2020届高考英语二轮复习任务型阅读(七选五)解题技巧及典例剖析【考点清单】1. 主旨句典例1(2016·全国Ⅱ)Some people may think that a garden is no more than plants, flowers, patterns and masses of color. Others are concerned about using gardening methods that require less water and fewer fertilizers(肥料).38.However,there are a number of other reasons that might explain why you want to gar-den. One of them comes from our earliest years. ·Recall(回忆)your childhood memoriesOur model of what a garden should be often goes back to childhood. Grandma's rose garden and Dad's vegetable gar-den...A. Know why you gardenB. Find a good place for your own gardenC. It's our experience of the garden that mattersD. It's delightful to see so many beautiful flowers 主题句段落 标题 浏览其他段落标题,观察其表达阅读整段内容,提炼主题思想,阅读选项寻找体现主题思想的原词、同义词、近义词或同根词 段落主题句 根据段落一致性原则,查找同义词、近义词或同根词,推断主题句E. Still others may simply enjoy being outdoors and close to plantsF. You can produce that kind of magical quality in your own garden, tooG. For each of those gardens, write down the strongest memory you have[解题思路]本题考查主题句。
首先形式上要与第二个标题“Recall(回忆)your childhood memories”一致,故在A项和B项之间选择。
再根据本段倒数第二句“However, there are a number of other reasons that might explain why you want to gar-den."可知,本段主要讲要弄清自己为什么要种植花木。
【答案】:A典例2(2017·全国Ⅱ)In order to make a change, you need to decidewhy it's important. Do you want to get up in time to have break-fast with your family, get in some exercise, or just be better prepared for your day? Once you are clear about your reasons, tell your family or roommates about the change you want to make .· Rethink mornings. Now that you know why you want to. ..A. Get a sleep specialist.B. Find the right motivation.C.A better plan for sleep can help.D. And consider setting a second alarm.E. If the steps you take are working, keep it up.F. Stick to your set bedtime and wake-up time, no matter the day.G. Reconsider the 15 minutes you spend in line at the cafe to get coffee.[解题思路]本题考查段落主题句。
形式上应与下一个标题Reconsider morning一致,故在A、B、F和G之间选择。
再根据空后谈到要改变,先要说清楚做出改变很重要的原因;后面谈到一旦明白了其中的原因,就可以告诉你的家人或室友你想做出改变;由此可以推断出这段总的说找到正确的动机,因此本空选B。
【答案】:B2. 过渡句典例1(2016·全国I 片段)One is the establishment(制定)of broad basic policies with respect to production; sales; the purchase of equipment, materials and supplies; and accounting. _________The third relates to the establishment of standards of work in all departments .E. The second aspect relates to the application of these policies by departments.F. In the theory of business management, organization has two main aspects.[解题思路]根据上下文所提到的one 和下文所得到的the third 可知,这里是按照顺序排列,此处应该是第二条,与E 项The second aspect...吻合。
【答案】:E表示并列关系的词有:first(ly),second(ly),…;first,then/next,...;in the first place, in the second place...;for one thing, for another(thing),...;to begin with, to conclude 等词,表明前后句是逻辑上的并列关系,空格处很有可能是个并列的句子。
典例2(2015·北京片段)First, understand that some opportunities(机会) for daydreaming are better than others. Feeling safe and relaxed will help you to slip into daydreams. ________ and if you want to improve your chances of having a 过渡句 段落内部过渡句 段落间过渡句 阅读空格前后内容,挖掘内在逻辑关系,注意衔接词和体现逻辑关系的信号词 (this/that/these/those/such/it...)和核心词汇的重复,同时注意该段主题句阅读上一段的结尾和下一段的内容,注意衔接词和体现逻辑关系的信号词(next, also, in addition, however...)creative idea while you're daydreaming, try to do it while you are involved in another task-preferably something simple, like taking a shower or walking, or even making meaningless drawings.A. Having interesting things to think about also helpsD. At one time, daydreaming was thought to be a cause of some mental illnesses.[解题思路]选项A中的also helps与空格前面句子中的help相对应,且两句话的主语形式统一,都说的是“做白日梦”的条件。
【答案】:A递进关系主要指英语行文中后句对前句是一种顺承逻辑关系。
表示递进关系的词有:too, also, besides, further, furthermore, moreover, what's more, in addition, as well, to make matters worse, not...but...,not only...but also等。
典例3(2014·辽宁片段)·Protect against UV rays(紫外线).Long-term stay in the sun creates risk to your eyes. No matter what the season is, it's extremely important to wear sunglasses.___________C. They can properly protect your eyes.D. Stay in good shape by taking more vitamins.[解题思路]空白处前面的句子“N o matter what the season is,it's ex-tremely important to wear sunglasses."意为“无论是什么季节,戴太阳镜是极其重要的”,属于总结概括句。
选项C意为“它们可以适当地保护你的眼睛”,本句是对上句观点的举例说明,能很好地顺接语境。
【答案】:此题属例证关系,故选C前后句的某句是为了证明另一句而举的例子。
例证的形式具有多样性,思维过程基本是归纳(从例子到观点)和演练(从观点到例子)。
典例4(2013·全国Ⅱ片段)Get a coach_________, so get help. Since there are about a billion companies out there all ready to offer you public speaking training and courses, here are some things to look for when deciding the training that's right for you.A. You aren't like anybody elseD. Check the rules about dos and don'tsE. Whatever the presentation, public speaking is tough[解题思路]根据“so get help”可知应填一个表示原因的句子。