淄博市中考英语英语阅读理解(附答案)一、英语阅读理解专项练习试卷1.阅读理解I was cute, active and happy until that day when I was 15 months old. I had a bad fall. I landed on a glass rabbit and cut one of my eyes badly enough to blind me. The doctor said that if the eye was taken out, my face would look worse, so my scared and blind eye lives on with me.People often ask me uncomfortable questions about my eye or even play jokes on me. When the kids played games, I was always the "bad guy". Everyone looked down on me. Yet every time mom noticed I was unhappy, she would say to me, "Hold your head up high and face the world." It helped me move on in life.As a child, I thought mom meant: "Be careful or you will fall down or knock into something because you are not looking." As a teenager, I always looked down to hide my shame, but I found that people liked me when I held my head up high. In high school I was even made monitor, but outside I still felt like a freak(怪物). All I really wanted was to look like everyone else. When things got really bad, I would cry to my mom and she would look at me with loving eyes and say, "Hold your head up high and face the world. Let them see the love that is inside."Mom's love gave me confidence. Finally I was able to look people in the eye. I learned not only to appreciate(欣赏) myself but also to have deep love for others.(1)What happened to the writer when she was 15 months old?A. She was blind in both eyes.B. She tried to catch a rabbit and broke her leg.C. She had an eye disease and went to see the doctor.D. She fell down on some glass and injured one eye.(2)People were to the writer when she was young.A. unfriendlyB. patientC. helpfulD. polite(3)Which of the following about the writer is TRUE according to the passage?A. She could understand her mother's words when she was a child.B. She always held her head up high when she was a teenager.C. She was confident both in class and outside of high school.D. Her mom gave her confidence and finally she could look other people in the eye.(4)In the passage, the writer wants to tell us we should .A. repay our parents' loveB. learn to accept and appreciate ourselvesC. feel sorry about our disadvantagesD. always have deep love for others【答案】(1)D(2)A(3)D(4)B【解析】【分析】主要讲了作者失明后,妈妈一直鼓励自己要抬起头面对世界,这给作者很大的自信,妈妈的爱让作者知道不仅要欣赏自己,而且也要深爱别人。
(1)细节题。
根据when I was 15 months old. I had a bad fall. I landed on a glass rabbit and cutone of my eyes badly enough to blind me.可知作者15个月大时,作者跌倒在玻璃上,以至于眼睛失明了,故选D。
(2)细节题。
根据 People often ask me uncomfortable questions about my eye or even play jokes on me可知人们问作者眼睛的问题,并且嘲笑作者,可知人们对作者是不友好的,故选A。
(3)细节题。
根据 Mom's love gave me confidence. Finally I was able to look people in the eye.可知妈妈的爱给了作者信心,并且能用眼睛看人,故选D。
(4)细节题。
根据I learned not only to appreciate(欣赏) myself but also to have deep love for others.可知我们应该欣赏并且接受自己,故选B。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
2.阅读理解This afternoon, when I was looking for a self-improvement(自我修养) book, I found an aged folder(文件夹).In this folder, there were some of the examination papers I'd taken during my pre-university days. They were on economics(经济学), a subject that I didn't really like much then.I laughed at the silly mistakes I made as I looked through the papers. And memories of the past came to my mind. I saw myself sitting at one of the study tables, working hard for some of my life goals. Back then, it was popular for most students to set life goals, because they thought it was most important.It was during those times that I first started to set goals for myself. I didn't know much about goal setting then. I didn't use any goal tracking(跟踪) tools, either. All I knew was that I had to go to university. There was no other way that I could give myself. To go through my lecture(演讲) notes, I didn't take breaks. For more revision with my classmates, I stayed back late. One time, I missed the school lock-out hours and I had to climb school gates in order to leave. It was perhaps this attitude(态度) that ignited my decision to go through what I had to do to get this far.Yes, it may have been hard. But the sweet taste of victory experienced at the point of receiving my final results was so wonderful that I would never forget it for the rest of my life.I closed the folder and dropped it into the dustbin(垃圾箱) in the room. It's time to get kicking with my next goal. And by writing this, I know I'm getting closer.(1)When the author(作者)looked through the papers in the folder, he .A. looked for a self-improvement bookB. laughed at the silly mistakes he madeC. dropped it into the dustbin right awayD. sat at the table and set life goals again(2)When the author first started to get goals for himself, he .A. didn't need to enter universityB. didn't use any goal tracking toolsC. was sure that he would win the victoryD. learned a lot from a self-improvement book (3)Why did the author stay back late after school?A. To be prepared to enter university.B. To learn more about goal setting.C. To make his teacher pay attention to him.D. To get the chance of climbing school gates.(4)The underlined word “ignited” means in the passage.A. reduced(减少)B. balanced(平衡)C. questionedD. raised(5)What can we learn about the author from the last paragraph?A. He regularly(规律地) tidies his room.B. He's not quite good at goal settingC. He is ready for the next goal.D. He hated those papers in the folder.【答案】(1)B(2)B(3)A(4)D(5)C【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者通过与读者分享自己的高中生活的回忆,告诉我们人生是由一个一个的目标组成的,我们要尽全力朝着自己确定的目标前进。