当前位置:文档之家› 2020-2021全国备战高考英语阅读理解的综合备战高考真题汇总及详细答案

2020-2021全国备战高考英语阅读理解的综合备战高考真题汇总及详细答案

一、高中英语阅读理解1.阅读理解If conditions get bad enough, almost any kind of weather can become a storm.Stormy weather can cause people to cancel their plans. It can cause major events to be postponed. And severe stormy weather can be dangerous to people, fortune and anima1.If you weather the storm, or ride out the storm, you survive and move on without harm or injury. For example, 1et's talk about Tornado Alley, the name for part of the central United States. During springtime, this area often has a large number of powerful tornadoes. People who live there are taught to shelter in the safest place they can find and wait for the storm to pass. People who live in Tornado Alley are used to weathering many storms!You can also weather a storm, but it does n't involve actual weather. “To weather the storm” can also mean to make it through a difficult experience or trying times. So, if the stock market(股市)crashes, you might have to weather a financial storm.Often before a big storm, conditions are calm. The calm before the storm can happen anytime. It is the time before something bad happens. For example, at the beginning of a family reunion, the adults were all talking happily. But the older children knew it was just the calm before the storm. They've seen it happen before. The adults talk happily for about an hour. Then they start arguing about events from the past—things that should really stay buried!But after the storm begins and you find yourself in the middle of it, you are in the eye of the storm. In the world of weather, the eye of the storm is the calmest part, in the center of a hurricane, for example. However, in the English language, if you are in the eye of the storm, you are in the most intense part of a conflict. For example, she had no idea that walking into the meeting would put her in the eye of the storm.However, a brainstorm does not exist in the world of weather. To brainstorm means to try to solve a problem by talking with other people. And don't worry. If we have trouble thinking of an idea for the next program, we can always brainstorm with you!(1)What's mainly discussed in the 3rd and 4th paragraphs?A. What the meanings of weathering the storm are.B. How we can weather the storm.C. Weathering a storm doesn't involve actual weather.D. People in Tornado Alley can survive the storm.(2)Why does the author mention a family reunion in the fifth paragraph?A. To stress the importance of weather forecast.B. To develop the awareness of family.C. To explain the meaning of an expression.D. To praise the older children for being clever.(3)What can be inferred from the last paragraph?A. A problem can't be solved if you worry too much.B. A brainstorm often appears in the world of weather.C. Difficulties can be dealt with by teamwork.D. To brainstorm can cause troubles in the program.(4)What's the author's purpose in writing the text?A. To tell us stormy weather can cause destruction.B. To tell us some expressions about storm.C. To tell us a storm can cause conflicts.D. To tell us we should be ready for a storm.【答案】(1)A(2)C(3)C(4)B【解析】【分析】这是一篇说明文。

文章主要介绍了几个英语中与“风暴”有关的表达。

(1)段落大意题。

第三段第一句“If you weather the storm,or ride out the storm,you survive and move on without har m or injury. ”可知本段讲述weather the storm或者ride out the storm指安全度过;和第四段最后一句“To weather the storm can also mean to make it through a difficult experience or trying times. 可知第四段讲述To weather the storm指度过难关。

故可知第三四段主要讲述weather the storm的意义是什么。

故选A。

(2)推理判断题。

根据第五段第二句“The calm before the storm can happen anytime. It is the time before something bad happens. ”可知暴风雨前的宁静任何事都可能发生,这是一段某些不好的事情将要发生的时间。

接着作者用家庭聚会作为例子来解释这一种说法的含义,故选C。

(3)推理判断题。

最后一段第二句“To brainstorm means to try to solve a problem by talking with other people. ”可知头脑风暴的意思是尝试通过与他人交流来解决一个问题,即困难可以通过团队合作来解决,故选C。

(4)主旨大意题。

根据文章内容,如第五段提到暴风雨前的宁静,第六段讲“in the eye of the storm”处于风口浪尖上,最后一段说明“brainstorm”头脑风暴,可知文章主要介绍与“风暴”有关的表达,故选B。

【点评】本题考点涉及段落大意,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇说明类阅读,要求考生准确捕捉细节信息,通过题干中的关键词在文章中定位,同时根据上下文进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。

2.阅读理解It was just before 8 a.m. on October 17, 2010.She'd checked the higher summits forecast posted by the Mount Washington Observatory before she left. Based on her experience, Bales knew that her hike was realistic. Besides, she had two plans and extra layers of clothing to better regulate her temperature as conditions changed.At 10:30 a.m., the weather was showing its teeth. Bales added even more layers, including a jacket to protect herself from the cold winds and heavy fog. She made her way across the snow—covered ridge toward Mount Washington and began to think about calling it a day. Then she noticed something: a single set of footprints in the snow ahead of her. She'd been following fainttracks all day and hadn't given them much thought, because so many people climbed Jewell Trail. But these, she realized, had been made by a pair of sneakers. She silently scolded the absent hiker for breaking normal safety rules and walked on.Now she felt genuinely alarmed. She was sure the hiker could not navigate(找到方向)in the low visibility and was heading straight toward the challenging trails of the Great Gulf Wilderness. Bales stood there, shocked. The temperature and clouds were in a race to find their lowest point, and darkness was mere hours away. If Bales continued to follow the tracks, she'd add risk and time to the route she'd already adjusted to manage both. But she could not let this go. She turned to the left and called out, "Hello!" into the frozen fog.Bales wouldn't get an answer until a week later, when the president of her rescue group received a letter in the mail. It read: "I hope this reaches the right group of rescuers. I want to remain anonymous(匿名的), but I was called John. On Sunday, October 17, I went up my favorite trail, Jewell, to end my life. Weather was to be bad. Thought no one else would be there. I was dressed to go quickly. Next thing I knew this lady was talking to me, changing my clothes, giving me food, making me warmer."(1)What does the underlined sentence mean?A.The weather began to get worse.B.Nobody controlled the weather.C.Weather could never be predicted.D.Weather was generally changeable.(2)Why did Bales feel really frightened?A.Because she lost her way completely.B.Because the terrible weather was on the way.C.Because she was blinded by the frozen fog.D.Because she was convinced that someone was in trouble.(3)What is the purpose of John's hiking?A.To challenge his limit.B.To go up his favorite trail.C.To donate some money to rescue group.D.To kill himself without being discovered.【答案】(1)A(2)D(3)D【解析】【分析】本文是一篇记叙文,贝尔斯在天气恶劣时去登山,无意发现一串往危险区域行进的脚印,她知道有人陷入了困境。

相关主题