefully. She then turned around to tell her husband, "You're wrong. He is not the worst boy in the entire shire, but the cleverest and most creative boy. Only he doesn't find a place to show himself."His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears. With this, he started building friendship with his stepmother. And this became the drive of his life, making him create 28 successful golden rules, which helped tens of thousands of ordinary people walk on the road to success.Before his stepmother came, no one praised him smart, and his father and neighbours considered him as a bad boy. However, his stepmother's words changed his life.When Hill was 14 years old, his stepmother bought him a used typewriter and said to him, "I believe you will become a writer." Hill accepted his stepmother's gift and expectation, and started writing things to a local newspaper. He understood his stepmother's strong feeling of interest in his family while he saw with his own eyes she had changed his family. Therefore, he would do as well as she expected him to.The strength from his stepmother made him a rich man and famous writer in the United States and one of the most important persons in the 20th century.Praise will never be unnecessary, especially for children. A sincere(真诚的)praise may be better than 10, 000 bad words.(1)What did people think of Hill before the age of nine?A. Clever.B. Creative.C. Unfriendly.D. Foolish.(2)Hill started making friends with his stepmother after she .A. smiled at himB. looked at him carefullyC. said good words about himD. said bad words about him(3)Which of the following is WRONG about Hill?A. He accepted his stepmother's typewriter.B. He failed to do as he was expected.C. He started writing to a local newspaper.D. He understood his stepmother.(4)The passage was written mainly to tell us that .A. children should be praisedB. Hill's father married againC. Hill's stepmother was kind to himD. Hill's father was cruel to him【答案】(1)C(2)C(3)B(4)A【解析】【分析】文章大意:小时候,希尔是一个坏孩子,当他九岁时,父亲娶了继母,父亲告诉吉姆他是个坏孩子,但是继母说他不会,而是个聪明的孩子,从此他跟继母的关系变的越来越好。

相关主题