当前位置:文档之家› 人教版英语初中英语阅读理解日常生活类经典

人教版英语初中英语阅读理解日常生活类经典

人教版英语阅读理解日常生活类经典一、英语阅读理解日常生活类(含答案详细解析)1.请阅读下面的海报,从每小题所给的A,B,C三个选下中选出一个最佳选项。

House fires often happened. So it appears necessary to learn something useful to protect family from them. The following poster in the neighborhood will tell you how to do it.Fire SafetyPut a smoke alarm in your house and test it every month. Half of all house fire deaths happen between 11 pm and 7 am. The risk of dying in a house fire is cut in half with working smoke alarms.Make sure your hearing aid, wheelchair or eyeglasses are next to your bed. Fire can spread through a house soon. You may have as little as two minutes to escape (逃离)safely. Be ready to act at once.Create a fire escape plan. 77% of families don't have a house fire escape plan to follow. That's one of the reasons why at least one child dies and 293 children are injured in a house fire every day.Don't call 119 until you are safely outside. During a fire, the first thing to do is to get out of house as fast as you can.A. A smoke alarmB. A pair of eyeglassesC. A wheelchair(2)We may have only ________ to escape from a house firm safely.A. half an hourB. 2 minutesC. 293 seconds(3)According to the poster, ________ can help save you from a house fire.A. stopping the fire from spreadingB. making and following a plan to escapeC. keeping awake betwren11 pm. and 7 am.(4)Call 119 for help ________.A. after you reach safelyB. as soon as you are ready to escapeC. when you find out what causes the house fire(5)The poster is put up in the neighborhood to help people learn to ________.A. plan their live as they wishB. save time as much as possibleC. protect themselves in a right way【答案】(1)A(2)B(3)B(4)A(5)C【解析】【分析】文章大意:文章讲述了当家庭火灾发生时,应该如何做才能够最安全,损失最小。

(1)细节理解题。

根据“The risk of dying in a house fire is cut in half with working smo ke alarms”可知,烟雾报警器会降低火灾的死亡, 故答案是 A。

(2)细节理解题。

根据“You may have as little as two minutes to escape (逃离)safely” 可知,故答案是 B。

(3)细节理解题。

根据“Create a fire escape plan. 77% of families don't have a house fire escape plan to follow. ”可知,77%的家庭没有可遵守的火灾逃离方案。

制定并且遵守逃离方案可以救助人们。

故答案是B。

(4)细节理解题。

根据“Don't call 119 until you are safely outside. ”可知,直到你安全到达户外后再打 119,故答案是 A。

(5)细节理解题。

根据“So it appears necessary to learn something useful to protect family from them.”可知张贴海报的目的是以正确的方式保护人们,故答案是C。

【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题比较简单,一般可以直接从文中找到答案。

2.阅读理解Hi, guys! Last week I read a book called Rabbits in Australia. Rabbits lookcute, but when they enter in large numbers, it's a problem. In Australia,rabbits have crowded into the land. They eat the plants that farmers grow.They eat the plants other animals need to eat, so other animals find it hard tolive.These days I'm reading Moby Dick. It's considered to be the "Great American Novel", or one of the greatest novels of all time. "The story takesplace on a whaling ship that sails the seas to find Moby Lick, a very largewhale.Well, I love detective stories. Last month I read The Stolen Letter. Thewriter brings me into the story of his characters' lives. He also introduces asense of mystery in the story. It keeps me interested until the very end of thestory.(1)What are Amy, Daniel and Simon talking about?A. Listening.B. Speaking.C. Reading.D. Writing.(2)The rabbits in the book Rabbits in Australia .A. are very cuteB. are in small numbersC. cause a problemD. find it hard to live in Australia(3)What type of book is Moby Dick?A. Science.B. Novel.C. Detective story.D. Travel.(4)What do we know about the book The Stolen Letter?A. It's set in Australia.B. It's about the writer's life.C. Its story happens on a ship.D. There's a sense of mystery in it.【答案】(1)C(2)C(3)B(4)D【解析】【分析】主要讲了Amy、Daniel和Simon谈论了自己的读书。

(1)细节题。

根据第一个表格Hi, guys! Last week I read a book called Rabbits in Australia.第二个表格These days I'm reading Moby Dick.第三个表格Well, I love detective stories.可知他们在谈论读书,故选C。

(2)细节题。

根据In Australia, rabbits have crowded into the land. They eat the plants that farmers grow. They eat the plants other animals need to eat, so other animals find it hard to live.在澳大利亚,兔子已经挤进了陆地。

他们吃农民种的植物。

它们吃其他动物需要吃的植物,所以其他动物觉得很难生存,所以兔子导致了一个问题,故选C。

(3)细节题。

根据These days I'm reading Moby Dick. It's considered to be the "Great American Novel", or one of the greatest novels of all time.可知它是一部小说,即novel,故选B。

(4)细节题。

根据Last month I read The Stolen Letter. He also introduces a sense of mystery in the story.可知这本书透露了神秘感,故选D。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

相关主题