当前位置:文档之家› 人教精通版小学五年级上册英语阅读理解专项习题及答案解析

人教精通版小学五年级上册英语阅读理解专项习题及答案解析

人教精通版小学五年级上册英语阅读理解专项习题及答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。

CHi, my name's Ann. Sue is my friend. She lives on Green Street. It's near her school. So she walks to school. Tomorrow (明天)is 6th October. It is her birthday. She is seven. She will have a birthday party. It begins at half past three in the afternoon. She likes pink. I have a pink card for her. We can sing and dance. She likes singing. She is good at singing. She wants to be a singer in the future.(1)Sue lives near school. She goes to school .A. on footB. by bikeC. by bus(2)—When's Sue's birthday?—A. It's on 10th October.B. It's on 6th October.C. It's on 1st May.(3)Sue's birthday party begins at in the afternoon.A. three o'clockB. half past threeC. half past four(4)Sue likes . She wants to be a in the future.A. sing, singerB. sings, singerC. singing, singer【答案】(1)A(2)B(3)B(4)C【解析】【分析】这是一篇介绍朋友Sue的情况的短文.(1)这是细节理解, 根据短文叙述So she walks to school. (因此她步行去学校. )可知是步行. A选项意思是: 步行; B选项的意思是: 骑自行车; C选项的意思是: 乘公交. 故答案为: A.(2)这是细节理解, 根据短文叙述Tomorrow (明天)is 6th October. It is her birthday. (明天是10月6日. 是她的生日.)可知是10月6日. A选项是: 它在10月10日. B选项的意思是: 它在10月6日. C选项是: 它在五月一日. 故答案为: B.(3)这是细节理解, 根据短文叙述 It begins at half past three in the afternoon.(它在下午3点半开始.)可知在下午3点半. A选项是3点; B选项是: 3点半; C选项是: 4点半. 故答案为: B.(4)这是细节理解, 根据短文叙述 She likes singing. She wants to be a singer in the future.(她喜欢唱歌. 她将来想成为一名歌手.)可知应填singing和singer. 故答案为: C.【点评】这是考查阅读能力的题目. 首先仔细阅读短文, 然后根据问题在短文里找到对应的叙述, 最后选择合适的选项.2.阅读理解判断下列句子是否与短文相符,AMy name's Linda. I'm ten. I'm tall and thin. I like singing and dancing. I am good at singing. I want to be a teacher in the future. I like Music. I want to teach Music. Leo is my brother. He is twelve. He likes swimming and running. And he is good at swimming. He wants to save people. He wants to be a lifeguard in the future.(1)Linda is ten and her brother is twelve.(2)Linda likes swimming and running. She is good at swimming.(3)Leo wants to save people. He wants to be a lifeguard in the future.(4)Linda wants to teach Music. She wants to be a teacher in the future.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)1【解析】【分析】这是一篇介绍Linda的短文.(1)这是细节理解, 根据短文叙述I'm ten. (我10岁了.)和He is twelve.(他12岁了.) 可知此句正确. 故答案为: 正确.(2)这是细节理解, 根据短文叙述I like singing and dancing. I am good at singing.(我喜欢唱歌和跳舞. 我擅长唱歌.)可知此句错误. 故答案为: 错误.(3)这是细节理解, 根据短文叙述He wants to save people. He wants to be a lifeguard in the future.(他想要拯救人们. 他想要在未来成为救生员.)可知此句正确. 故答案为: 正确.(4)这是细节理解, 根据短文叙述 I want to be a teacher in the future. I like Music. (我想要将来成为一名教师. 我喜欢音乐.)可知此句正确. 故答案为: 正确.【点评】这是考查阅读能力的题目. 在做题时要注意短文的细节描写.3.阅读理解阅读短文,判断正误。

The air is everywhere around us. Air has no colour. We can't see it. When it moves, we can feel the air. Air is very important to our lives. People and plants can't live without it. If there was no air, there would be no life.Aeroplanes can't fly without air. The air holds up the planes. We can't make fire (生火) without air. If you cover (盖住) a burning (燃烧的) candle with a glass. It will quickly go out (熄灭).Sound spread (传播) through the air. Without air, we can't hear.(1)There is no air around us.(2)We can't see or feel the air.(3)All the living things need air to live.(4)We can't make fire with air.(5)We can't hear the sound through air.【答案】(1)0(2)0(3)1(4)0(5)0【解析】【分析】大意:短文讲述无色无味的空气,空气的作用,人类和动物离不开空气。

(1)句意:我们周围没有空气。

根据The air is everywhere around us. 我们周围到处都是空气。

可知我们周围到处都是空气,故答案为错误。

(2)句意:我们看不见或摸不到空气。

根据Air has no colour. We can't see it.空气没有颜色。

我们看不见。

When it moves, we can feel the air.当它移动时,我们可以感觉到空气。

可知我们看不见空气但是感觉得到空气,故答案为错误。

(3)句意:所有的生物都需要空气来生存。

根据People and plants can't live without it. 可知人和植物离不开空气,故答案为正确。

(4)句意:我们不能用空气生火。

根据We can't make fire without air. 没有空气我们不能生火。

可知没有空气我们不能生火,故答案为错误。

(5)句意:我们无法听到空气中的声音。

根据 Sound spread through the air. Without air, we can't hear.声音在空气中传播。

没有空气我们就听不见。

可知声音在空气中传播,故答案为错误。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

4.阅读理解根据短文,回答下列问题This morning, there is a strong wind and heavy rain in Shanghai. In the park, many trees are blown down. In the afternoon, we go to the park to do some cleaning. Our teacher gives us some advice to clear away the fallen trees, branches and leaves. Then we begin our work. After an hour, we are working hard when it begins to rain again. It rains heavily. We don't take any umbrellas or raincoats. The rain lasts two hours. And we have to stop our work.(1)How does the wind blow?(2)What do we do in the park?(3)How long does the rain last?(4)Do we stop the work when it is raining?(5)Do we take any raincoats?【答案】(1)It blows strongly.(2)Do some cleaning.(3)The rain lasts two hours.(4)Yes, we do.(5)No, we don't.【解析】【分析】大意:短文介绍了早上上海有大风和大雨把公园里许多树吹倒了,下午,我们去公园打扫卫生,一个小时后,又开始下雨了,我们不得不停止工作。

相关主题