当前位置:文档之家› 曲靖市中考英语 英语阅读理解(含答案)

曲靖市中考英语 英语阅读理解(含答案)

曲靖市中考英语英语阅读理解(含答案)一、英语阅读理解专项练习试卷1.根据短文内容,判断正误。

I was 15 months old, a happy and carefree kid, until the day I fell. It was a bad fall. I landed on a piece of glass that cut my eye badly. From then on, my injured, sightless, cloudy gray eye lived on with me.Sometimes people asked me embarrassing (使人难堪的) questions. Whenever kids played games, I was the "monster". I was always imagining that everyone looked down on(瞧不起) me. Yet mum would say to me, "Hold your head up high and face the world." I began to depend on that saying. As a child, I thought mum meant, "Be careful,or you will fall down or bump into something because you are not looking. "As a teenager, I usually looked down to hide my shame. But I found that when I held my head up high, people liked me.In high school, I even became the class president, but inside I still felt like a monster. All I really wanted was to look like everyone else. When things got really bad, I would cry to my mum and she would look at me with loving eyes and say," Hold your head up high and face the world. Let them see the beauty that is inside instead of your appearance(外貌) ."My mum's love was the sunshine that made me bright. I had faced hard times, and learned not only to be confident(自信的) but also to have deep compassion(同情) for others. "Hold your head up high "has been heard many times in my home. I say it to my children. The gift my mum gave me will live on.(1)The writer imagined that everyone looked down on her because of her appearance. (2)People always asked her embarrassing questions.(3)The writer's mum said "Hold your head up high" to her to make her more confident. (4)The writer understood the saying very well as a child.(5)The writer is living with a warm and brave heart now.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)1【解析】【分析】本文讲了作者小时候因眼睛受伤导致外貌变丑而心情低落,在妈妈的帮助之下改变自己并变得自信的故事。

(1)细节理解题。

根据第二段Whenever kids played games, I was the "monster". I was always imagining that everyone looked down on me,可知作者总是想象每个人会因为她的外貌而瞧不起她,故答案为正确。

(2)细节理解题。

根据第二段Sometimes people asked me embarrassing questions,可知有时候人们会问使人难堪的的问题,而always意为总是,故答案为错误。

(3)细节理解题。

根据最后一段My mum's love was the sunshine that made me bright. I had faced hard times, and learned not only to be confident but also to have deep compassion forothers,妈妈的爱是照亮我的阳光,我面对困难,不仅学会了自信而且学会了深切的同情别人,可知妈妈让作者抬头是为了让她更自信,故答案为正确。

(4)细节理解题。

根据第二段As a child, I thought mum meant, "Be careful,or you will fall down or bump into something because you are not looking. "小时候,我认为妈妈的意思是:要小心,否则你会摔倒或者碰到什么东西因为你没有在看路,可知作者小时候不理解这句谚语,故答案为错误。

(5)细节理解题。

根据最后一段"Hold your head up high "has been heard many times in my home.I say it to my children. The gift my mum gave me will live on,“抬起你的头”这句话在我家听到过很多次,我也跟我的孩子们说,我妈妈给我的礼物将会永存,可知作者现在带着一颗温暖并勇敢的心生活,故答案为正确。

【点评】考查阅读理解,注意理解文章大意,根据题目去文章找到对应的信息,进行理解判断。

2.(2017·丽水)阅读理解DMy best friend Jenny and I got to the mall for shopping.She held up a white sweater and matching skirt.“Do you like this?”she asked.“It's great,''I said.Jenny nodded and continued looking while I moved about.touching the beautiful clothes.“ I'll try this on.”Jenny walked towards the dressing room.After a while,she came out in the outfit(一套衣服).She looked beautiful.I sighed. Part of me wanted to say how good she looked, but another part stopped the words coming out.Jenny was in such good shape that she'd look good in the outfit.Sometimes, I regretted choosing a best friend who was so pretty.God,why can't I be the one with the rich parents and the great look?More and more, I was envious(妒忌的)of her.“Well,Teresa,what do you think?”Jenny asked more than once.“Do you like it?''The outfit looked great on her,but I lied,“Not really.I think you need something with more colors.''“You think so?"Jenny said doubtfully.“Just believe me.We'll find something better,"I told her,pushing her back into the dressing room.“You just can't buy the first thing you see.”I did my best to get Jenny out of the store,away from that outfit.As we left,Jenny gave the sweater one last look.Just down the mall,we passed a yogurt place."My treat,''Jenny said,pulling out her wallet.I could never say no to chocolate,so we got some and sat down at a table.As Jenny talked without stopping about a million things,I thought about my feelings toward her.Those feelings weren't kind.Sitting there,▲Jenny was attractive(吸引人的)not just because of her good luck,but more because of her kindness.Treating me to chocolate was far from her only show ofgenerosity.She also let me drive her car and borrow her colothes.Finishing our chocolate,we headed for the next clothing store."Look at that red sweater.''Jenny said as we passed the window."It would be perfect for you.Soon maybe you'll have enough by saving your babysitting money to buy something like that.”A few minutes earlier,all I had heard was about saving my babysitting money.I had hated the fact that Jenny could ask her parents for anything,and they'd buy it for her.This time,though.I heard more.I heard the voice of someone who loved and cared me for who I was.I needed to express the same to her.(1)Teresa felt when Jenny came out of the dressing room in the new outfit.A. enviousB. excitedC. lonelyD. comfortable(2)Teresa and Jenny after they left the first clothing store.A. headed for the next clothing storeB. talked about the outfit Jenny wantedC. had some chocolate at a yogurt placeD. ended the friendship between them(3)Which of the following can be put in the blank?A. Jenny lent me some money.B. Jenny asked for more chocolate.C. I told Jenny my unkind feelings.D. I began to see Jenny in a new light.(4)We can infer(推断)that Teresa would that day.A. forget all about what had happenedB. ask her parents for money to buy somethingC. buy herself the red sweater in the next storeD. push Jenny back to the first store for the outfit【答案】(1)A(2)C(3)D(4)D【解析】【分析】短文大意:作者和好友去购物,好友看上了一套衣服非常好看,作者心里也觉得很美,但因为嫉妒心里她否认自己喜欢它,接下来她们喝了奶茶,在喝茶期间,作者重新看到了好友的善良,在接下来的购物中,作者意识到了好友对她的关心,同时决定以同样的关心去回报好友。

相关主题