当前位置:文档之家› (英语)高一英语阅读理解试题(有答案和解析)及解析

(英语)高一英语阅读理解试题(有答案和解析)及解析

(英语)高一英语阅读理解试题(有答案和解析)及解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解Three boys were enjoying themselves in their hometown of Bovina, Mississippi .However, their lives were turned upside down when they discovered the jawbone of a Mastodon (齿乳象).Brothers Shawn and Caid Sellers and cousin Michael Mahalitc found the prehistoric bone in a piece of earth that was recently plowed (犁、耕)."I thought it was a log," Caid said. "I tried to pick it up and it was really heavy and I saw teeth on it." The bone weighed about 50 pounds. They eventually got the bone to their home and fitted it in their tub (浴盆), but it took their collective strength, might and a golf cart, to carry the large Mastodon bone."They didn't expect to find that," Michael's mom said. "Now that they have, I believe that they will be more aware of their surroundings and what they're digging up when they are digging and playing.""We've gotten a lot of petrified (石化的) wood and Civil War relics from the area and that's what I thought it was," the brothers' mother said. "This is our first set of teeth we've found. So we thought it was their imagination. We were quite surprised to see that it was not their imagination."They were exploring near the brothers' home. Lo and behold (真想不到), they saw what they thought resembled a fossil. It was the curator of paleontology (古生物负责人) of the Mississippi Museum of Natural Science, George Phillips, who first identified the bone as a "very mature individual."The Mastodon was a mammal who lived during the prehistoric times. They had long tusks and trunks, like elephants. They were clearly different from their modern-day counterparts, as well as woolly mammoths (猛犸).(1)How did they find the jawbone of a Mastodon?A. With great efforts.B. By chance.C. Instructed by an expert.D. Through imagination.(2)At first the brothers' mother thought the jawbone was .A. from people who died in the Civil WarB. the bone from a very mature individualC. like a log or somethingD. the prehistoric bone(3)The discovery of the jawbone of a Mastodon is important mainly because it .A. helps people to know more about the Civil WarB. teaches kids to be more aware of their surroundingsC. promotes the research on more prehistoric creaturesD. attracts the Mississippi Museum of Natural Science(4)Which of the following can be the best title for the article?A. Prehistoric Bones Recently Found in MississippiB. Not Petrified Wood Nor Civil War RelicsC. First Identifying Bone as a "Very Mature Individual"D. Unexpectedly Discovering Mastodon Jawbone【答案】(1)B(2)A(3)C(4)D【解析】【分析】本文是一篇记叙文,美国密西西比的三个男孩在玩耍的时候无意中发现了齿乳象的颚骨,起初他们并不知道这是史前生物的遗骸,所发现的遗骸对史前生物的研究有较强的促进作用。

(1)考查细节理解。

根据第一段“Three boys were enjoying themselves in their hometown of Bovina, Mississippi .However, their lives were turned upside down when they discovered the jawbone of a Mastodon (齿乳象).”可知他们是在玩耍的时候无意中发现齿乳象的颚骨的。

故选B。

(2)考查判断推理。

根据第四段中的“We've gotten a lot of petrified (石化的) wood and Civil War relics from the area and that's what I thought it was”可知之前他们曾经发现过一些石化的木材以及内战时的遗物,所以他的母亲认为这次他们发现的还是内战里死亡的人的遗物。

故选A。

(3)考查推理判断。

根据倒数第二段中的“ I t was the curator of paleontology (古生物负责人) of the Mississippi Museum of Natural Science, George Phillips, who first identified the bone as a ‘very mature individual.’”“可知齿乳象的颚骨的发现可以促进对史前生物的研究。

故选C。

(4)考查主旨大意。

本文是一篇记叙文,美国密西西比的三个男孩在玩耍的时候无意中发现了史前巨物齿乳象的颚骨,起初他们并不知道这是史前生物的遗骸,所发现的遗骸对史前生物的研究有较强的促进作用。

故选D。

【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。

2.阅读理解It was when I was walking to my office, trailed by three young people whose ages ranged from 16 to 25, flowing down the corridor behind me like the tail of a kite, that I thought of it for the first time.This could be because I am not actually a mother. Until recently, I was not a "real" stepmother either. But I have been living with the man who is now my husband, Bernardo for 10 years and in those 10 years, not only have his younger daughters spent every other weekend and half of their school holiday with us but also his son has lived with us full-time. In fact, when Bernardo asked me to move in, he asked his son for permission first.Being a step mum is hard enough but being a sort-of-step-mother is about the most awkward position a mature woman can find herself in. With my sort-of-steppies, I have occupied a place of influence, power and sometimes extreme anger by turns. I have stepped on a delicate path between being a grown-up friend, a bridge of influence with their father, the woman of the house, and a figure of authority – but not too much.Love the kids or hate them, you must always remember that no matter how much you cook, clean, hug, comfort and discipline, you will never actually count.To survive, I trained myself to love the stepkids as hard as I could, but not to care. It's a handy piece of good mental health trickery I recommend to anyone in my position. I can help with homework, yes, but not bother about the results of that homework. I can teach them good manners, but not care about the bad habits they learn at home. Semi-detached is the position.(1)Which of the following is true about Bernardo?A. Bernardo seldom cares about the kids.B. Bernardo dislikes living with his kids.C. Bernardo respects the opinion of his kids.D. Bernardo doesn't recognize his wife as a "real" stepmother.(2)What does the author think of her role in the family?A. She was totally favored by the kids.B. She has acted as an enemy of the kids.C. She didn't have any influence in the family.D. She was the communication bridge between kids and their father.(3)What's the author's advice for stepmothers in the last paragraph?A. Be partly engaged in kids' life.B. Care little about kids' behavior.C. Seldom get involved in kids' homework.D. Become the absolute authority of the family.【答案】(1)C(2)D(3)A【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了作为一个继母应该如何与孩子相处才是一个适当的度。

相关主题