当前位置:文档之家› 外研版英语【初中英语】七年级英语阅读理解完整归纳

外研版英语【初中英语】七年级英语阅读理解完整归纳

外研版英语【初中英语】七年级英语阅读理解完整归纳一、七年级英语阅读理解1.阅读理解Frank is my brother. He is twenty-one years old. He is a waiter. He works in Green Restaurant. He works very hard. And he is kind to people. So his boss Mr. Green likes him very much. Every weekend he always gets some money from his boss. But Frank isn't happy because he doesn't like his job. He thinks it's boring. He likes singing. He sings very well and he can sing songs in English. So he wants to be a singer. He likes Jay Chou best and he likes his English song Thousands of Miles Apart.(1)Mr. Green is _______.A. a waiterB. a bank clerkC. the boss of Green RestaurantD. a singer (2)Frank always gets some _______ from Mr. Green on weekends.A. delicious foodB. clothesC. moneyD. work(3)Frank thinks his job is very ________.A. busyB. dangerousC. boringD. exciting(4)Frank doesn't like _______.A. his bossB. Jay ChouC. singingD. his job(5)Which of the following is NOT true?A. Frank doesn't work hardB. Jay Chou can sing English songsC. Mr. Green likes FrankD. Frank wants to be a singer【答案】(1)C(2)C(3)C(4)D(5)A【解析】【分析】作者向大家介绍了哥哥的年龄、工作和性格特点,虽然老板对他很好,但哥哥喜欢唱歌,总觉工作枯燥。

(1)答案:C。

细节判断题。

根据文中的He is a waiter. He works in Green Restaurant. He works very hard. And he is kind to people. So his boss Mr. Green likes him very much.可知答案为C。

(2)答案:C。

细节理解。

根据文中第三行…he always gets some money from his boss.可知 C正确。

(3)答案:C。

细节理解题。

文中倒数第二行He thinks it's boring.可知C正确。

(4)答案:D。

细节理解题。

文中第三行…he doesn't like his job.可得出D为正确选项。

(5)答案:A。

细节理解题。

根据文中第二行开头He works very hard.可知A错。

【点评】对于人物介绍类的阅读应当抓住主要人物的经历,可从时间、事件上把握,理清人物的主要事件、思想、情感、工作成绩等。

这是阅读把握文本的基础,只有在全面了解文本内容的基础之上才能更好地探究题目所要求的深层含义。

如第1,2题考查主要事件,我们可以换成这样的表达方式,1.Who is Mr. Green? 2. What does Frank always get from Mr.Green on weekends?第3,4题考查作者的思想、情感,可以这样表达:What does Frank think of his job?/What is Frank's attitude towards his job? 第5题考查工作成绩,同样可以说成:From the passage we can know that Frank____?这些(who,when,where,what,how,why)都是阅读记叙文时要把握的基本细节,关注文中这些信息,就很容易做题。

2.阅读理解My name is Sam. I joined a club called" passing help" last month. Now let me tell you why I joined it.One evening this May, on my way home my old car was broken. It was 25 miles from my home.I wanted to take a taxi, but there was no car. I decided to take a bus home. I went to a bus stop nearby.After a while, a bus came, but it did not go to my town. The bus driver was a young woman. She was kind and she told me which bus I should take. I waited there for about thirty minutes, but no bus came. At last a car came to me and a woman came out of the car. She was just the bus driver. "When I reached the bus station, I got to know that the bus to your town couldn't come, so I returned here. I just can't leave you here," she said," Get in my car and I will take you back to your home.""It is a long way." I said."Come on, sir, "she said," Let's go."On the way she told me a story. A few days ago, there wasn't gas(汽油)in her car. An old man drove her up to a gas station and then back to her car.When we got to my home, I wanted to give her some money to thank her, but she didn't accept it." I only want to help others and do something nice for somebody. Pass it along." She said.(1)What happened to Sam one evening this May?A. He lost his way.B. His car broken down.C. He was hurt in an accident.D. He couldn't reach the gas station.(2)Sam didn't think of going home__________ that evening.A. by trainB. by busC. by car.D. by taxi.(3)From the passage, we know that the young woman was _________.A. a club bossB. a taxi driverC. a bus driverD. a gas station worker.(4)The young woman wanted Sam to _________.A. give her some money.B. get on her bus.C. take her to her house.D. help others just as she did.(5)The best title (题目)of the passage is ________ .A. A kind old man.B. Getting a ride.C. Passing help.D. A broken car.【答案】(1)B(2)A(3)C(4)D(5)C【解析】【分析】这篇短文主要讲述萨姆在五月的晚上,回家的路上,他的汽车坏了。

一个好心的公共汽车司机特意返回送他回家的故事。

当他感激司机时,司机希望这种爱心帮助会传承下去,于是萨姆在上个月加入了“ passing help ”俱乐部。

(1)细节理解题。

根据第二段One evening this May, on my way home my old car was broken. 描述,可知在五月的一个晚上,在回家的路上,他的汽车坏了。

故选B。

(2)推理判断题。

根据第二,三段可知,他想到的有小汽车,出租车,公共汽车,没有火车。

故选A。

(3)细节理解题。

根据第三段She was just the bus driver.描述,她就是那个公共汽车司机。

故选C。

(4)推理判断题。

根据最后一段描述,可知她希望这种爱心帮助会传承下去。

故选D。

(5)主题归纳题。

根据这篇短文主要讲述萨姆在五月的晚上,回家的路上,他的汽车坏了。

一个好心的公共汽车司机特意返回送他回家的故事。

当他感激司机时,司机希望这种爱心帮助会传承下去,于是萨姆在上个月加入了“ passing help ”俱乐部可知,这篇文章主要是讲述爱心是如何传递的。

相关主题