2017年全国各省市中考英语阅读理解汇总新鲜出炉(附答案及解析)1心存感恩People once went hungry. A rich man who made bread and cakes sent for twenty of the 16 children in the town, and told them to take a loaf (条) of bread from a 17 every day till the hard days passed.The hungry children came together 18 , and argued for the bread, because each wished to have the largest one. Finally they went away without even thanking the good gentleman.But Gretchen, a poorly-dressed little girl, did not argue or 19 with the rest, but remained standing quietly far away from them. 20 the bad-mannered girls left, she took the smallest bread, which alone was left in the basket, kissed the gentleman’s hand, and went home.The next day the children were as bad-mannered as before, and poor, shy Gretchen 21 a loaf hardly the size of the one she got the first day. When she came home, her mother cut the loaf open. Many new shining pieces of 22 fell out of it.Her mother was very surprised and worried, and said, “Take the money back to the good gentleman at once, for it must have got into the dough (生面团) 23 mistake. Be quick, Gretchen! Be quick!”But when the little girl gave the rich man her mother’s 24 , he said, “No, no, my child, it was no mistake. I had the silver pieces put into the smallest loaf to give you. Always be as satisfied, quiet, and 25 as you now are. Go home now, and tell your mother that the money is your own.”参考答案和解析【主旨大意】本文是一篇记叙文。
主要讲述了一个富人每天向镇上的穷孩子发面包的故事。
在其他孩子都争抢最大的面包时,一个名叫Gretchen的小女孩并不争抢。
有一天她把面包带回家后,发现面包里装满了银币。
后来知道,这是富人对她的奖励。
这篇文章告诉我们不论处于什么环境,我们都要感恩,知足,并且有教养。
16. C【解析】考查形容词词义辨析。
kindest 最善良的smartest 最聪明的;poorest最穷的;thinnest 最瘦的。
由第二段第一句“The hungry children”可知指“最穷的”。
故选C。
17. B【解析】考查名词词义辨析。
bowl碗;basket篮子;kitchen厨房;fridge冰箱。
根据第三段最后一句中“which alone was left in the basket”可知是从篮子里面取出面包。
故选B。
18. D【解析】考查副词词义辨析。
luckily 幸运地;proudly 骄傲地;silently 沉默地;excitedly 兴奋地。
结合上下语境可知,饥饿的孩子看到有面包吃肯定很兴奋,故选D。
19. A【解析】考查动词词义辨析。
fight打架;play 玩耍;talk说话;jump 跳。
根据空格前的“argue”可知,小女孩不与别人争吵或打架。
故选A。
20. B【解析】考查连词词义辨析。
If 如果;When当……时;Because因为;Unless除非。
根据语境可知,指“当这些行为恶劣的女孩们离开的时候”。
故选B。
21. C【解析】考查动词词义辨析。
brought带来;tasted尝起来;received收到;noticed 注意到。
根据上段最后一句可知,Gretchen收到的是最后一条小面包,故选C。
22. A 【解析】考查名词词义辨析。
silver 银;bread 面包;gold 金子;glass 玻璃。
根据最后一段第二句中“silver pieces”可知选A。
23. D【解析】考查介词固定搭配。
by mistake 错误地,为固定搭配。
故选D。
24. B【解析】考查名词词义辨析。
thanks 感谢;message信息;wallet 钱包;praise 赞扬。
由句意可知,是小女孩向富人表达了她妈妈想要表达的信息,故选B。
25. A【解析】考查形容词词义辨析。
thankful感恩的;friendly 友好的;lively有生气的;lovely可爱的。
由第三段最后一句话可知,小女孩每次拿完面包后都会亲吻绅士的手对他表示感谢。
所以小女孩是心存感恩的,故选A。
2“丝绸之路”The Silk Road is the name of different roads that long ago connected Europe, Africa and Asia. People reached these different places along these roads. Scientists believe people began to travel the Silk Road about 3000 years ago. By the time the Chinese silk trade became important in the world, the Silk Road covered almost 6500 kilometres. It spread from Rome to China, which is from the West to the Far East.Traders travelling along the Silk Road carried silk, of course. They also carried and traded spices (香料), cloth, valuable stones and gold.There is a famous old story along the old road. It is said that Roman soldiers (士兵) travelled through central Asia. They started to live somewhere near the ancient Chinese village of Liqian. Some of these Romans married local Chinese women and the story of blue-eyed villages of China was started.During its busiest period, the Silk Road allowed people from many different cultures and countries to meet each other and mix. The Silk Road allowed the sharing of valuable goods and new ideas. These included people and trading goods from the Mediterranean, Persian, Magyar, Armenian, Bactrian, Indian and Chinese areas. All these peoples travelled the Silk Road, and they shared goods, stories, languages, and cultures.In modern times, the old Silk Road routes (路线) are still used, but now they are crossed by trains instead of camels and horses. There is even a Silk Route Museum in Jiuquan in China. It has over 35,000 objects from all along the Silk Road. In this way, China protects the history of many countries and peoples.31. How many kilometers did the Silk Road cover?A. About 3000.B. Nearly 6500.C. Almost 2000.D. Over 35,000.32. Traders carried all kinds of goods along the Silk Road. Which of the following is not mentioned in the passage? A. Silk. B. Cloth. C. Gold. D. Tea.33. Who married ancient Chinese women in the story of blue-eyed villages of China? A. Asian soldiers. B. African soldiers.C. European soldiers.D. American soldiers.34. What can we infer (推断) from the passage?A. Valuable things could not be sold along the Silk Road.B. The Silk Road allowed people from different countries to mix.C. Ancient Chinese along the Silk Road may be able to speak different languages.D. The objects in the museum in Jiuquan in China are from all along the Silk Road.35. Which part of a magazine can this passage come from?A. History and Geography.B. Sports World.C. Man and Animals.D. Popular Science.参考答案和解析【主旨大意】本文是一篇说明文,主要介绍了丝绸之路。