【英语】七年级英语上册阅读理解易错题(word)一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.阅读理解Everyone should have a dream. What if it comes true? —MaYunThese words have encouraged lots of people to work hard. They may also tell us why Ma succeed. The 54-year-old man had a dream. He wanted to make a difference. He worked hard and founded Alibaba. The company changed the way people shop. It grew to be one of the world's biggest companies. It also helped Ma become one of the richest people in China.However, Ma wanted to do more. On September 10, he said he would retire from his company next year. He would turn to education.Ma is always interested in education. Before he entered the business world, he was an English teacher. He taught in a college in Hangzhou for six years.With much money now, Ma wants to focus on charity(慈善). He creates a foundation (基金会) to make education better in rural China. His name on Sina Weibo is "a spokesman for village teachers.""I love teaching," Ma said. "It's something I think I can do much better than being a CEO."(1)Which of the following is NOT related to(和…有关)Alibaba?A. It changed the way people shop.B. It made education better in rural China.C. It grew to be one of the world's biggest companies.D. It helped Ma become one of the richest people in China.(2)What does the underlined word "retire" in paragraph 4 mean?A. start doing the jobB. do more jobsC. stop doing the jobD. go on doing the job(3)Why does Ma create a foundation?A. To make more money.B. To make education better in villagesC. To speak for village teachersD. To give the money to the poor.(4)What can we infer(推断)from the article ?A. Ma entered the business world because he didn't want to be an English teacher.B. Ma will turn to education because he didn't do well in business.C. Ma will retire from his company because he wants to have a rest.D. Ma will make education better in rural China with the help of a foundation.【答案】(1)B(2)C(3)B(4)D【解析】【分析】文章大意:短文介绍了马云的奋斗经历。
(1)细节理解题,根据He worked hard and founded Alibaba. The company changed the way people shop. It grew to be one of the world's biggest companies. It also helped Ma become one of the richest people in China.可知阿里巴巴改变了人们的购物方式,成为世界上醉倒的公司之一,也帮助马云成为了中国最富的人之一,所以,阿里巴巴与中国的农村教育无关。
故答案是B。
(2)词义猜测题,根据文章内容可知,阿里巴巴是网上购物公司,而后来又说他将转向教育,说明他不在原来的公司干活了,故答案是C。
(3)细节理解题,根据He creates a foundation (基金会) to make education better in rural China.可知,他创立基金的目的是为了是农村教育更好,故答案是B。
(4)逻辑推理题,根据 He creates a foundation (基金会) to make education better in rural China. 可知,在慈善基金的帮助下会让农村教育变得更好,故答案是D。
【点评】本文涉及细节题、逻辑推理题和词义猜测几种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;逻辑推理题需要联系上下文,按照一定的逻辑推理方式推断出需要的信息;词义猜测题则需要结合具体语境猜测出单词的意思。
2.阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Timetable for the Lecture Month⑴Take a pen and a notebook with you when you come to all these lectures so that you can take some notes.⑵Turn off or mute your mobile phone before the lecture begins so that you won't disturb other listeners.⑶Please arrive at least 10 minutes before the lecture begins.⑷No eating or drinking during the lecture.⑸A small number of books signed by the writer and CDs signed by the singer will be sold at a very low price at the entrance of the building 30 minutes before the lecture begins.⑹Small gifts from the USA will be given to students who ask questions at the end of the lecture on 13th October.(1)Andy is a big football fan. Where should he go and when should he arrive?A. Room 204; 1: 20 p. m.B. Room 204; 1: 10 p. m.C. Room 201; 1: 20 p. m.D. Room 201; 1: 10 p. m.(2)Lily wants to buy a book signed by the writer. When should she arrive at Building 4?A. At 1: 20 p. m.B. At 1: 50 p. m.C. After 1: 20 p. m.D. At 12: 50 p. m.(3)In order to get a gift from the USA, a student should ________.A. go to Room 4ol, Building 1B. ask a question at the end of the lectureC. answer a question after the lectureD. arrive at Building 1 at 2: 50 p. m.(4)Where are you most likely to see this timetable?A. In a storybook.B. On an entertainment web page.C. On a notice board at a high school.D. In a music magazine.【答案】(1)B(2)D(3)B(4)C【解析】【分析】主要讲了“讲座月”的时刻表及注意事项。
(1)细节题。
根据22 Oct Fri 1:20 p.m Room 204 Building 3 Famous football players newspaper reporter可知足球粉丝应该在1:20 p.m Room 204,故选B。
(2)细节题。
根据8th Oct Fri 1:20 p.m. Room 2ol, Building 4 How to read a novel famous writer和⑸A small number of books signed by the writer and CDs signed by the singer will be sold at a very low price at the entrance of the building 30 minutes before the lecture begins.可知想要作家签名应该提前至少在讲座开始前30分钟到达地点,讲座在1点20开始,故选D。