当前位置:文档之家› 高考英语复习高考题型重组专题练习4(含解析)

高考英语复习高考题型重组专题练习4(含解析)

高考英语复习高考题型重组专题练习高考题型重组练(四)Ⅰ.阅读理解A[2019·青岛市质量检测] Recently whenever I turned on my computer or my mobile phone, news about the great effect of Hurricane Harvey on thousands of people caught my eye. I saw many unfortunate events. However, there were also the bright news that confirmed the goodness of mankind. As a journalist, I wrote many human­interest stories during my career. That's why the story about the guys in the bakery caught my eye.When the staff at a Mexican bakery chain in Houston were trapped inside the building for two days, they didn't sit there feeling sorry for themselves. They used their time wisely after flooding caused by Hurricane Harvey. While they were waiting for the eventual rescue that came on Monday morning, four decided to make as many loaves of bread as possible for their community.The flood water rose in the street outside. They took advantage of their emergency power supply to bake bread. They used more than 4,200 pounds of flour to create hundreds of loaves and sheets of sweet bread. Although the water kept rising, they continued baking to help more people. By the time the owner managed to get to them, they had made so much bread that they took the loaves to loads of emergency centers across the city for people affected by the floods.The store manager, Brian Alvarado, told The Independent,“ Whenever a disaster occurs, nobody should just feel forlorn. Instead,we should take positive action to save ourselves and help others. Our acts of kindness will make a big difference.”体裁:记叙文题材:人物故事主题:面对灾难,采取积极的行动来拯救自己和帮助别人【语篇解读】本文主要讲述了一家连锁面包店的员工们在面对哈维飓风带来的洪水、断电时,在等待救援的同时采取积极的行动,利用应急电源烤面包去帮助社区受洪水影响的居民。

1.What did the bakery store workers do after flooding caused by Hurricane Harvey?A.They volunteered to make bread for their community.B.They managed to live by selling more bread in the store.C.They felt sorry that they couldn't escape from the store.D.They ate nothing but to wait for their community to rescue them.答案与解析:A 考查细节理解。

根据文章第二段的最后一句“While they were waiting for the eventual rescue that came on Monday morning, four decided to make as many loaves of bread as possible for their community.”可知,当这家面包房的员工们在等待周一上午的最终救援时,四人决定为他们的社区制作尽可能多的面包。

故选A项。

2.Which of the following best explains “forlorn” underlined in the last paragraph?A.Fortunate. B.Hopeful.C.Shallow. D.Desperate.答案与解析:D 考查词义猜测。

根据最后一段中的“Instead,we should take positive action to save ourselves and help others.”可知,相反,我们应该采取积极的行动来拯救自己和帮助他人。

由Instead可知,forlorn的语义与positive的意思相反,故forlorn 与desperate (绝望的)意思相近。

故选D项。

3.What can we infer from the text?A.Alvarado organized his workers to bake much bread.B.Hurricane Harvey caused a power failure in Houston.C.The staff in the bakery sent enough flour to emergency centers.D.The author preferred to write stories about people facing disasters.答案与解析:B 考查细节理解。

根据倒数第二段中的“They took advantage of their emergency power supply to bake bread.”可知,他们利用应急电源烤面包。

由此可推知,哈维飓风造成休斯敦停电。

故选B项。

4.What can be the best title for the text?A.A Popular Mexican Bakery Chain in HoustonB.Wait for the Eventual Rescue in a Big DisasterC.All Kinds of Disasters Caused by Hurricane Harvey in HoustonD.Bake Bread to Make a Difference in the Face of Hurricane Harvey答案与解析:D 考查主旨大意。

根据文章第二、三段的内容和最后一段中的“Our acts of kindness will make a big difference.”可知,D项(在面对哈维飓风时,烤面包起了很大作用)作为标题最能概括全文内容。

故选D项。

B[2019·石家庄一模]At 9:30 a.m. on a Wednesday morning, I received a notification(通知) that I'd already picked up my phone 30 times that day! “ 11 left until you go over your goal of 41 pickups,” my screen read. “ Put your phone down until 9:52 a.m.! Enjoy your time living in the moment.”These updates were sent via Moment, an app that tracks the screen time, created by Kevin Holesh in 2014 to fight his own device addiction. He was working as an independent app developer, spending hours each day staring at screens. After work, Holesh found that he was looking mindlessly online instead of talking to his wife or taking his dogs for a walk.“I wanted a way of seeing how much time I was sinking into my phone,” he said. “So I came up with something that could monitor my screen time.” Holesh found that he was spending 75 minutes on his phone a day. He added a function to the app that informed hi m whenever his screen time was more than 40 minutes. “My phone would make a sound like a bee, and I'd go and do something else. It was like something pushing me in the right direction,” he said. Holesh figured that if the system worked for him, it would work for others, and later that year he made Moment a free app. To date, it has been downloaded 8 million times.Besides, Moment also has a “coach” function, offering guided programs to help users focus and be more productive, for $7.99 a month.“I am so muc h happier, I sleep better, I read more, I take better care of myself, and most of all I am present in my day­to­day life,” Jack, a user said. Similar comments on Moment reflect a growing consciousness around “digital wellness”, the name given to lifestyle practices that encourage healthy device use.体裁:说明文题材:信息技术主题:提醒手机使用超时的软件【语篇解读】本文是一篇说明文,主要介绍了一种名为“Moment”的手机软件,该软件可以对超时使用手机的人发出提醒,让人们合理使用设备。

相关主题