【英语】七年级英语上册阅读理解测试题及答案一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.根据短文内容,选择正确答案。
Happy New YearLots of fun is waiting foryou on New Year's Eve!Chinese foodBeijing Restaurant: 5:00 p.m. ~ 7:00 p.m.Lion & dragon dance fromGuangdong and FujianCentral Square(中心广场), 1:00p.m. ~ 5:00 p.m.FireworksCentral Square, 8:00 p.m. ~ 11:00 p.m.The New Year parade(游行)Tianjin Street, 2:00 p.m. ~ 4:00 p.m.Chinese music & danceCentral Square, 5:00 p.m. ~ 8:00 p.m.Sunday Date: Sunday, January 22nd, 2012Place: ChinatownMore programmes(节目) are on CCTV. Let's welcome the New Year together!(1)If you want to watch the lion and dragon dance in Chinatown, you can go to _______.A. GuangdongB. FujianC. Tianjin StreetD. Central Square(2)The parade starts at _______.A. 8:00 in the eveningB. 2:00 in the afternoonC. 4:00 in the afternoonD. 8:00 in the morning(3)Chinese music & dance will last(持续) _______.A. three hoursB. two hoursC. four hoursD. five hours(4)When is the Spring Festival in 2012?A. It's on Saturday.B. It's on January 22nd.C. It's on January 23rd.D. Is on January 1st.(5)Which of the following is NOT TRUE?A. You can enjoy Chinese food in Beijing Restaurant.B. You can find more programmes on the radio.C. People will set off fireworks in Central Square.D. All the activities are in the afternoon or in the evening.【答案】(1)D(2)B(3)A(4)C(5)B【解析】【分析】主要讲了关于新年的一些有趣的事情。
(1)细节题。
根据Lion & dragon dance from Guangdong and Fujian Central Square(中心广场)可知舞龙灯在广东和福建的中心广场举行,故选D。
(2)细节题。
根据The New Year parade(游行)Tianjin Street, 2:00 p.m. ~ 4:00 p.m.可知新年游行在下午2点到4点,故选B。
(3)细节题。
根据Chinese music & dance Central Square, 5:00 p.m. ~ 8:00 p.m.可知中国音乐和舞蹈在下午5点到8点,持续三小时,故选A。
(4)细节题。
根据Sunday Date: Sunday, January 22nd, 2012可知2012年1月22日是新年,春节是1月23日,故选C。
(5)细节题。
根据More programmes(节目)are on CCTV.可知更多的电视节目在中央电视台上,不在收音机上。
故选B。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
2.阅读理解Hi, everyone! My name is Guo Ailun. And my English name is Allen. I come from Liaoning, China. I'm 22 years old, and I look really tall and strong. I'm a basketball player. I love basketball very much and I play it quite well.My uncle was a great basketball player in the national team (国家队) in the past and my father loves basketball too. So I started to play basketball early. And I began to play for our country as a player when I was only 14. Basketball is my favourite sport. I play it every day. It makes me happy.Tony Parker is my favourite basketball player in NBA. I want to be a member of NBA and play with Parker some day. I hope my dream comes true.Do you want to be a basketball player like me? Then you must play it hard.(1)Allen is __________ years old.A. twelveB. fourteenC. twenty-twoD. thirty-four(2)Allen's _________ was a basketball player.A. brotherB. fatherC. uncleD. mother(3)Basketball makes Allen _________.A. strongB. tallC. busyD. happy(4)Allen's dream is to ___________.A. be a basketball playerB. be a member of NBAC. meet Parker some dayD. talk about basketball with Parker(5)Which is the best title (标题) of the passage?A. Allen and basketballB. Allen's basketball familyC. Play basketball hardD. Allen's hero, Tony Parker【答案】(1)C(2)C(3)D(4)B(5)A【解析】【分析】文章大意:短文介绍了来自辽宁的郭艾伦,英文名叫艾伦,是一名篮球运动员。
从14岁开始为国家队效力,打篮球使艾伦很快乐,梦想是成为一名NBA篮球运动员。
(1)细节理解题。
根据短文中的句子“And my English name is Allen. I come from Liaoning, China. I'm 22 years old,”可知,艾伦今年22岁了,故答案为C。
(2)细节理解题。
根据第二段中开头的句子“My uncle was a great basketball player in the national team (国家队)in the past”可知,艾伦的叔叔是一名篮球运动员,故答案为C。
(3)细节理解题。
根据短文中的句子“Basketball is my favorite sport. I play it every day. It makes me happy.”可知,打篮球使艾伦很快乐,故答案为D。
(4)细节理解题。
根据短文中的句子“I want to be a member of NBA and play with Parker some day.”可知,艾伦的梦想是成为一名NBA篮球运动员,故答案为B。
(5)主旨大意题。
文章大量的篇幅都是介绍艾伦和他所钟爱的篮球,故答案为A。
【点评】考查阅读理解,主要考查了细节理解题和主旨大意题,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
3.根据短文内容选择答案。
(C)Mr. and Mrs. Su don't often go out in the evening, but today they go out for a walk after supper. They go to the park and have a good time there. On their way home, Mr. Su says to Mr. Su, “Look! A woman is running in the street and a man is running after her.” Mr. Su says, “What's the matter? Let's go and help her.”Now the woman gets near them. Mr. Su asks, “Shall we help you?” “No, thank you,” the woman says, “My husband and I are running home, and the slower one does the housework.”(1)In the evening, Mr. and Mrs. Su often __________.A. go out for a walkB. go out and watch people runningC. stay at homeD. stay at home and do housework(2)Mr. and Mrs. Su have a good time __________.A. at homeB. in the parkC. in the streetD. today(3)They see __________ are running in the street.A. a womanB. a manC. a man and a womanD. many people(4)The woman is running __________ the man.A. beforeB. afterC. besideD. behind(5)Housework is __________.A. homeworkB. exercises people do in their housesC. staying in the houseD. cleaning, washing and cooking【答案】(1)C(2)B(3)C(4)A(5)D【解析】【分析】(1)细节理解题, 根据文中语句“Mr and Mrs Su don’t often go out in the evening, but today they go out for a walk after supper.”理解可知,故选C.(2)细节理解题, 根据文中语句“They go to the park and have a good time there.”理解可知, 故选B.(3)细节理解题, 根据文中语句“Look! A woman is running in the street and a man is running after her.”, 故选C。