人教pep小升初英语阅读理解及答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读理解Everybody(每个人) wants to be healthy. You know food is very important(重要的).There are many healthy food. You can have more bananas, apples,oranges, tomatoes and carrots because fruits and vegetables are good for you.But don't eat too much chocolate. It's not good for you. It's not good healthyfood. Healthy food can make you grow(成长)and make youstrong(强壮的)and happy. Remember there is a saying, 'Anapple a day keeps the doctor away.' Sports can also keep you healthy. Get upearly and do some sports every day. Don't be lazy! You will be healthy andhappy.(1)Which is right?A. Everybody is healthy.B. We want to be healthy.C. We are important.(2)What are vegetables?A. Apples and pears.B. Chocolate and sweets.C. Tomatoes and carrots.(3)Why are healthy foods good for you?A. They make you happy.B. They make you grow strong.C. They make you grow and make you strong and happy.(4)"An apple a day keeps the doctor away." means:A. The doctor goes away when he sees an apple.B. The doctor runs away when you give him an apple.C. You eat an apple every day and you can be healthy.(5)The word “lazy” means:A. 懒惰的B. 忙碌的C. 兴奋的【答案】(1)B(2)C(3)C(4)C(5)A【解析】【分析】大意:介绍哪些食物利于我们的健康,哪些食物不利于我们的健康。
同时,多运动也可以让我们有一个健康的身体。
(1)根据原文Everybody wants to be healthy.每个人都想变得健康。
A选项:每个人都很健康;B选项:我们想变得健康;C选项:我们很重要。
可知,与原文符合的是B选项。
故答案选:B。
(2)句意:哪些是蔬菜?A选项:苹果和梨。
这两种食物是水果。
B选项:巧克力和糖。
C选项:西红柿和胡萝卜。
两者均是蔬菜。
故答案选:C。
(3)根据原文Healthy food can make you grow and make you strong and happy.健康的食物可以让你成长,让你变得强壮且快乐。
A选项:它们让你快乐;B选项:它们让你长得更强壮;C选项:它们可以让你成长,让你变得强壮且快乐。
与选项C符合。
故答案选:C。
(4)句意:每天一个苹果,医生远离我。
A选项:当医生看见苹果a,他会离开。
B选项:当你给医生一个苹果,他会逃跑;C选项:你可以每天吃一个苹果,你可以变得健康。
符合原文的是C选项。
故答案选:C。
(5)根据前文Get up early and do some sports every day.每天早起并做运动,可知,Don't be lazy表示的含义和前句相反,即不要懒惰。
故答案选:A。
【点评】考查情景交际。
注意理解全文,掌握文章大意;理解题干,在原文中寻找对应的内容,再进行选择。
2.阅读理解阅读理解,选择正确答案。
Most English people have four meals(餐饭)a day .They are breakfast, lunch, afternoon tea and dinner. People usually have breakfast at any time from seven to nine in the morning. They'd like to have eggs,bread and milk. English people drink tea or coffee for breakfast. Lunch comes at 1:00pm.Afternoon tea is from four to five in the afternoon and the dinner is about half past seven. First they have soup(汤),then they have meat or fish with vegetables. After that they eat some other things such as bananas, apples and oranges. But not all English people eat like that. Some of them have their dinner in the middle of the day. Their meals are breakfast, dinner, afternoon tea and supper and all these meals are very necessary(必要的).(1)Many English people have _____meals a day.A. twoB. threeC. fourD. five(2)People may have_____ for their breakfast according to the passage.A. tea and eggsB. hamburgers and teaC. coffee and saladD. eggs and fish(3)People have lunch at ______.A. anytimeB. nineC. fiveD. one(4)People don't have _______ for their dinner.A. bananas and applesB. soup and meatC. meat and fishD. porridge(5)In some English families, dinner comes ________.A. in the morningB. at noonC. on SundayD. in the afternoon【答案】(1)C(2)A(3)D(4)D(5)B【解析】【分析】①根据所给的短文,Most English people have four meals a day.大多数英国人有四餐.故答案为C.②根据所给的短文,People usually have breakfast at any time from seven to nine in the morning.They'd like to have eggs,bread and milk..人们通常在早上7点到9点吃早餐.他们想有鸡蛋,面包和牛奶.故答案为A.③根据所给的短文,Lunch comes at 1:00pm.午餐时间是下午一点.故答案为D.④根据所给的短文,Afternoon tea is from four to five in the afternoon and the dinner is about half past seven. First they have soup(汤),then they have meat or fish with vegetables.下午茶从4点到5点,晚餐大约在7点半.首先是汤,然后是肉或鱼配蔬菜.故答案为D.⑤根据所给的短文,But not all English people eat like that. Some of them have their dinner in the middle of the day.但并不是所有的英国人都这样吃.他们中的一些人在中午吃饭.故答案为B.【点评】本题考查了阅读理解,描述英国人三餐的时间和吃的什么,先翻译短文然后选择合适的选项完成句子.3.阅读理解阅读理解,判断正误。
Changchun was very poor 100 years ago. Now it is a beautiful city. There are a lot of people. There are many workers, businessmen, doctors, teachers and students.Jingyue park is in the east of Changchun. It's the biggest park in Changchun.There are different trees there. There is a lake in the park. It's Jingyue pool.Nanhu park is in the south of Changchun. It is the most beautiful-park. A lot of people go there to have a picnic at the weekend.Changchun park is in the west of Changchun. It is famous for tulips. There are many tulips of different colours in it. They are in bloom in summer.North Lake park is in the north of Changchun. It is a new park. It's big, too.Changchun is very great. It's a park city.(1)Changchun was not poor many years ago.(2)Changchun is a beautiful city now.(3)People do many different jobs.(4)North Lake park is the biggest park in Changchun.(5)A lot of people go on a picnic in Jingyue park.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)0(5)0【解析】【分析】大意:介绍长春的现状以及其其中几大公园。