一、高中英语阅读理解1.阅读理解At the age of seven, while his friends were spending pocket money on things like candy and toys, Jose Adolfo was busy saving money for more essential purchases. To try to get his peers to do the same, the youngster from Arequipa, Peru came up with the innovative idea of an eco-bank, which allows kids of all ages to gain economic independence—while also helping the environment.Established in 2012, the Bartselana Student Bank is the world's first bank for kids. To open an account, kids have to bring in at least 5 kilograms of solid waste (paper or plastic) and establish a savings goal. Once accepted, all bank "partners" are required to deposit(存储) at least one additional kilogram of recyclables on a monthly basis and meet other requirements, such as attending financial education and environmental management workshops.The waste collected is sold to local recycling companies, who, thanks to Jose, pay a higher-than-market rate for everything brought in by Bartselana Student Bank members. The funds received are placed in the individual's account until his/her savings goal is reached. The account holder can then withdraw his/her money, or choose to leave it and continue to grow for a bigger target. "At the beginning, my teachers thought I was crazy," Jose recalls. "They did not understand that we are not the future of the country but its present. Luckily. I had the support of the school principal."By 2013, the bank had over 200 members who brought in one ton of recyclable waste. Today, the eco-bank, which now has the support of several local institutions, has ten educational centers. They are designed to teach the over 3,000 members both finance and environmental management. On December 6, 2018, in response to the growing demand, Bartselana Student Bank began accepting applications from kids all across Peru.As the teenager says, "Together we can change the world. We just need an opportunity."(1)What is the purpose of the eco-bank?A. To involve kids in the management of the local recycling companies.B. To help kids get pocket money to spend on things like candy and toys.C. To show kids how important it is to learn environmental management.D. To get kids to help the environment and be economically independent.(2)What duty does an eco-bank member have to perform?A. Attending financial education workshops.B. Bringing in 5 kilos of waste.C. Saving one kilo of solid waste weekly.D. Establishing a savings goal.(3)What does the underlined part in Paragraph 4 mean?A. Kids are more responsible when growing up.B. The future of the country relies mainly on kids.C. Kids can contribute to the society though young.D. The present is a vital period for kid development.(4)Which of the following words can best describe Jose?A. Generous.B. Crazy.C. Flexible.D. Influential.【答案】(1)D(2)A(3)C(4)D【解析】【分析】本文是一篇说明文,巴塞拉纳学生银行成立于2012年,是世界上第一家儿童银行。
为了开户,孩子们必须携带至少5公斤的固体废物(纸或塑料),并设定一个储蓄目标。
回收的垃圾被卖给当地的回收公司,多亏了Jose,这些公司为巴塞拉纳学生银行成员带来的所有东西支付高于市场的价格。
(1)考查细节理解。
根据第一段中的“the youngster from Arequipa, Peru came up with the innovative idea of an eco-bank, which allows kids of all ages to gain economic independence—while also helping the environment.”可知eco-bank的目的是让孩子们帮助环境和变得经济独立。
故选D。
(2)考查细节理解。
根据第二段中的“Once accepted, all bank “partners” are required to deposit(存储) at least one additional kilogram of recyclables on a monthly basis and meet other requirements, such as attending financial education and environmental management workshops.”可知所有银行的“合作伙伴”必须每月至少额外存放一公斤可回收物品,并满足其他要求,例如参加金融教育和环境管理研讨会。
故选A。
(3)考查词义猜测。
根据第四段中的“By 2013, the bank had over 200 members who brought in one ton of recyclable waste. Today, the eco-bank, which now has the support of several local institutions, has ten educational centers.”可知到2013年,世界银行已有200多名成员,他们带来了一吨可回收垃圾。
如今,生态银行已经得到了几个当地机构的支持,拥有十个教育中心。
即可知生态银行是给社会带来了贡献的,即划线部分的意思是作为生态银行成员的孩子们虽然年轻,但是可以为社会做贡献。
故选C。
(4)考查推理判断。
根据最后一段中的“As the teenager says, ‘Together we can change the world. We just need an opportunity.’”可知Jose提到我们可以一起改变世界,我们只是需要一个机会。
与上文因为Jose为生态银行成员带来的东西支付高于市场的价格,而使得银行成员有了增加,并得到了当地机构和教育中心的支持,可知Jose是“有影响力的”。
故选D。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇文化类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。
2.阅读理解A home science experiment recently took the world by storm. Two teens from Toronto, in Canada, sent a Lego man rising above the Earth and captured their tiny astronaut's trip on film.Mathew Ho and Asad Muhammad, both 17, used a weather balloon to launch their plastic lego model 16 miles above the Earth. This is inside a part of Earth's atmosphere.The two teens were inspired by a similar project performed by students at the Massachusetts Institute of Technology(MIT). The MIT students had launched a weather balloon with a camera into near space and taken many unusual images of the Earth. Mathew and Asad then spend four months figuring out how to launch their own spacecraft into the space.Travelling to space is expensive for NASA, but Mathew and Asad worked hard to keep their costs down. They bought much of their equipment used and even sewed the Lego man's parachute by hand. In total, the project cost only$400."We had a lot of anxiety on launch day because there were high winds when we were going up," Mathew told reporters. They had to pump extra helium(氦)into the balloon so that it would rise quickly and avoid being blown too far off course by the strong winds.The toy astronaut's journey lasted 97 minutes before the balloon broke and he fell back to Earth. Mathew and Asad then spent two weekends looking for their spacecraft. It had landed 76miles away from the launch site.The student scientists are currently finishing up their final year of high school and applying for colleges. They are also looking into more do-it-yourself space projects."I guess the sky is not really the limit anymore," Mathew told reporters. "We never knew we'd get this far. It's been a lesson for us that hard work pays off."(1)By saying "took the world by storm" in the first paragraph, the writer meant the experiment______________.A. destroyed the worldB. flooded the worldC. fascinated the worldD. managed the world(2)Which of the following about the students at the Massachusetts Institute of Technology is right?A.They were examples for Mathew Ho and Asad Muhammad.B.They helped Mathew Ho and Asad Muhammad to achieve dream.C.They launched weather balloon together with Mathew Ho and Asad Muhammad.D.They studied with Mathew Ho and Asad Muhammad in the same school.(3)How did Mathew Ho and Asad Muhammad keep their costs down?A.By sewing the weather balloon themselves.B.By borrowing spacecraft from the MIT students.C.By making their spacecraft by hand.D.By using second-hand equipment.(4)What problems did Mathew Ho and Asad Muhammad have on launch day?A.They ran out of helium.B.The wind was too strong.C.The balloon suddenly broke.D.Their spacecraft was blown away.【答案】(1)C(2)A(3)D(4)B【解析】【分析】这是一篇记叙文。