当前位置:文档之家› 2020年中考英语阅读理解解题技巧精讲课件(广东版)

2020年中考英语阅读理解解题技巧精讲课件(广东版)


交际性和教育意义。
◦ A篇短文一般是应用文,包括广告宣传、 通知、标识辨认、书籍目录、学校新闻及 图书馆通知等。这类文章具有较强的交际 性和实用性,旨在考察考生在日常生活中 运用、理解及处理信息的能力。短文内容
近四年广东省卷阅读理解的统计与 分析
2011 2012 2013 2014
事实细节 猜测词义 推理判断 概括主旨/题目 数学计算
Since then, Barbie doll, as everyone called her,has become the most successful toy doll in history. Her parent,the Mattel Company,said that 90% of all American girls between 3 and 10 have at least one Barbie at home.
3)Which of the following best expresses the main idea?
4)Which is the subject discussed in the text?
6)What’s the best title of the passage?
例题:
Fifty-three years ago Barbie Millicent Roberts first appeared in the world of toys.
干扰项1 可能属文中某个具体事实或细节。
干扰项2 可能属从文中某些 (不完全的) 事 实或细节片面推出的错误结论。
干扰项3 可能属非文章事实的主观臆断。
主旨大意题的常见的提问形式:
1)What does the writer mainly tell us?
2)Which of the following can summarize the main idea of this text?
A篇: 4
0
1
0
0
B篇: 1
1
2
1
0
A篇: 2
0
2
0
1
B篇: 2
1
0
1
A篇: 5
0
0
0
0
B篇: 3
1
0
1
0
A篇: 2
1
1
1
0
近四年省卷阅读理解的统计与分析
◦ C篇: 技巧:划出左栏的关键字,一一与右栏的内容配对,找出 最符合的答案

年份
内容
2011
根据宠物启事,寻找自家的宠物
2012
Mattel is planning big celebration for Barbie's 53rd birthday. Fashion designers from all over the world have been called
1、What is the best title of the passage?
It is good news that on the international market. Barbie is still No. 1. although Mttel is selling ferwer Barbies in the United States three years, sales in other countries are still going up.in January 2009, Mattel opened its first Barbie store in Shanghai, where girls can shop, eat, drink or even become fashion designers for their own Barbies.
However, Barbie is facing some trouble at present (现在). There are many similar dolls on the market in competition with her. Another doll named Bratz, for example, come to life thirteen years ago. She looked more like today’s pop stars with heavy makeup(浓 妆) and miniskirts. And her company offers more kind of clothes too.
A. First Barbie Shop in Shanghai B. Barbie’s Past and present C. Barbie’s 53rd Birthday Party D. Barbie Lost Her Magic 技巧: 1、先了解文章的主要意思,大概是说了什么事情。 2、根据每段的段落大意(开头前面几句),总结归纳文章的 主旨 3、利用排除法,排除掉干扰项
It seems that Barbie has lost her magic among older girls. “ For younger girls, playing with a Barbie is much fun. But when you get older, you want something smarter and more modern,” says Vera Shepherd, a shop assitant in a New York toy store.
分析情况

近四年广东中考英语阅读理解部分包括: 阅读理解(A、B篇)和配对阅读(C篇)
两部分。

阅读理解考查的是学生掌握阅读材料的 主旨大意的能力,以及对材料细节的理解
和快速获取关键信息的能力。近四年省卷
阅读理解题所涉及的内容丰富、题材广泛、
主要包括广告、日常生活及科普知识等。
选材多贴近学生的日常生活,富有时代感、
根据病人的健康问题,选择合适的专科医生
2013 2014
根据每个人的需求,选择合适的商品。 根据每个人的兴趣描述,选择适合的网站
有关阅读理解题目主要有以 下四种:

主旨大意型
事实细节型

词义猜测 型

推理判 断型
一、主旨大意题 (除法干扰项)
这类题型的正确答案,一般来说不会在文中直接找到,需 要根据文章意思全面理解而归纳概括出来的;但不能太笼 统、言过其实或以偏概全。但在选项中也不免出现一些干 扰项,例如:
相关主题