英语三级口译综合能力模拟试题及详解(一)Part IA. Listen to the following passage and then decide whether the statements below are true or false. After hearing a short passage, blacken the letter “A” on the Machine-scoring ANSWER SHEET if you think the statement is true, or the letter “B” if you think it is false. There are 10 statements in this part of the test, 1 point for each statement. You will hear the passage only once. At the end of the recording, you will have 2 minutes to finish this part.1. Mr. Hooper has been with the company for seven years.2. Mr. Hooper has worked hard and has been very loyal to the company.3. The speaker needs more money because he wants to buy a car and a house.4. The speaker is not satisfied with his current salary.5. Mr. Hooper didn’t show enough initiative and enthusiasm.6. A company has at least an obligation to pay its employee to live on.7. As an employee, Mr. Hooper could not make both ends meet.8. Mr. Hooper did not pay his employees enough to live on.9. The company is run by Mr. Hooper’s wife.10. The speaker failed to demand a raise and decided to quit。
【参考答案及解析】1.B 录音中第一句话提到“Mr. Hooper, I have been with this company now for seven years”,由此可知这是讲话者在向Mr. Hooper讲述自己已在公司工作了七年,而不是Mr. Hooper已在公司工作了七年。
所以题干的表述是错误的。
2.B 录音中提到“I’ve always been very loyal to the company”,这里人称代词I的指代对象是讲话者,由此可知讲话者认为自己对公司很忠诚。
所以题干的表述是错误的。
3.A 录音中提到“I need more money. I would like to buy a car. I’d like to start a family, and maybe buy a house”,这里需要注意句间语义逻辑判断因果关系,由此可知讲话者需要更多的钱买车、成家和买房子。
所以题干的表述是正确的。
4.A 录音中提到“all of which is impossible with the current salary you are paying me”(依你现在付给我的薪水,这一切都不可能实现)及“And the salary I’m getting here isn’t enough. I can barely cover my expenses”(我的薪水还不足以满足我的日常开支)。
原文中impossible、isn’t enough和barely这些表示否定概念的词均传递出该员工对现在的薪水不满意。
所以题干的表述是正确的。
5.B 录音中提到“Maybe I could show a little more enthusiasm”,句中的could是虚拟语气的用法,表示与现在事实不符,这表明实际上讲话者对工作热情不足,而不是Mr. Hooper没有工作热情。
所以题干的表述是错误的。
6.A 录音中提到“But a c ompany does have at least an obligation to pay its employees enough to live on”,意思是:但是公司至少有义务付给员工足够薪水让其能够生活下去。
题干的表述与此相符,所以是正确的。
7.B 录音中提到“And the salary I’m getting here isn’t enough. I can barely cover my expenses”,这里仍需要注意人称代词I的指代对象,由此可知讲话者是雇员,Mr. Hooper是雇主。
而题干把Mr. Hooper当作雇员,所以是错误的。
8.A 根据第4题的解析可知雇员对薪水不满意,由此可推断出Mr. Hooper没有支付给雇员足够的薪水。
所以题干的表述是正确的。
9.B 录音中是雇员向Mr. Hooper抱怨薪水太少,所以可推断出Mr. Hooper是雇主。
因此题干的内容“公司由Mr. Hooper的妻子经营”是错误的。
10.B 录音中提到“And it’s absolutely necessary for me to have a raise or I cannot justify keeping this job any more”,意思是:对于我来说涨工资是完全有必要的,否则我找不出继续从事这份工作的理由了。
文中it’s absolutely necessary for me to表明了讲话者的一种请求,由此可知讲话者希望能够涨工资。
而题干说“讲话者没能涨成工资决定辞职”不符合原文意思,所以是错误的。
【录音原文】Mr. Hooper, I have been with this company now for seven years. And I’ve alwa ysbeen very loyal to the company. And I feel that I’ve worked quite hard here. And I’ve never been promoted. It’s getting to the point now in my life where, you know, I need more money. I would like to buy a car. I’d like to start a family, and maybe buy a house, all of which is impossible with the current salary you are paying me.You told me to earn a raise I need to take more initiative and show more enthusiasm for the job. Maybe I could show a little more enthusiasm. I still think that l work hard here. But a company does have at least an obligation to pay its employees enough to live on. And the salary I’m getting here isn’t enough. I can barely cover my expenses. And it’s absolutely necessary for me to have a raise or I cannot justify keeping this job any more.B. Listen to the following short statements and then choose one of the answers that best fits the meaning of each statement by blackening the corresponding letter on the Machine-scoring ANSWER SHEET. There are 10 questions in this part of the test, 1 point for each question. You will hear each statement only once.11. Which of the following can best describe her personality?A. Volatile.B. Sensitive.C. Resolute.D. Good for nothing.【答案】C【解析】根据原文“She would be nothing if not determined.”,意思是:如果不是意志坚定她将什么都不是。
此句中用了双重否定,表示肯定的意思。
选项C的resolute(坚决的,坚定的)与原文中的determined意思相同,所以C项为正确答案。
【录音原文】She would be nothing if not determined.12. Which of the following is true?A. The judge will commit bribery if his fellow colleagues agree.B. Several of the judge’s colleagues have taken bribes before he did.C. Nobody is going to get what he wants from the judge with bribery.D. Somebody saw the judge take the bribes.【答案】C【解析】根据原句“The judge is the last person to take bribes.”,本题的关键是理解the last person的意思,该词语意为“是最不可能的人”。