当前位置:文档之家› 人教pep小升初英语阅读理解及答案【解析】

人教pep小升初英语阅读理解及答案【解析】

人教pep小升初英语阅读理解及答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读理解Thelion and the gooseIt is a hot day in summer. A lion is walkingalong a lake. He is looking for something to eat. He is very hungry. A goose isswimming in the water. The lion is very happy to see him. “This i s my lunch,” Thelion says to himself(自言自语).“HelloMr. Goose!” “Go away, you're bad lion” says the goose. “I have good news for you.”“What is it?” ask the goose. “I don't want other animals to hear it. Please comehere.” Says the lion. The poor goose gest out of the water and runs to the lion.The lion eats him up.(1)The lion wants to________.A. walk along the lakeB. find something to drinkC. find something to eat(2)________says to ________, “This is my lunch.”A. The lion; himselfB. The goose; himselfC. The lion; the goose(3)The goose k thinks ________at first(起初).A. the lion is goodB. the lion is badC. the lion is his lunch(4)________is ________at last(最后).A. The goose; not the lion's lunchB. The lion; the goose's lunchC. The goose; the lion's lunch【答案】(1)C(2)A(3)B(4)C【解析】【分析】大意:炎热的夏天,一只狮子在湖边走着,寻找食物。

遇到一只鹅,然后是狮子通过花言巧语,最后吃掉了鹅。

(1)根据原文He is looking for something to eat.可知,狮子想寻找食物。

故答案选:C。

(2)根据原文“This is my lunch,” The lion says to himself.可狮子对自己说:“这是我的午餐”。

故答案选:A。

(3)根据原文“Go away, you're bad lion” says the goose.鹅说:“走开,你这只坏狮子。

”可知,鹅最开始认为狮子很坏。

故答案选:B。

(4)根据原文The lion eats him up.这只狮子吃掉了他。

可知,最后,鹅成了狮子的晚餐。

故答案选:C。

【点评】考查阅读理解。

注意了解文章大意,以及题干意思,根据文中关键句子,再进行选择。

2.阅读理解阅读理解并判断。

In our city there are more and more cars and buses on the roads. Many people drive to work .First, it's good to have a car. You needn't to wait for the bus. You can go to work on time. Then ,there are many busy roads in the city . Can you drive safely? Traffic lights are very important. You must look at the traffic lights and wait for the green man. If someone is crossing the road, you must stop your car and look carefully. We must follow the rules and stay safe on the road.(1)There are more and more cars on the road now.(2)Many people go to work by bus ,they don't drive cars.(3)Traffic lights are not very important.(4)If we have a car , we needn't to wait for the bus.(5)We must follow the traffic rules.【答案】(1)1(2)0(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】①根据所给的短文,In our city there are more and more cars and buses on the roads.在我们城市道路上有越来越多的汽车和公共汽车.故答案为正确.②根据所给的短文,Many people drive to work .许多人开车上班.故答案为错误.③根据所给的短文,Traffic lights are very important.交通灯很重要.故答案为错误.④根据所给的短文,First, it's good to have a car. You needn't to wait for the bus.首先,有辆车很好.你不必等公共汽车了. 故答案为正确.⑤根据所给的短文,We must follow the rules and stay safe on the road.我们必须遵守规则,在路上保持安全.故答案为正确.【点评】本题考查了阅读理解,首先翻译短文,然后根据所给的句子判断句子是否符合题意.3.阅读理解阅读短文,选择合适的答案。

John lives in a tall building in the city of Beijing. There are eighteen floors in the building, and he lives on the fifteenth floor. He uses a lift(电梯)to go up and down.John works very hard. He goes to work early. Every day he gets out of the lift. Then he walks to a bus stop. It is about two hundred meters from his home.He usually catches the number 11 bus to work. John works in a factory about ten kilometers from his home. He starts working at 8:30, and finishes at 4:30. He gets back home at 5:15. He gets into the lift, and he goes up to the twelfth floor. Then he gets out of the lift and climbs up to the fifteenth floor on foot.(1)John is in ________.A. the USAB. ChinaC. Canada(2)He lives on________.A. the eighteenth floorB. the twelfth floorC. the fifteenth floor(3)John usually goes to work________.A. by busB. on footC. by train(4)He works for ________ a day.A. seven hoursB. six hoursC. eight hours【答案】(1)B(2)C(3)A(4)C【解析】【分析】该短文主要介绍John住在北京及生活和工作的一些事情。

(1)细节阅读,根据John lives in a tall building in the city of Beijing.得知在中国北京,故选B。

(2)细节阅读,根据he lives on the fifteenth floor.得知他住在15楼。

故选C。

(3)细节阅读,根据 He usually catches the number 11 bus to work.得知他坐公交车去上班,故选A。

(4)细节阅读,根据He starts working at 8:30, and finishes at 4:30. 得知他工作八个小时,故选C。

【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。

答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。

4.阅读理解阅读理解Tom: Hello! My name is Tom. What's your name?Lily: My name is Lily.Tom: Are you new?Lily: Yes!Tom: What class are you in?Lily: I'm in Class 1, Grade 6.Tom: Me too.Lily: Can you show me our classroom?Tom: OK! It's on the 3rd floor.(1)Who is new ?A. Tom.B. Lily.C. Tom and Lily.(2)What class is Tom in?A. In Class 6.B. In Class 5.C. In Class 1.(3)What grade is Lily in?A. In Grade 1.B. In Grade 6.C. In Grade 5.(4)Where is their classroom?A. It's on the 3rd floor.B. It's on the 2nd floor.C. It's on the 1st floor.【答案】(1)B(2)C(3)B(4)A【解析】【分析】大意:讲述主人公汤姆和丽丽所在的班级以及班级位置。

相关主题